Voorbeschouwing- De zondagtak van Voorschoten ’97 redde het vorig seizoen niet in de nacompetitie en zakte af naar de derde klasse. Ondanks de degradatie bleef Huib van Oostrom Soede hoofdtrainer bij de groengelen. Dit seizoen wil hij met zijn team direct weer terug naar de tweede klasse. ,,Daar horen we thuis met het spelersmateriaal dat we hebben’’, zegt de zestigjarige coach, die in januari werd aangesteld als opvolger van de in november vorig jaar vertrokken Laurens van der Voort.

Van Oostrom Soede, die op zaterdag hoofdtrainer is bij de Rijswijkse tweedeklasse Te Werve, werd voorafgaand aan de voorbereiding op dit seizoen nogal verrast door de selectie van Voorschoten. ,,Driekwart van de selectie bleek tijdens het begin van de voorbereiding twee à  drie weken op vakantie te zijn. De laatste kwam pas vorig week terug. Dat was ik zelf niet gewend vanuit het Haagse voetbal. Ik ben al sinds mijn 25ste trainer, maar dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Kennelijk gaat het er hier zo aan toe. Ik moest het er maar mee doen.”

Sinds de komst van Van Oostrom Soede speelt Voorschoten met een andere tactiek. ,,Voordat ik hier kwam, liepen ze alleen maar achteruit tegen het zestienmetergebied aan en schoten ze de ballen de diepte in. Dat vind ik geen voetbal en dat past ook niet bij mij. We zijn op een gegeven moment hogere druk gaan spelen en dat ging beter. Helaas hebben we niet gered in de nacompetitie, maar ik wil hiermee doorgaan.”

De voorbereiding verging volgens de oefenmeester redelijk. Tegen competitiegenoten SJZ (2-2) en Stompwijk ’92 (3-0 winst) werd niet verloren en in de beker versloeg Voorschoten vierdeklassers Leidsche Boys (6-0) en SV Madestein (4-3). ,,Ik ben aardig tevreden. We hebben nog wel drie weken nodig totdat iedereen volledig fit is, maar het begint er steeds meer op te lijken. De mindsetting moet nog iets veranderen. Dat zag ik bijvoorbeeld tegen Madestein. Daar denken we dan te makkelijk over, maar we staan wel binnen twintig minuten 2-0 achter. Dat mag niet gebeuren”,  zegt Van Oostrom Soede, die veel A-jeugd wil inpassen in de hoofdmacht.

Zo is de selectie niet langer meer een ploeg met ‘oude knarren’, maar spelen er nu ook ‘jonkies van 21’ mee. ,,Een aantal oudere jongens zijn nu naar het tweede gegaan. Ik geef die jonge jongens gewoon de kans. Zij moeten rijpen in dit team, dat wil ik bereiken dit seizoen. Verder wil ik terug naar de tweede klasse. Ik wil meedoen om de bovenste plekken. Als dat niet lukt, dan moeten we gewoon een stabiele derdeklasser worden.”

Van Oostrom Soede is overigens nog steeds blij dat hij vanaf begin dit jaar besloot om hoofdtrainer te worden bij de Voorschotenaren. ,,Het een mooie club. En verder heb ik een prima groep. Het is nog steeds een soort vriendenteam.”

Zondag start Voorschoten’97 op eigen veld tegen AVV Alphen, dat vorig seizoen als tweede eindigde in 3A maar via de nacompetitie promotie misliep. De club uit Alphen aan den Rijn zag deze zomer topscorer Kevin Duthler vertrekken naar Ter Leede. ,,Dit is gelijk een pittige tegenstander, maar dat zullen zij ook van ons zeggen”, besluit de oefenmeester.

Mutaties Voorschoten ’97 (zondag):

Gekomen: Ali Boukhidous (Roodenburg).

Vertrokken: Mohammed Maatoug (FC Boshuizen), Jordy van der Wijngaard (Teylingen), Bas Conradi (Blauw Zwart).