Er zijn ook komend weekend maar weinig wedstrijden die er niet of nauwelijks toe doen. Voor een aantal clubs komt het degradatiespook om de hoek kijken, voor de ander wacht de nacompetitie om het vege lijf te redden. Weer een ander kijkt juist uit naar de nacompetitie om wellicht een stap omhoog te doen. DoCoS en Meerburg hebben de champagne al klaar staan. Een wekelijks rondje langs de velden, waarbij de zondagtak van Voorschoten’97 al separaat werd behandeld, elders op de website.

Zaterdag

2C

Voor de zevende keer op rij slaagde RCL erin de volle buit te bemachtigen. Dit keer was het HVC ’10, dat door een wonderschone treffer van Kai Vijlbrief haar Waterloo vond op de Bloemerd. Ander goed nieuws kwam uit Scheveningen, waar nummers 1 en 2 SVC ’08 en Westlandia elkaar in evenwicht hielden; 1-1. RCL schurkt verder tegen de koppositie aan en staat voor een test van formaat nu nummer 4 TAVV zaterdag gastheer van de Leiderdorpers is. De Ter Aarders doen het verrassend goed dit seizoen en zijn vooral op eigen bodem een nagenoeg niet te kloppen ploeg. Tweeënhalve week geleden scoorde koploper SVC een primeur door drie punten over te houden aan hun bezoek op Sportpark Aardam West. Dankzij doelpunten van  topscorer Thom Wijnalda en Gwen Koet boog RCL in de thuiswedstrijd tegen TAVV een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.

Na drie opeenvolgende wedstrijden zonder zege viel er afgelopen zaterdag weer een driepunter te noteren voor UVS, al ging het nog niet van harte. De Leidenaren gingen met een riante 2-0 voorsprong aan de thee. Dat en lenteachtige temperaturen leken de opmaat voor een zorgeloze middag op de Kikkerpolder, maar in het tweede bedrijf kwam laagvlieger Be Fair toch nog gevaarlijk bij een punt, maar verder dan de uiteindelijke 2-1 reikte de Waddinxveense opleving niet. UVS is veilig en kan de laatste fase van het seizoen vrijuit gaan spelen. Dat zal het wel moeten doen zonder steunpilaar Joeri Onderwater. ,,Hij gaat het tennisseizoen in. We zijn blij dat hij ons heeft geholpen”, aldus Arnold Overdijk. ,,Hij speelde nu centraal achterin en dat scheelt een slok op een borrel. Eerder droeg hij zijn steentje bij in de spits.” Het eerste duel dat UVS in zal gaan zonder Onderwater is dat met SVC ’08, de lijstaanvoerder in 2C. De blauwwitten versloegen de Scheveningers eerder met 1-0 door een treffer van Rico Westdorp. UVS is ondertussen druk bezig met het nieuwe seizoen.  Talenten Isi Adima en Daily Hoogkamer konden niet worden behouden, maar ondertussen zijn er al vier handtekeningen gezet door spelers die het blauwwit gaan dragen. De laatste in deze was die van Berend Verdoes, belangrijke pion bij Katwijk 2.

Donkere wolken pakken zich intussen samen boven Sportpark de Vliet. Degradatie lijkt na het al dan niet onnodige verlies tegen Lyra haast onafwendbaar geworden voor GHC. Enkel een mirakel lijkt de tweede afdaling op rij te kunnen voorkomen. De laatste vijf wedstrijden staan voor de deur, te beginnen met de uitwedstrijd bij HVC, dat net als GHC vorig seizoen in de eerste klasse uitkwam, maar nu in de middenmoot bivakkeert. De gastheren uit Hoek van Holland vormen doorgaans een tegenstander die GHC wel ligt. De recente drie confrontaties gingen immers niet verloren. Zo ook niet eerder dit seizoen, toen GHC met 3-2 aan het langste eind trok voor eigen publiek. Ook na de zoveelste nederlaag bleef trainer Roberto Escudero positief. ,,Zolang het nog kan, moet je ervoor blijven gaan. De jongens doen wat ze kunnen. Maar als een auto maximaal 100 kilometer per uur rijdt, mag je niet vragen om op 150 kilometer uit te komen.”

3A

DoCoS had waarschijnlijk met veel scenario’s rekening gehouden, maar zal toch zelf ook verbaasd zijn geweest over de speelronde van afgelopen zaterdag. Waar de trotse koploper in 3A averij dacht op te lopen bij Zwammerdam (1-1), bleek Vrouwe Fortuna aan de zijde van de Leidenaren want in plaats daarvan liep het een punt uit op naaste belagers Kagia (2-1 bij DWO) en Koudekerk (2-3 thuis tegen Rohda’76) die beide onderuit gingen. Met nog vijf hordes in het vooruitzicht koestert de ploeg van Nico van der Salm nu een voorsprong van zeven punten. Verwacht mag toch worden dat de Leidse brigade die voorsprong minimaal in tact houdt als het komende zaterdag voor eigen publiek aantreedt tegen degradatiekandidaat NSV ’46. De kleine dorpsclub verloor de laatste vier wedstrijden op rij en had eerder al weinig te vertellen tegenover de ambitieuze stadsvereniging; 1-4.

Bij het felle en agressieve DWO sneed Kagia zichzelf pijnlijk in de vingers. Niet eens met het oog op plek één maar meer met het vizier op de huidige tweede plek. Door de nederlaag in Zoetermeer zien Anton Wijsman en de zijnen plots CVC Reeuwijk naast zich met een gelijk puntenaantal. Ook het doelsaldo van de Reeuwijkers is gelijk aan dat van de Lisserbroekers, echter heeft laatstgenoemde meer gescoord en bleef het daardoor tweede. Komende zaterdag staat met Kagia-CVC om die reden een affiche om je vingers bij af te likken op de rol. Vrijetrappenspecialist Rens Lamboo maakte in de eerdere confrontatie tussen de twee dorpsploegen het verschil; 0-1.

Waar Lugdunum vol vertrouwen mikte op de derde periode, lijken de Kikkers afgelopen zaterdag al afgehaakt door alweer de tweede nederlaag in de eerste vier wedstrijden van de laatste fase. Lugdunum beet zich stuk op Hazerswoudse Boys, dat de groenhemden vorig seizoen ook al de loef afstak in de race om de titel. Na de deceptie in Hazerswoude kan Lugdunum vrij van druk de laatste vijf wedstrijden van het seizoen tegemoet treden. Dat geldt nog niet voor komende tegenstander Zwammerdam, dat met een schuin oog naar onderen moet blijven kijken. Damme doorbrak afgelopen zaterdag een zes wedstrijden durende zegereeks van lijstaanvoerder DoCoS en dankte andermaal sluitpost Wouter van Valen voor het keren van een penalty. Eerder dit seizoen, toen in Zwammerdam, hielden de twee ‘LAV-clubs’ elkaar in evenwicht: 1-1.

Hazerswoudse Boys deed uitstekende zaken met de zege op Lugdunum en kan zaterdag de degradatiezone zelfs mogelijk achter zich laten. Het dit seizoen onverwacht matig presterende Floreant verdedigt nu nog een voorsprong van twee punten op de ploeg van Manfred van den Bosch, maar kan dus zaterdag onverhoopt van stuivertje wisselen. Hazerswoudse Boys zal uit een ander vaatje moeten tappen dan het in het gros van de uitwedstrijden doet, want slechts vijf van de achttien punten behaalden de dorpelingen buitenshuis. Tijdens de eerdere ontmoeting met Floreant dit seizoen was H’woudse Boys niet opgewassen tegen de Boskopers; 1-2.

Ondertussen leed Oegstgeest alweer de veertiende nederlaag van het seizoen en begint het er steeds penibeler uit te zien voor de troepen van Laurens van der Voort. De kans dat Huig-Jan Heeringa zijn eerste klus als hoofdtrainer van een eerste elftal begint in de vierde klasse wordt met de week groter. Als het dan toch moet beginnen, dan maar op de eigen Voscuyl, waar elf van de dertien punten uit het vuur werden gesleept. Komende zaterdag is daar BSC ’68 de tegenstander. Oegstgeest put moed uit het feit dat de Benthuizenaren na de winterstop geen schim zijn van de ploeg die de eerste periodetitel veroverde. BSC won desondanks afgelopen weekend wel bij NSV met 2-1 en kan ook terugvallen op een positief resultaat uit de thuiswedstrijd, toen het Oegstgeest met 2-1 passeerde.

 

Zondag

3A

In navolging van het tweede elftal hoopt ook Meerburg 1 zo snel mogelijk de schaal hoog te houden. De ploeg van Ron de Roode heeft na de 2-1 zege bij WVC, met nog vijf wedstrijden voor de boeg, nog altijd een voorsprong van zes punten op Avv Alphen, dat ook geen fout maakte en Van Nispen versloeg (0-3). Terwijl Alphen komende zondag een lastig karwei heeft aan Teylingen, lijkt Meerburg zich een stuk minder zorgen te hoeven maken met de thuiswedstrijd tegen streekgenoot MMO op het programma. De Hoogmadense formatie verkeert echter in uitstekende vorm. Met een ware catenacciotactiek vergaarde Met Moeite Opgericht dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden. Aan Meerburg de taak de muur van de degradatiekandidaat te slechten. Eerder dit seizoen lukte dat alleraardigst, toen werd het 2-6 in Hoogmade.

Na een mindere fase heeft Rob van den Wijngaard de boel weer aan de praat gekregen bij SJZ. De Zoeterwoudenaren boekten afgelopen zondag alweer de vierde zege op rij. Desondanks had Van den Wijngaard nog genoeg aan te merken op zijn ploeg die het gogme ontbeerde om negen man van Rijnland verder pijn te doen dan de 3-1 die na negentig minuten voetbal op het scorebord prijkte. Komende zondag gaat SJZ op bezoek bij ASC, dat volop strijd om lijfsbehoud in de 3e klasse. Er staat dus nogal wat op het spel, gezien het feit dat SJZ in de race is om nacompetitie voor de tweede klasse. Op 6 december van afgelopen jaar was ASC nog geen partij voor SJZ: 5-1.

Na de winterstop loopt het iets stroever dan daarvoor, maar het seizoen van FC Rijnland kan al lang niet meer stuk. De club floreert en dat is te merken ook. Ondertussen heeft de club met Mitchell Holswilder van Leidsche Boys alweer de derde versterking voor het volgende seizoen in de derde klasse binnen. Wim de Bolster (DoCoS) en Koos Habraken (UDO) gingen Holswilder voor. Minder florissant is het allemaal bij tegenstander UDO. De Oegstgeestenaren slagen er ondanks de weggevallen druk niet in punten te sprokkelen en verloren voor de zesde keer op rij. Bernardus, dat daardoor een plaatsje steeg naar plek 13, was de Oegstgeestenaren met 2-1 de baas. In een matige vertoning tussen UDO en Rijnland eerder dit seizoen op Oegstgeestse bodem waren de Leidenaren de gelukkigen: 0-2.