De goedheiligman is weer uitgezwaaid, het kwik duikt steeds vaker en dieper onder het nulpunt, Koning Winter neemt langzaamaan bezet van ons Koude Kikkerlandje, oftewel: het kalenderjaar loopt op z’n eind. En daarmee ook de eerste seizoenshelft voor onze derdeklassers. Dit weekend staat, ijs en weder dienende, alweer de laatste reguliere speelronde van 2016 op de rol.

Derde klasse A

Zaterdag

Lugdunum is nog altijd ongeslagen, maar liep afgelopen zaterdag wel weer eens tegen zeldzaam puntenverlies op. De halve misstap bij het laaggeklasseerde Schoonhoven leerde de ploeg van Henk de Cler nog maar eens dat in het leven niets vanzelf gaat. Ozan Isitir schoot de Leidenaren weliswaar twee keer op voorsprong, maar omdat die daarna nogal lichtzinnig omsprongen met de kansen, kon de thuisploeg in blessuretijd – via een rake vrije trap – toch nog langszij komen. Tot grote ergernis van de tweevoudig doelpuntenmaker, die zijn verontwaardiging over bepaalde zaken  niet onder stoelen of banken stak. ,,We willen allemaal kampioen worden, maar we staan de laatste weken met weinig spelers op het trainingsveld. Misschien dat deze zeperd ons wakker heeft geschud.”

Dat is hard nodig ook, want ondanks dat Lugdunum dit seizoen dus nog niet verloor, bedraagt de voorsprong op naaste achtervolger Koudekerk slechts twee punten. Om zich te verzekeren van de titel ‘Herbstmeister’ kan de Kikkerpolderclub zich in de laatste wedstrijd van het jaar, thuis tegen het stugge WDS, dan ook geen nieuwe schade veroorloven.

Na het 4-3 verlies bij Nieuwkoop is  Zwammerdam pas terug te vinden op de zevende plaats op de ranglijst van 3A. Tegelijkertijd bedraagt de achterstand op de nummer drie, BSC ’68, slechts drie punten. ‘Damme’ was de laatste weken prima op dreef, maar de opmars werd in de streekderby dus abrupt een halt toegeroepen. Het elftal van Rob de Lange eindigde de voorbije jaren steevast in de ‘grijze’ middenmoot en daar moet dit seizoen maar eens verandering in komen. Om de daad bij het woord te voegen, moeten de oranjehemden hun wedstrijdje s natuurlijk wel blijven winnen. En zeker een ‘papieren makkie’ als het thuisduel met LSVV ’70. Dat de realiteit ongetwijfeld een stuk weerbarstiger is, behoeft geen nadere toelichting. Zoals ook namen als Richard Guffens (Voorschoten ’97, Noordwijk) en Jos van Beuningen (Rijnsburgse Boys, Quick Boys), om maar twee van de zomerse LSVV-aanwinsten te noemen, geen verdere introductie behoeven. Ondanks het indrukwekkende lijstje versterkingen loopt het nog behoorlijk stroef bij de Leidse (oud-)studenten, waar komen trainen – zoals bekend – eerder een pré dan een vereiste is. Het elftal van Freek Jansen doet voetballend doorgaans niet onder voor de tegenstander, maar conditioneel wil het nog wel eens een ander verhaal zijn. De stijgende lijn lijkt echter ingezet. Op een 0-2 zege bij Zevenhoven volgde afgelopen zaterdag een klinkende 3-0 winst op Floreant, met Guffens (2×2) beide keren in een hoofdrol.

Derde klasse A

Zondag

Op zondag lijkt de koppositie SJZ allesbehalve gunstig gezind. Niet voor het eerst dit seizoen bezorgde de ‘gele trui’ de Zoeterwoudenaren de nodige rampspoed. Dit keer maakte KDO dankbaar gebruik van de vloek die bij de ploeg van Rob van den Wijngaard op het lijstaanvoerderschap lijkt te rusten. De club uit De Kwakel profiteerde eerder dit seizoen ook al van het verlies van SJZ bij Voorschoten ’97, waardoor de ‘op pole position staande’ groenwitten de winst van de eerste periode verspeelden. Dit keer begon SJZ nog wel voortvarend, maar de via Daniël Coret verkregen voorsprong kon – ondanks legio kansen – niet vastgehouden, laat staan uitgebreid worden. Sterker, de op de counter gokkende thuisploeg ging erop en erover. Bij het scheiden van de markt leken de bezoekers er dan toch nog met een dikverdiend puntje vandoor te gaan, maar Frank Willemse stuitte van dichtbij op onbegrijpelijke wijze op de Kwakelse doelman, waarna KDO er in de tegenstoot zelfs nog 3-1 van maakte. De nieuwe koploper heet avv Alphen, en laat dat nou net de komende tegenstander van Van den Wijngaard en consorten zijn. Een pittige kluif, maar SJZ is – los van een complete offday tegen Kickers ’69 (0-5) – dit seizoen sterk op de eigen Haasbroek.

Na een onfortuinlijke nederlaag tegen FC Aalsmeer, waarin het een uur lang oppermachtig was, maar in een tijdsbestek van tien minuten ‘ineens’ met acht man kwam te staan, rechtte Voorschoten ’97 op bezoek bij ASC de rug. Makkelijk ging het zeker niet voor de elf van Huib van Oostrom Soede, die de nodige personele problemen kent, maar op karakter werden de punten meegenomen uit Oegstgeest. Na een 1-0 achterstand zorgde Frank van den Heuvel eerst voor evenwicht, waarna Bryan Hilders tegen sluitingstijd ook nog de 1-2 achter de ervaren Ragnar Oosterhof (45) schoot. Ook voor de Voorschotenaren wacht een zware zondag. KDO mag, met twee verliespunten minder dan avv Alphen, dan de virtuele koploper zijn, maar staat desondanks niet direct bekend als een ploeg die graag vooruit voetbalt. De groengelen hebben echter een serie nodig om – en die ambities is er – écht weer aan te sluiten bij de top van 3A en zijn er dan ook alles aan gelegen de winterstop in te gaan met een overwinning. Wordt het kwakkelen tegen de Kwakelaars of betekent het duel op Adegeest misschien wel de definitieve ommekeer voor Voorschoten?

Voor ASC waren de druiven zondag behoorlijk zuur. Ondanks dat Kevin van der Geest met Sean Goebel, Jerome Rousseau, Ralph van Zandwijk en Jelle Schouten een kwartet dragende spelers miste, zag de beginnend hoofdtrainer zijn ploeg Voorschoten prima weerstand bieden. ,,Na de 1-0 van Tije Rutten zakten onze aanvallers echter bijna niet meer terug, waardoor we het veld veel te groot maakten en Voorschoten in de kaart speelden. Jammer, want ik denk dat we wel een puntje hadden verdiend.” Niet getreurd, want een nieuwe ronde biedt nieuwe kansen en met Goebel en Schouten die terugkeren van hun schorsing gaat ASC komende zondag voor de volle winst op bezoek bij Stompwijk ’92. Als dat lukt, wisselen de Oegstgeestenaren stuivertje met de Stompwijkers en wordt, met nog een inhaalduel tegen FC Aalsmeer in het verschiet, de ‘veilige’ tiende plek ingenomen. Voor zover daar in dit stadium van het seizoen uiteraard over gesproken kan worden.

FC RijnlandWarmunda is al separaat belicht!