Zaterdag

3A

Lugdunum verdedigt komende zaterdag haar ongeslagen status tegen Nieuwkoop. De Kikkers hebben maar één doel voor ogen en tonen zich onverstoorbaar. Slechts twee keer slaagde een ploeg erin een puntje af te snoepen van de trotse lijstaanvoerder. Eén keer gebeurde dat op de Kikkerpolder, toen BSC’68 met een doelpuntloos gelijkspel wegkwam. Opvallend is dat de Leidenaren op datzelfde terrein pas één competitietreffer incasseerden dit seizoen. Verantwoordelijke Floreant moest desondanks ruim buigen voor het team van Henk de Cler en Jan Wansink (4-1). Nieuwkoop, de volgende horde voor Lugdunum, toonde zich vorig seizoen ongenaakbaar in de vierde klasse en hoopt snel door te stoten naar de tweede klasse. Of dat dit seizoen al lukt, valt te bezien. Voorlopig doet Nieuwkoop het met een plek in de middenmoot.

De laatste wedstrijd die Lugdunum in competitieverband speelde was bij sportparkgenoot LSVV ’70. Zoals verwacht moesten de Leidse studenten in het stof bijten, maar helemaal terecht was dat niet. De brigade van Freek Jansen weerde zich kranig en had volgens menigeen toch minimaal recht op een punt. Komende zaterdag is het erop of eronder voor het studentenensemble, als de gang naar Zevenhoven wordt gemaakt. Daar wacht de kampioen van de vierde klasse een ontmoeting met de degradant van de tweede klasse. Bij Zevenhoven volgde een exodus waar je u tegen zegt nadat de degradatie zich afgelopen seizoen voltrok, en dat is te zien. De geelroden dragen de rode lantaarn en haalden slechts vier punten op. Een ware degradatiekraker dus, al vroeg in het seizoen.

Net als in de meeste afgelopen seizoenen draait Zwammerdam mee in de middenmoot van 3A. Na de recente 2-3 zege bij WDS hoopt de ploeg van aanvaller Kevin Bergshoeff echter op meer. ,,We richten ons voorlopig op de derde plek. Daar staat nu WDS en dat heeft maar twee puntjes meer. Dat is haalbaar”, klonk Bergshoeff optimistisch na afloop van de knappe overwinning in Driebruggen. Komende zaterdag zal in ieder geval afgerekend moeten worden met Linschoten. De promovendus uit de provincie Utrecht kende een weifelende start met acht punten uit tien wedstrijden. Afgelopen weekend bekerde die ploeg wel door ten koste van avv Alphen (4-5).

Zondag

3A

Een tijd lang ging SJZ aan kop, maar inmiddels hebben de Zoeterwoudenaren die plaats afgestaan aan KDO. SJZ schoot zichzelf in de voet door achtereenvolgens van Voorschoten (4-1) en Kickers ’69 (0-5) te verliezen. Vorige week zondag pakte de ploeg van Rob van den Wijngaard de draad overtuigend weer op door Warmunda met 0-3 klop te geven en midweeks boekte het een fraaie Koetshuis-zege in de derby bij Meerburg. MMO zal dan ook met bibberende knieën afreizen naar Haasbroek. De Hoogmaders zijn hekkensluiter en met vier punten uit negen wedstrijden de zware underdog in Zoeterwoude-dorp.

Na een weifelende start lijkt Voorschoten’97 haar draai gevonden te hebben in 3A. De ploeg van Huib van Oostrom Soede is opgerukt naar de zesde plaats en lijkt in deze poule, waar iedereen van iedereen te kunnen winnen lijkt, zeker nog een rol van betekenis te kunnen gaan spelen. Na het teleurstellende gelijkspel van vorige week zondag bij MMO (2-2), wacht komende zondag een confrontatie met FC Aalsmeer op Adegeest. De gasten hebben evenveel punten (zestien), maar speelde een wedstrijd minder. Aan Voorschoten’97 dus de taak Aalsmeer in de achtervolging te krijgen.

Bij aanvang van het seizoen leefde de ambitie om voor de titel te gaan. Zo bleek uit de voorbeschouwing van Martijn van Leeuwen, die uitsprak voor het kampioenschap te willen gaan. Nu is het wel even anders bij FC Rijnland. Trainer Paul Pikaar verklaarde onlangs na een serie mindere resultaten dat andere teams het bovenin mogen uitvechten. De Leidenaar, die na dit seizoen afscheid neemt van de Morsclub, ziet voor zijn team geen rol in de titelstrijd weggelegd. Tenminste niet wanneer iedereen het besef heeft dat een prijs er niet vanzelf uitrolt. Desalniettemin liggen er zeker kansen voor FC Rijnland, gezien het feit dat geen enkele ploeg zich echt weet te onderscheiden in de huidige derde klasse. Als de Leidse ploeg zondag wint op bezoek bij Stompwijk’92, kan het zomaar zijn dat een plek bij de bovenste drie weer een feit is.

Dat geldt niet voor ASC. Een zege zou al knap zijn, op bezoek bij AVV Alphen, maar drie punten zouden bovendien hooguit een plek in het linkerrijtje kunnen opleveren. Momenteel bezetten de Oegstgeestenaren de negende plaats. Vorige week zondag boekte de ploeg van Kevin van der Geest nog een knappe zege op koploper Van Nispen, waardoor het zich ook weer wat lucht verschafte in de strijd onderin.

Daar waar Warmunda na de zeperd tegen SJZ in een benauwde positie is gebracht. De hoopvolle start werd opgevolgd door een serie mindere wedstrijden, waardoor de ploeg van Alan Campfens is afgedaald naar de twaalfde plek. Een plaats die aan het eind van de rit nacompetitie zou betekenen. Om weer naar boven te kunnen kijken dient het zondag af te rekenen met WVC in Roelofarendsveen. Ook de ploeg van Mo Bougrine heeft het lastig, met net als Warmunda tien punten in de kofferbak.