Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nu de eerste periode gespeeld is en de tweede aanvangt, is dat voor veel clubs een mooie gelegenheid om er weer eens een flinke snok aan te geven. Het winnen van de beker is de kortste weg naar Europa en het binnenhalen van een periode tenslotte de kortste route naar de nacompetitie.

DERDE KLASSE ZATERDAG

Voor Lugdunum gaat die vlieger niet meer op. De Leidenaren verzekerden zich afgelopen zaterdag van periodewinst. Een gelijkspel in eigen huis tegen BSC ’68 volstond daartoe. Toch overheerste bij de ‘Kikkers’ de teleurstelling na de doelpuntloze remise. ,,We hadden nu zes punten voorsprong kunnen hebben op Koudekerk”, besefte ook doelman Kevin Wassenaar, die zijn medespelers aan de andere kant van het veld de nodige kansen om zeep zag helpen. Desondanks liepen Henk de Cler en de zijnen wel verder uit op de concurrentie, want naast Koudekerk verloor ook nummer drie Floreant. Voor het nog ongeslagen Lugdunum rest het komende half jaar slechts één ding: de koppositie niet meer afstaan en de titel binnenharken. Komende zaterdag hoopt De Cler die status te verlengen en het liefst natuurlijk met een klinkende zege. Of de tegenstander – eveneens een LAV-club – daaraan mee wil werken, valt te betwijfelen. Het Zwammerdam van Rob de Lange heeft de smaak, na een vormdip, inmiddels weer behoorlijk te pakken. Het was immers ‘Damme’ dat Koudekerk afgelopen zaterdag een halt toeriep (3-1), mede door twee goals van (wie anders dan) Kenny Blanken. Lugdunum is alvast gewaarschuwd voor de Alphenaar, die in het verleden zijn torinstinct regelmatig etaleerde bij Alphia. Zwammerdam rukte door de winst op naar de subtop van het klassement en zal die stijgende lijn ongetwijfeld ten koste van de koploper door willen zetten. Koudekerk staat, ondanks het teleurstellende verlies, nog altijd op de eerste startrij. De achterstand op Lugdunum liep echter wel op tot vier punten. Het is dan ook zaak om zaterdag, als Siveo ’60 de Gruttolaan aandoet, geen fout te maken. Ondertussen kan Koudekerk op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2017/2018. Alex Redel maakte deze week bekend aan zijn vierde en laatste seizoen in Koudekerkse dienst bezig te zijn. ,,De reden dat ik hier zo lang zit is simpel. Al die tijd heb ik het naar mijn zin gehad en het was en is leuk werken hier. De samenstelling van de groep wisselde regelmatig en daarom was het telkens weer een uitdaging om er wat moois van te maken. In het lopende seizoen gaat het ook weer niet verkeerd met en voorlopige tweede plaats en we gaan er alles aan doen om ons bovenin te handhaven. Ik wil met een goed gevoel uitzwaaien straks”, aldus de in Leiderdorp woonachtige Leidenaar, die aangaf een club in die contreien wel te zien zitten.

In 3B haalde Kagia genadeloos hard uit tegen VV UNO: 7-0. Door de zevenklapper blijft de ploeg van Anton Wijsman, die deze zomer de nodige spelers van de opgeheven zondagtak van FC Lisse mocht verwelkomen, fier aan kop gaan in de afdeling die slechts twaalf ploegen kent. Dit weekend staat voor de Lisserbroekenaren, die uit zes wedstrijden de maximale score behaalden,  een lastig uitduel op het programma. Dan wacht VVC als gastheer, dat vijfde staat op slechts drie verliespunten van de oranjehemden en afgelopen weekend eveneens uithaalde, in de streekderby, op bezoek bij Hoofddorp (0-6). In Nieuw-Vennep kan Kagia mogelijk de eerste periode veiligstellen.

DERDE KLASSE ZONDAG

In tegenstelling tot Lugdunum (en wellicht dus ook Kagia) greep SJZ in de zondagse equivalent wél naast de periode. Ook de Zoeterwoudenaren hadden voldoende aan een punt, maar dat bleek – op bezoek bij een ontketend Voorschoten ’97 (4-1) – teveel gevraagd. De Voorschotenaren vormen sowieso een ‘angstgegner’ voor de Sint-Jan en dat was dit keer niet anders. Door de nederlaag werd KDO, dat overtuigend won bij Stompwijk ’92 (0-4), lachende derde van de burentwist. De club uit het tot de verbeelding sprekende De Kwakel passeerde SJZ, dat dus nog wel medekoploper is, op doelsaldo en dat terwijl de groenwitten voorafgaand aan de achtste speelronde nog een voorsprong van drie punten en vier doelpunten verdedigde. Dit weekend moet blijken hoe hard de klap van het mislopen van de eerste prijs van het seizoen is aangekomen op Haasbroek. Daar komt Kickers ’69 zondag over de vloer.

Het oprukkende Voorschoten ’97 gaat tegen Nicolaas Boys – na overwinning op SJZ en, een week eerder al, Warmunda (0-3) – op zoek naar de derde zege op rij. Sinds Huib van Oostrom Soede teruggreep naar het vertrouwde 4-4-2-systeem, lijkt het vertrouwen bij de groengelen met de week toe te nemen. Pijnpuntje is wel het aantal gele kaarten dat zijn ploeg behaald. Tegen de Nieuwveners moet de Hagenaar het stellen zonder twee ervaren verdedigers, Niels Wassenaar en Robert Toret, die beiden één wedstrijd moeten brommen. Daar tegenover staat dat spitsen Frank van den Heuvel en Mike Nikic en aanvallende middenvelder Niels van den Berg  de laatste weken behoorlijk op dreef zijn en het net makkelijk weten te vinden en er ook weer een aantal spelers terugkeert uit de lappenmand.

Warmunda lijkt het juist even kwijt te zijn. Het elftal van Alan Campfens verloor zondag op eigen veld van hekkensluiter MMO (0-2), dat voorafgaand aan dat treffen nog puntloos was. De Warmonders zullen zich zondag weer moeten oprichten, maar dat zal op bezoek bij Alphen niet makkelijk worden. De Alphenaren draaien mee in de top van het klassement en vinden zichzelf momenteel terug op de vierde plek, op twee punten van het leidende duo.

FC Rijnland proefde tegen ASC eindelijk weer eens het zoet der overwinning: 3-0.  Dat was alweer even geleden, want in de rest van oktober bleven de manschappen van Paul Pikaar van driepunters verstoken. Dit weekend staat voor de Leidenaar een bijzonder treffen op het programma. Het bezoek aan de Oude Wetering betekent voor Pikaar, die na dit seizoen het trainersvak vaarwel zegt, een weerzien met oude bekende. Bij de voorganger van WVC, voorheen Alkmania, zwaaide de sympathieke trainer tussen 2012 en 2015 immers drie seizoenen met de scepter. Het zou een winstpartij dan ook extra lekker maken. Los van sentimenten heeft Rijnland de punten echter ook gewoon keihard nodig om aansluiting te behouden met de bovenkant van de ranglijst.

Datzelfde geldt voor ASC, dat door het verlies weer wat wegzakte. De verschillen in 3A zijn echter nog behoorlijk klein. De Oegstgeestenaren staan zes punten van de kop, maar ook slechts vier van een degradatieplek. Winst op FC Aalsmeer zou in ieder geval een duw in de goede richting zijn voor het elftal van Kevin van der Geest, die in het verleden onder meer voor RKC Waalwijk, Noordwijk en het Haagse Quick voetbalde, voordat hij zijn kicksen afgelopen zomer aan de wilgen hing.