Het voorjaar nadert met rasse schreden en dus komt ook het einde van de competitie langzaam maar zeker in zicht. Met nog acht speelronden (en enkele inhaalduels) te gaan, breken er spannende tijden aan voor de tweede- en derdeklassers van de bij LeidenAmateurVoetbal aangesloten clubs, die vrijwel allemaal – los van een eventuele winst van de derde en laatste periodetitel – nog ergens om spelen.

Tweede klasse zaterdag

RCL verkeert in prima vorm. De Leiderdorpers wonnen al vier keer op rij en kregen in die reeks bovendien maar één doelpunt tegen. Afgelopen zaterdag werd er nog een degelijke 2-0 overwinning geboekt op het laag geklasseerde KMD, met dank aan Thom Wijnalda, Leroy van Westrienen en zeker ook doelman Andrew Bontje, die in het eerste bedrijf – bij een 0-0 stand – een Wateringse strafschop keerde. Dit weekend speelt de Racing, nu vijfde, de subtopper tegen DSO, dat met twee punten meer op een derde plek bivakkeert. ,,Winnen we die, dan doen we echt mee’’, beseft trainer Stefan Luykx.

 

Ook UVS heeft dringend een driepunter nodig, wil het in de race blijven om een nacompetitieticket. Door het verlies bij DSO (3-1) – de derde nederlaag in vier wedstrijden – raakte de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen verder achterop bij de bovenste plekken. ,,We speelden te lang zonder bezieling en dan vraag je erom’’, vond eerstgenoemde. Tegen KMD zullen de Leidenaren, die door de mindere resultaten zijn afgezakt naar plaats zes (29 uit 18), dan ook direct bij de les moeten zijn. Eerder werd het 2-2 tegen Klein Maar Dapper. Die ploeg is druk doende in de strijd tegen degradatie. Vooralsnog zou KMD samen met GHC afzakken.

GHC is inmiddels al drie maanden zonder overwinning. Thuis tegen middenmotor VDL pakte het weliswaar een punt, maar veel schoot de hekkensluiter daar niet mee op. Bovendien voelde de 1-1 aan als een nederlaag, want nadat Bilal Karasahin zijn ploeg vlak voor tijd de overwinning leek te schenken, moesten de Vlietbewoners in blessuretijd toch nog de gelijkmaker incasseren. ,,Toch biedt deze wedstrijd me weer perspectief’’, sprak een optimistisch gestemde Roberto Escudero. In SC Monster ontvangt GHC zaterdag een ploeg die ook in (zij het minder acute) degradatienood verkeerd.Een zege hoort dat ook zeker tot de mogelijkheden voor de grillige tricolores.

Mediaterplaatse_ghc_thuis_tegen_vdl_leiden_05032016_Image00001 (Small)

Tweede klasse zondag

Voorschoten ’97 is al drie wedstrijden op rij zonder nederlaag, maar won er van die serie ook geen eentje. Na de 4-4 tegen Foreholte en de 2-2 bij ROAC werd het nu 3-3 tegen Delft. Dat er na de gelijkmaker van Mike Nikic niet eens meer werd afgetrapt, zorgde evenwel voor de nodige genoegdoening bij Huib van Oostrom Soede en zijn trouwe volgelingen. De Haagse trainer gaf de weer van stal gehaalde Eelke van Dijken – de routinier was eigenlijk al gestopt met selectievoetbal – tegen de Delftenaren een basisplaats en de 36-jarige linkspoot liet zien het spelletje nog niet verleerd te zijn. Of hij op bezoek bij FC Lisse wederom aan de aftrap verschijnt, is nog niet duidelijk. De geelgroenen hebben op Ter Specke in ieder geval niets aan minder dan de drie punten. Voorschoten staat weliswaar niet op een rechtstreekse degradatieplek, maar om de aansluiting met het groepje boven zich – en daarmee de kans om nacompetitie om lijfsbehoud te ontlopen – te behouden, moet er in Lisse van de plaatselijke FC gewonnen worden.

Derde klasse zaterdag

In 3A was Docos de grote winnaar van het voorbije voetbalweekend. De ploeg van Nico van der Salm won de lastige thuiswedstrijd tegen Floreant (2-0) en zag Kagia en Koudekerk elkaar in evenwicht houden. Daardoor liep de voorsprong van de koploper op de naaste concurrent op tot respectievelijk drie en vier punten. Tegen de Boskopers toonden de Morsbewoners bovendien aan over mentale weerbaarheid te beschikken. Een vroege rode kaart voor Rob van Noort, een (onterecht?) afgekeurde goal van Nils Slingerland en een gemiste strafschop van Melvin Zweistra kreeg DoCoS niet klein. In het laatste kwartier bezorgden Danny Maaskant en Tim Gonlag – vorig seizoen nog een centraal duo vormend bij GHC – de lijstaanvoerder alsnog de winst. Gonlag, die na een blessure zijn eerste minuten van het kalenderjaar maakte, scoorde overigens met een juweeltje van een omhaal. Of de aanvoerder komend weekend – in alwéér een topper, dit keer in en tegen Koudekerk – goed is voor een basisplaats, zal de tijd uitwijzen.

Voetbal was even bijzaak in Lisserbroek, waar Kevin Robelus het Kagia-publiek met zijn gelijkmaker tot tranen roerde. De middenvelder verloor onlangs zijn moeder en keerde tegen Koudekerk terug in het elftal van Anton Wijsman, die ‘diep respect’ had voor de jongeling. Ook Koudekerk-collega Alex Redel nam zijn petje af voor Robelus. ,,Als we dan toch een tegengoal moesten incasseren, is dit die jongen absoluut gegund.’’ Dit weekend reizen de Kagianen af naar Driebruggen, waar ze WDS treffen.

vvO-Haz. Boys 018 (Small)

VV Oegstgeest ontdeed zich van de laatste plaats, door overtuigend af te rekenen met concurrent Hazerswoudse Boys: 5-0. De mannen van interim-trainer Laurens van der Voort waren een duidelijk maatje te groten voor de elf van Manfred van den Bosch. Het onderlinge verschil bedraagt evenwel nog altijd maar één punt in het voordeel van de Oegstgeestenaren. Komend weekend speelt Oegstgeest bij middenmotor DWO, terwijl de Hazerswoudenaren het eveneens in last zijnde NSV ’46 ontvangen.

Lugdunum mag na de 2-0 winst op Rohda ’76 (goals van Tobias Schaafstra en Sergio Vrede), dat daardoor de rode lantaarn overnam, nog hopen op een verlenging van het seizoen. De Kikkers staan zesde en het verschil met de nummer vier, CVC Reeuwijk, bedraagt slechts drie punten. En laat dat nou de eerstvolgende tegenstander van de equipe van Jan Wansink en Henk de Cler zijn.

De Reeuwijkers waren afgelopen zaterdag nog met 0-1 te sterk voor Zwammerdam, dat uit de laatste vier wedstrijden slechts een schamel puntje bijeen sprokkelde. Het manco zit bij het elftal van Rob de Lange duidelijk in de voorhoede: de laatste drie wedstrijden kwam ‘Damme’ niet tot scoren en met slechts 26 gemaakte doelpunten behoort zijn ploeg tot de minst productieve clubs van de afdeling. Dat terwijl de Zwammerdamse verdediging, met maar 29 tegengoals, juist tot één van de betere van 3A gerekend mag worden. De huidige nummer negen van de ranglijst heeft in ieder geval dringend punten nodig, want anders komt de streep toch angstvallig dichtbij. Eens zien of de al weken droogstaande spitsen tegen BSC ’68 het vizier weer eens op scherp hebben.

Derde klasse zondag

Meerburg sloeg opnieuw met succes een aanval op de koppositie af. De Rijndijkers wonnen met duidelijke cijfers van Teylingen (3-0), de nummer drie. Daarmee lijken de Sassenheimers, die nu op zeven punten staan, af te zijn gehaakt in de titelrace. Dat geldt niet voor runner-up Alphen, dat met dezelfde uitslag FC Rijnland versloeg en daardoor nog altijd op drie punten volgt. De Alphenaren kunnen dit weekend echter alsnog op gelijke hoogte komen en er is geen Meerburg-speler die daar iets aan kan doen: Alphen gaat immers op bezoek bij MMO, terwijl Meerburg een vrij weekend heeft. Bij winst evenaren de oranjehemden de lijstaanvoerder qua punten, maar heeft die nog wel een wedstrijd tegoed. Want een week later zijn de rollen omgedraaid en speelt Meerburg op eigen veld tegen Van Nispen, terwijl Alphen geen competitieverplichtingen heeft. Door de nederlaag blijft FC Rijnland de ultieme middenmoter, met een achtste plek in een poule van vijftien. Zondag neemt het elftal van Paul Pikaar het op tegen Altior.

Datzelfde Altior was afgelopen zondag de tegenstander van SJZ. Rob van den Wijngaard hoop dat het lek bij zijn ploeg na de overtuigende 4-1 winst boven is. De Zoeterwoudenaren kreeg de afgelopen weken een paar venijnige tikken te verwerken, waaronder een 7-0 oorwassing door Teylingen en de (weliswaar eervolle) uitschakeling in de kwartfinale van de districtsbeker. Tegen de promovendus uit Langeraar was Roy Versteegen de gevierde man. De jonge aanvaller opende met een heerlijke uithaal, die via de onderkant van de lat in het dak van het doel eindigde de score en was ook verantwoordelijk voor de 3-0. Guus van der Hoeven en Frank Willemse waren eveneens trefzeker voor de Sint-Jan. Komende zondag gaat SJZ op verplaatsing, en wel naar Nieuwveen, de standplaats van Nicolaas Boys.

Mediaterplaatse_SJZ_thuis_tegen_Altior_zoeterwoude_4_1_06032016_Image00013 (Small)