Ook in de tweede en derde klasse zijn we toe aan de slotdag. Waar is het nog spannend en waar staat slechts de eer nog op het spel? Een laatste rondje langs de velden voor wat betreft de reguliere competitie.

Zaterdag

2C

,,Het kan op de slotdag enkel maar beter gaan. Dit was echt verschrikkelijk slecht van onze kant. Een totale off-day, ik kan er niet meer van maken”, was Stefan Luykx helder. De 39-jarige oefenmeester zag ‘zijn’ RCL bij titelkandidaat SVC voor de tweede keer op rij verliezen en hoopt komende zaterdag tegen de andere titelkanshebber op meer succes. Het is namelijk Westlandia dat zaterdag kampioen hoopt te worden op de Bloemerd. RCL is er echter alles aangelegen een Naaldwijks feestje in de weg te staan met het oog op de derde periode en/of de derde plek op de algehele ranglijst. Een verliespartij zou de Leiderdorpers eventueel fataal kunnen worden in de strijd om een ticket voor de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse. ,,We zullen tot het bot gemotiveerd zijn om ons te revancheren. En waarschijnlijk nemen zij ook aardig wat publiek mee. Een extra motivatie. We moeten ons snel herpakken”, stipte jongeling Robin Brasker de belangen al nogmaals aan na de zeperd bij SVC. Eerder dit seizoen ging RCL nog nipt onderuit bij Westlandia; 2-1.

UVS had na de zege op RCL (0-1) van een week eerder, niks meer om voor te spelen afgelopen zaterdag bij TAVV. De 4-1 die op het wedstrijdformulier in het voordeel van Ter Aarders werd genoteerd was dan ook niet heel verwonderlijk, vooral omdat TAVV wel nog speelt om promotie. Komende zaterdag sluit UVS het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen LYRA, een ploeg die twee plekken hoger staat doordat het vijf punten meer vergaarde. Eind november kwam UVS tot twee keer toe terug van een achterstand en reisde zo met een punt terug uit de Lier. In tegenstelling tot UVS, heeft LYRA nog wel wat om voor te spelen. De Westlanders hopen namelijk de derde periode naar zich toe te trekken. Dit zou dus ten koste kunnen gaan van RCL.

Terwijl het in het eerste treffen nog de grootste overwinning van het seizoen (5-0) klaarspeelde, was GHC in de uitwedstrijd geen partij voor Be Fair; 4-0. De reeds gedegradeerde Leidenaren spelen zaterdag de laatste wedstrijd voor eigen publiek in een seizoen dat het gauw zal willen vergeten. Dan is KMD, dat genoeg heeft aan een punt om directe degradatie te ontlopen, de tegenstander.

3A

DoCoS neemt zaterdag afscheid van de derde klasse met een uitwedstrijd bij DWO. Dankzij een klinkende zege op WDS (4-0), kroonden de Leidenaren zich op de voorlaatste speeldag van het kampioenschap. En dus kan de ploeg van Nico van der Salm vrijuit spelen zaterdag in Zoetermeer. Met de hoofdprijs al op zak, kan het een lastige opgave zijn een resultaat neer te zetten bij DWO. De thuisploeg kan namelijk aardige cijfers overleggen op eigen terrein, met slechts één nederlaag dit seizoen (Lugdunum, 0-2). Daartegenover staat het feit dat het DoCoS weinig lijkt uit te maken of het thuis of uit speelt dit seizoen. Zowel op vertrouwde als vreemde bodem is de kampioen slechts eenmaal geklopt. Van DWO won DoCoS dit seizoen eerder met 2-0 dankzij treffers van Erik van der Pot en Chris van Empel. Van Empel kan mogelijk in Zoetermeer nog wat plaatjes klimmen in de lijst van regionale topscorers. Momenteel bezit de Leidenaar een vijfde plek, net voor de laatste maanden in bloedvorm stekende Jeroen Disseldorp van MMO.

Lugdunum sloot het seizoen qua thuiswedstrijden prima af met een 2-0 zege op BSC ’68. Komende zaterdag wacht nog de laatste uitwedstrijd bij NSV’46. De opponent uit Noorden vecht voor haar laatste kans om lijfsbehoud en moet winnen. De Kikkers kunnen om die reden VV Oegstgeest een belangrijke dienst bewijzen. De Oegstgeestenaren, die directe degradatie het liefst op eigen kracht zullen willen ontlopen, spelen zelf uit bij Zwammerdam. De Dammenaren speelden zich afgelopen zaterdag dankzij de afzwaaiende Maarten van Riessen veilig. Op bezoek bij Kagia, dat komende zaterdag om des keizers baard afreist naar BSC ’68, werd het 0-1. Oegstgeest hoopt te profiteren van het feit dat Zwammerdam nergens meer om speelt. Eerder mondde de toen cruciale confrontatie tussen de twee op de Voscuyl uit in een doelpuntenfestijn; 3-6.

Hazerswoudse Boys maakt zich op voor de nacompetitie. De ploeg van Manfred van den Bosch had afgelopen zaterdag andermaal weinig te vertellen tegen streekgenoot Koudekerk (5-1 verlies, eerder 1-4 in Hazerswoude), maar profiteerde van de zege van Oegstgeest op NSV (3-1). Komende zaterdag wacht voor eigen publiek de ontmoeting met Rohda ’76. De gasten uit Bodegraven die afgelopen seizoen via de nacompetitie promoveerden naar de derde klasse, zijn met zestien behaalde punten het haasje en dalen weer af naar de kelder. Voor Hazerswoudse Boys wellicht de mogelijkheid om nog wat vertrouwen te tanken voor de nacompetitie en het publiek te trakteren op een overwinning. In het slechtste geval kunnen de mannen van Manfred van den Bosch nog in de problemen geraken, maar dan moet alles tegen zitten en daar lijkt niemand rekening mee te houden bij de zwartwitten.

Zondag

2C

Voorschoten ’97 heeft het heft volledig in eigen hand. De nacompetitie kan het na de 3-1 nederlaag tegen VUC niet meer ontlopen, maar directe degradatie kan het zondag in ieder geval afwimpelen. Dan staat namelijk de uitwedstrijd bij HVV, waarvan het eerder met 2-1 won, op het programma. HVV bivakkeert op de dertiende (degradatie-)plek, terwijl Voorschoten met drie punten meer een plek daarboven staat. Het doelsaldo van de Hagenaars is iets beter, en dus staat Voorschoten één ding te doen: niet verliezen. Hoe het ook lopen moge, feit is dat Huib van Oostrom Soede volgend seizoen weer voor de groep staat. Het contract met de oefenmeester op Adegeest is verlengd.

3A

Meerburg speelt komende zondag voor het laatst tegen UDO. Buiten het feit dat de Zoeterwoude-Rijndijkers promoveren en de Oegstgeestenaren hekkensluiter zijn, houdt het voor UDO sowieso op. De ploeg van interim-trainer Carlos Pinas richt haar pijlen op de zaterdag, terwijl Pinas zelf de degens kruist met UDO volgend seizoen als hoofdtrainer van Football Factory. In korte tijd heeft Pinas als opvolger van Erik van Manen toch alleraardigst gepresteerd. De kers op de taart was de 4-0 zege van afgelopen zondag op middenmoter Van Nispen. Wellicht kan UDO uit bij Meerburg ook nog voor een stuntje zorgen. De Rijndijkers zijn immers uitgespeeld na de zege bij SJZ (1-2) en het kampioenschap. Eerder won Meerburg moeizaam maar verdiend op de Voscuyl; 1-2.

SJZ komt niet meer in actie en kan alleen maar hopen dat streekgenoot Stompwijk het beste in zich naar boven haalt. Stompwijk reist namelijk af naar Wassenaar, waar Graaf Willem II VAC als gastheer geldt. Een zege voor de thuisploeg betekent dat Graaf Willem zich op mag maken voor de nacompetitie. Bij elk ander resultaat wacht SJZ nog een buitengewoon aangenaam toetje.

FC Rijnland slaagde er afgelopen zondag niet in Graaf Willem een halt toe te roepen. De Leidenaren gingen onder subtropische weersomstandigheden met 1-3 onderuit tegen de club die dezelfde clubkleuren vertegenwoordigt. Ongeacht het resultaat van Rijnland komende zondag op bezoek  bij het nacompetitie voor promotie spelende Teylingen, eindigt de Leidse vechtploeg als zesde. Een prachtig resultaat voor Paul Pikaar en de zijnen.