Tijdens de eerste speeldag van 2016 worden – ijs en weder dienende – in de tweede en derde klasse (uitgezonderd zondag 3A) de returns gespeeld van de tweede speelronde van het seizoen, die in het weekend van 9 en 10 september werd afgewerkt. Hier en daar zijn er nog wel wat rekeningen te vereffen voor de ‘LAV-clubs’. UVS, GHC en Meerburg kwamen separaat al aan bod, maar er blijft nog genoeg over voor een rondje langs de velden.

Tweede klasse zaterdag

RCL is het kalenderjaar uitstekend gestart: uit drie competitiewedstrijden behaalde de ploeg van Stefan Luykx zeven punten en dus zijn de Leiderdorpers nog ongeslagen in 2016. Afgelopen zaterdag moest SC Monster er, door toedoen van Kai Vijlbrief en Thom Wijnalda, nog aan geloven: 0-2. Die laatste, met zeventien doelpunten clubtopscorer, moet komende zaterdag vanaf de zijlijn toekijken hoe zijn teamgenoten het op de eigen Bloemerd opnemen tegen LYRA. De spits kreeg tegen Monster zijn vierde gele kaart en is daardoor voor één wedstrijd geschorst. Daar tegenover staat de terugkeer van Nick van Bemmel, die in het Westland juist moest brommen. RCL staat nu achtste, met 23 uit 16, maar de achterstand op nummer 3 DSO bedraagt slechts vier punten. Achter koplopers SVC ’08 en Westlandia volgt een brede subtop, waar zelfs nummer tien HVC ’10 (19 uit 15) nog toe gerekend mag worden. Luykx en consorten moeten dan ook niet blind omhoog staren, maar ook de onderkant van de ranglijst met een schuin oog in de gaten blijven houden, beseft de Leidse trainer maar al te goed. ,,De komende wedstrijden bepalen waar we straks voor gaan spelen.”

DSC_4962 (Small)Foto: dank aan SC Monster

Tweede klasse zondag

Voorschoten ’97 wacht nog op de eerste competitiezege onder interim-trainer Huib van Oostrom Soede, die na de winterstop de ontslagen Laurens van der Voort verving. Desondanks bood het spectaculaire 4-4 gelijkspel tegen Foreholte, waarin de groengelen terugkwamen van een 1-3 en 2-4 achterstand, de ervaren Hagenaar voldoende houvast. ,,Als we dit ook tegen ROAC op kunnen brengen, gaan we daar winnen, daar ben ik van overtuigd’’, zo keek hij alvast vooruit op de voor de Voorschotenaren traditioneel lastige uitwedstrijd op het Hertogspark van aankomende zondag. Tegen de Voorhouters was Niels van den Berg, door Van Oostrom Soede op de 10-positie geposteerd, met drie schitterende goals de gevierde man. Blijkbaar was de (van oorsprong) aanvaller geïnspireerd door het aanstaand vaderschap, want nauwelijks 24 uur later hield hij dochter Julia Lovi voor het eerst in zijn armen. Het is voor Voorschoten te hopen dat het kersverse vaderschap net zo’n positieve uitwerking heeft op zijn scoringsdrift. Voorschoten kan een overwinning in Rijpwetering in de strijd tegen degradatie in ieder geval goed gebruiken. Met een twaalfde (p/d)plek in handen is de situatie nog altijd precair.

Derde klasse zaterdag

Na zijn voortijdige vertrek bij Voorschoten vond Van der Voort alweer snel onderdak bij VV Oegstgeest, waar hij de eveneens aan de kant geschoven Jerry Ubink verving. Onder de Lissenaar ging de hekkensluiter aanvankelijk op dezelfde voet verder, maar zaterdag was daar het eerste succesje: door een klinkende 3-0 zege in het onderlinge treffen werd de rode lantaarn met Rohda ’76 naar Bodegraven. Zaterdag hopen de Oegstgeestenaren op verdere rehabilitatie, maar dat zal op bezoek bij titelkandidaat Koudekerk niet eenvoudig worden. Aan de heenwedstrijd wil niemand op De Voscuyl nog worden herinnerd. De cijfers logen echter niet en kunnen nu eenmaal niet meer ongedaan worden gemaakt: 2-10.

vvO-Rohda 021 (Small)

(foto: Leo van den Broek)

Één van de clubs waar Oegstgeest zijn pijlen op moet richten is Hazerswoudse Boys, dat vorig weekend een verdienstelijk punt pakte bij BSC ’68 (1-1). Ook het elftal van Manfred van den Bosch, dat twaalfde staat, wacht deze speelronde een lastige opgave. Niemand minder dan koploper DoCoS komt op bezoek. De Leidenaren namen die koppositie afgelopen zaterdag van Kagia over door het onderonsje in Lissebroek met 1-2 te winnen. Chris van Empel was goud waard voor de formatie van Nico van der Salm. De spits nam de gehele productie van zijn ploeg voor rekening.

Kagia-Docos 050 (Small)Foto: Van Abswoude

Kagia is, op één punt achterstand, nu de eerste achtervolger van Docos. De mannen van Anton Wijsman reizen dit weekend af naar Boskoop, de standplaats van Floreant. Die club streed vorig seizoen met UVS, SEV en Koudekerk nog om de titel, maar moet het deze jaargang met een bescheiden rol in de marge doen. Dat Floreant desondanks nog altijd een gevaarlijke klant is, bewees het onlangs echter nog tegen Lugdunum, dat met een 2-0 nederlaag huiswaarts werd gestuurd.

De ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler moest het vervolgens ook afleggen tegen Koudekerk, waardoor de achterstand op DoCoS inmiddels negen punten bedraagt en eventuele titelaspiraties de ijskast in kunnen. De hoop op een periodetitel zal echter nog gekoesterd worden en kan op bezoek bij WDS kracht worden bijgezet.

Net als vorig seizoen lijkt Zwammerdam zich op te mogen maken voor een plekje in de ‘grijze’ middenmoot. Aanhaken bij de bovensten lijkt een utopie voor de ploeg van Rob de Lange, terwijl ook de streep vooralsnog niet in de buurt komt. Niettemin doen de groenwitten er verstandig aan nog wat puntjes te pakken. De eerste gelegenheid daartoe dient zich deze zaterdag aan, als DWO in Zoetermeer wordt aangedaan.

Derde klasse zondag

3A staat dit weekend uiteraard in het teken van de topper tussen Meerburg en Alphen, een wedstrijd waarop elders op deze site uitgebreid vooruit wordt geblikt. Teylingen, dat derde staat, hoopt misschien wel lachende derde te worden. Bij een puntendeling zouden de Sassenheimers, die getraind worden door de sympathieke Laurens Mouter, wel eens de grote winnaar van het weekend kunnen worden. Daarvoor dient Teylingen zelf – thuis, op de Roodemolen – wel af te rekenen met SJZ, dat keurig vijfde staat. De heenwedstrijd leverde een vermakelijke 1-1 op. Met een overwinning zouden de Zoeterwoudenaren niet alleen zichzelf, maar ook dorpsgenoot Meerburg een groot plezier doen.

FC Rijnland blijft ook na het gelijkspel tegen Van Nispen (1-1) keurig meedraaien. De Morsbewoners staan in hun debuutseizoen als derdeklasser nog altijd zevende. Smetje op de wedstrijd tegen de Zilkers was de rode kaart voor Daaf Mink wegens een niet zo’n handige overtreding. De middenvelder zal het duel met MMO van komende zondag dan ook aan zich voorbij moeten laten gaan. Paul Pikaar was op zijn beurt dan wel weer blij met de wijze waarop tien Rijnlanders tegen Van Nispen nog ruim een half uur lang prima standhielden. ,,We zijn steeds meer een team geworden en gaan daardoor ook steeds beter voetballen. Ik ben erg trots op de ontwikkeling die we doormaken.’’

2(lichtenbeldfoto.nl)

UDO werd afgelopen weekend opgerold door Teylingen (1-7). Het was de tweede forse nederlaag tegen de brigade van Laurens Mouter. Komende zondag zijn de geelzwarten andermaal gastheer, dan voor Stompwijk’92. Het team van Ted van Berkel, sinds de winterstop weer terug op de bank, draait niet echt lekker en dus liggen er wellicht kansen voor de manschappen van Erik van Manen. UDO wil hoe dan ook graag eindigen op een plek die vrij is van degradatie of nacompetitie en zo met opgeheven hoofd het zondagvoetbal verlaten. De club heeft gekozen voor een andere koers en er zal straks een prestatief team worden geformeerd op zaterdag. ,,Een goede zaak dat de kogel door de kerk is. Zo weet de A-jeugd ook waar het aan toe is. Wellicht kan er straks een heel leuk team uitrollen”, aldus van Manen.