Tijdens de eerste speeldag van 2016 worden – ijs en weder dienende – in de tweede en derde klasse (uitgezonderd zondag 3A) de returns gespeeld van de tweede speelronde van het seizoen, die in het weekend van 9 en 10 september werd afgewerkt. Hier en daar zijn er nog wel wat rekeningen te vereffen voor de ‘LAV-clubs’.

Tweede klasse zaterdag

GHC-trainer Roberto Escudero kende in de uitwedstrijd tegen RCL een primeur. Zijn ploeg boekte op de Bloemerd de eerste overwinning onder zijn leiding, door met tien man – broer Ramon kreeg vlak voor de thee zijn tweede gele kaart – een 1-0 achterstand om te bouwen in een 1-2 zege. Het waren Bilal Karasahin en Koos de Haas die de openingstreffer van Robin Brasker wegpoetsten. Nadien verging het de Vlietbewoners een stuk minder, want met twaalf punten is het vorig seizoen uit de eerste klasse gedegradeerde GHC halverwege het seizoen hekkensluiter. Ook het ambitieuze RCL, dat een jaargang eerder afdaalde en nu vier punten meer heeft, stelt tot dusverre teleur. De Leiderdorpers zullen in de tweede seizoenshelft alle zeilen bij moeten zetten om aan de doelstelling – meedraaien in de bovenste regionen – te voldoen. Een goede serie is daarvoor een vereiste voor het elftal van Stefan Luykx, dat alvast een goede generale voor de derby kende door de eerste poulewedstrijd in de groepsfase van de Koetshuis Cup met 1-3 bij Luykx’ oude werkgever Voorschoten ’97 (zo). Het moge duidelijk zijn dat de belangen voor komende zaterdag groot zijn.

UVS heeft nog een flink appeltje te schillen met SEV. Niet alleen troefden de Leidschendammers de Leidenaren eind vorig seizoen af in een bloedstollende titelstrijd, ook in de eerste confrontatie van dit seizoen op een niveautje hoger dolven de mannen van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk, die via de nacompetitie alsnog (mee)promoveerden, het onderspit. Op de Kastelenring werd het 2-0 voor de groenhemden. Overigens werd afgelopen week bekend dat UVS niet doorgaat met het succesvolle trainersduo, dat bezig is aan zijn tweede seizoen op de Kikkerpolder. Het bestuur heeft besloten dat daar komend seizoen een frisse wind dient te gaan waaien. Neemt niet weg dat de twee ‘voetbaldieren’ er ongetwijfeld alles aan zullen doen om UVS verder omhoog te helpen. Met een voorlopige vierde plaats is er wat dat betreft nog van alles mogelijk. Overigens zal Arnold Overdijk in elk geval wel aanblijven als assistent-coach in het seizoen 2016-2017.

Tweede klasse zondag

Een vergelijkbaar treffen als in de Kikkerpolder staat er op het programma in de zondagse tweede klasse C. Daar zal Voorschoten ’97 op het eigen Adegeest fungeren als gastheer voor DOSR. Een replay van de finale van de nacompetitie, die door de Voorschotenaren glansrijk werd gewonnen. Na een moeizame 1-1 in eigen huis werd het destijds in de Veen liefst 0-3 voor de bezoekers, met een hoofdrol voor Mike Nikic. De kleine, rappe en behendige buitenspeler maakte de eerste twee treffers en bereidde de derde van Niels van den Berg voor. Van Nikic zal DOSR komende zondag echter geen last hebben. Hij is geschorst, net als Robert Toret en Frank van den Heuvel. Overigens nam DOSR, dat via een herkansingsronde alsnog de weg omhoog vond, begin september sportieve revanche. Een onherkenbaar Voorschoten ging in de polder met 5-0 onderuit. Wie er zondag ook niet bij is, is trainer Laurens van der Voort. De Lissenaar kreeg eind november zijn congé, wegens een gebrek aan chemie tussen hem en de spelersgroep. Onder ‘tussenpauzen’ Nikivor van Rijn en Jeffrey van Veen boekten de groengelen twee belangrijke zeges. Inmiddels staat er weer een nieuw gezicht voor de groep. Huib van Oostrom Soede, een gerenommeerde trainer uit het Haagse, heeft als taak meegekregen Voorschoten in de tweede seizoenshelft te behoeden voor degradatie. Bij winst op DOSR lonkt alvast de middenmoot.

Derde klasse zaterdag

Lang zat de ontslagen Van der Voort overigens niet zonder job. Nadat hij zich in eerste instantie als teammanager verbond aan de topklasser uit zijn woonplaats, klopte tijdens de winterstop VV Oegstgeest bij de Lissese oefenmeester aan. Daar vervangt de vader van Teylingen-goaltjesdief Dorus van der Voort Jerry Ubink, die verantwoordelijk werd gehouden voor de magere resultaten van de rode lantaarndrager van 3A. Met slechts zeven punten uit dertien wedstrijden staat Van der Voort voor de lastige opdracht de Oegstgeestenaren te behouden voor de derde klasse. Een makkelijk begin op de Voscuyl heeft hij niet, want met Kagia komt zaterdag de medekoploper op bezoek. Één voordeel: bij de Lisserbroekers voetballen een hoop voormalig pupillen van Van der Voort, die voor zijn kortstondige Voorschotense avontuur jarenlang trainer van de jeugd en zondagtak van de plaatselijke FC (Lisse) was, en die tegenstander kent voor hem dan ook weinig geheimen. De heenwedstrijd eindigde niettemin in een overduidelijke 4-1 zege voor de oranjehemden.

Overigens deelt Kagia de koppositie met het Leidse DoCoS. Met 5 uit 4 kende de formatie van Nico van der Salm nog een voorzichtige seizoenstart, maar nadien regen de Morsbewoners de zeges aaneen. De witroden zijn inmiddels al negen duels op rij ongeslagen. De eerste en enige nederlaag tot nu toe werd echter geleden tegen de tegenstander van komend weekend. Lugdunum trok in een spannende stadsderby, na een 2-0 achterstand, aan het langste eind: 2-3. Grote man aan de zijde van de Kikkers was Tim de Cler, die de volledige productie van zijn ploeg voor zijn rekening nam. Overigens staat Lugdunum (met 25 uit 13) maar drie punten achter op DoCoS en dus kan het zaterdag – bij een nieuwe overwinning op eigen veld – zelfs langszij komen.

Ook onderin belooft het tot het bittere einde toe razend spannend te worden. Het Hazerswoudse Boys van Manfred van den Bosch is één van de clubs die het vege lijf zal moeten zien te redden door de kostbare punten bijeen te sprokkelen. Of Zwammerdam daaraan mee wenst te werken, lijkt echter onwaarschijnlijk. De ploeg van Rob de Lange, die achtste staat, bevindt zich momenteel in een soort ‘niemandsland’ tussen kop en staart en is er alles aan gelegen niet uit te groeien tot de grijze muis van de afdeling. Een thuisoverwinning op de Hazerswoudenaren zou daaraan alvast kunnen bijdragen. Uit kwam Zwammerdam niet verder dan 1-1.

Derde klasse zondag

Wegens een uitgebreider programma – de afdeling bestaat dit seizoen uit vijftien in plaats van veertien clubs – hervatten de zondagderdeklassers de competitie afgelopen zondag al. Meerburg, dat tijdens de winterstop Spanje aandeed, ging daarbij vrolijk verder waarmee het gebleven was: winnen. Al ging het voor de koploper tegen het stugge FC Rijnland, anders dan de uitslag doet vermoeden, zeker niet van een leien dakje. Waar de gelijkmaker in de lucht hing, liepen de Zoeterwoudenaren verder uit naar een geflatteerde 3-0 zege. Dat Meerburg ook moeizame wedstrijden over de streep trekt, zegt echter veel over de groei die het elftal van Ron de Roode dit seizoen heeft doorgemaakt. Zondag staat er voor de Rijndijkers een mooie affiche op het programma. De derby (in en) tegen Stompwijk ’92 belooft ook weer een lastige noot om te kraken te zijn.

De nederlaag tegen Meerburg betekende voor FC Rijnland de eerste nederlaag in negen wedstrijden. Door die indrukwekkende serie steeg de equipe van Paul Pikaar naar de zevende plek op de ranglijst. Komend weekend zijn de Leidenaren vrij.

Dorpsgenoot SJZ kan Meerburg deze speelronde een goede dienst bewijzen. Op de eigen Haasbroek ontvangt de huidige nummer vier Alphen, dat tweede staat. Bij een dubbele Zoeterwoudse overwinning vergroot Meerburg het gat met de voornaamste concurrent tot zeven punten. Voor de Sint Jan is het de eerste officiële wedstrijd na de competitiehervatting, want vorige week stond de ploeg van Rob van den Wijngaard stil. De eerste ontmoeting tussen de twee clubs eindigde in een 2-3 overwinning voor SJZ, dat destijds in de eerste helft – door toedoen van Koen van der Meer (2) en Guus de Goede – de basis legde voor de driepunter.

Voor UDO tenslotte, staat het misschien wel cruciale treffen met MMO op de rol. Erik van Manen vergaarde met zijn mannen tot dusverre slechts zes punten en snakt naar een winstpartij op de Hoogmadenaren die met drie punten meer ook drie plekken hoger staan dan de nummer laatst. Bij winst van de Oegstgeestenaren wordt MMO dan ook achterhaald en zou UDO ook zomaar voorbij Bernardus en Altior kunnen gaan. Het zou het vooruitzicht op een langer verblijf in de derde klasse in ieder geval weer wat mooier maken. Om in aanmerking te komen voor het volle pond zullen de geelzwarten echter beter voor de dag moeten komen dan afgelopen zondag. Toen werden ze door WVC van het kastje naar de muur gestuurd: 5-0.