Wordt DoCoS deze zaterdag kampioen van 3A? En Meerburg in de zondagse equivalent? Hengelt RCL de derde periode binnen? Valt het doek voor VV Oegstgeest? En speelt Voorschoten ’97 (zo) zich misschien wel veilig? Het heeft er alle schijn van dat de op één na laatste speelronde in de tweede en derde klasse het weekend van de beslissingen wordt voor de LAV-clubs.

Tweede klasse zaterdag

Winst van de derde periode lijkt RCL, ondanks de zeperd tegen UVS (0-1), nauwelijks nog te kunnen ontgaan. Toch dreigt er nog een worst-case scenario voor de Leiderdorpers, die het in de laatste twee speelronden opnemen tegen de twee overgebleven titelkandidaten, achtereenvolgens SVC ’08 (uit) en Westlandia (thuis). Mochten die twee wedstrijden verloren gaan en TAVV en HVC ’10 hun laatste twee wedstrijden winnen, dan passeren de Ter Aarders de ploeg van Stefan Luykx op de ranglijst, terwijl de Hoek van Hollanders in dat geval de periodetitel opeisen. Een doemscenario met een hoop mitsen en maren niettemin. Want positief bekeken: winst in Wassenaar en de buit is binnen! En mogelijk is zelfs een puntje al genoeg.

RCL-UVSB1173-300416

Het hing al een tijdje in de lucht, maar voor GHC viel afgelopen zaterdag dan toch ook echt het doek. Met een 5-0 zege voltrok (de nieuwe) koploper Westlandia in eigen huis het vonnis over de ploeg van Roberto Escudero. Voor de Leidenaren betekent het de tweede degradatie op rij. De Vlietbewoners zullen in de derde klasse, met veel nieuwe spelers, een frisse start proberen te gaan maken. Zaterdag gaat GHC op bezoek bij Be Fair, dat slechts een plekje boven de hekkensluiter staat. De Waddinxveners hebben echter wel nog de mogelijkheid directe degradatie af te wenden.

UVS speelde zich met de winst in Leiderdorp definitief veilig en mag spreken van een ‘redelijk’ debuutseizoen in de tweede klasse (zaterdag). Al wordt er van de gerenommeerde Kikkerpolderclub ‘stiekem’ altijd wat meer verwacht. De blauwwitten bezetten momenteel de achtste plaats, maar kunnen nog wel wat plekjes stijgen. De ploeg van Hans van Leeuwen, die na dit seizoen afscheid neemt, en Arnold Overdijk, die de nieuwe hoofdtrainer Jeroen Hoefnagel zal blijven assisteren, kan RCL zaterdag in ieder geval een goede dienst bewijzen door TAVV eronder te houden.

Tweede klasse zondag

Voorschoten ’97 werd ongewild één van hoofdrolspelers in een vervelende kwestie in 2C. Het uitduel bij BMT van afgelopen zondag werd in de rust, bij een 0-3 voorsprong, definitief gestaakt nadat de scheidsrechter vanuit het Haagse kamp was uitgemaakt voor ‘vuile racist’. Hoewel de ploeg van Huib van Oostrom Soede daar dus verder niets mee van doen heeft, zijn de gevolgen wel vervelend. In eerste instantie kwam de KNVB met het voorstel het restant van het duel zondag uit te spelen en de gehele geplande competitieronde op te schuiven naar donderdag(avond) 12 mei. Dat leidde echter tot massaal protest bij de andere clubs in de afdeling. Zoals het er nu naar uitziet speelt Voorschoten komende zondag dan ook ‘gewoon’ de thuiswedstrijd tegen VUC. Een cruciaal treffen voor de groengelen, want bij winst komen de Voorschotenaren op een punt van de Haagse traditieclub en met de drie punten van BMT – die wedstrijd wordt nu op Bevrijdingsdag (aanvang 13.30 uur) uitgespeeld – die nog in het verschiet liggen, komt rechtstreekse handhaving dan wel erg dichtbij. Al moet gezegd worden dat ook FC Lisse, dat een puntje meer heeft, dan nog wel even gepasseerd moet worden. Overigens was Niels van den Berg in de eerste helft in Den Haag de grote man aan Voorschotense zijde, met drie werkelijk juweeltjes van doelpunten, waaronder een halve omhaal.

Derde klasse zaterdag

DoCoS knokte zich met de nodige moeite langs BSC ’68 (2-1), door een winnende treffer van Sven Ravensbergen. Genoeg voor de titel bleek die zege nog niet. Weliswaar werkte CVC Reeuwijk, dat remiseerde bij WDS (1-1), volop mee. Maar omdat Koudekerk wel nipt won van NSV ’46 (1-0), heeft die club de Morsbewoners nog binnen bereik. Met vijf punten voorsprong zullen Nico van der Salm en consorten zich echter niet al te druk maken. Komende zaterdag kan de champagne alsnog ontkurkt worden als WDS de ongetwijfeld drukbezochte Mors aandoet. Het belooft prachtig weer te worden en een eventueel kampioenschap zal zonder meer ‘stevig’ gevierd worden door de aan een ijzersterk en constant seizoen bezig zijnde Leidenaren.

koudekerk-docos 026 (Small)

Hazerswoudse Boys pakte zaterdag drie o zo belangrijke punten tegen DWO: 2-1. Daarmee lijkt de formatie van Manfred van den Bosch directe degradatie zo goed als zeker te hebben afgewend. Bovendien heeft het de veilige tiende plek, waarop momenteel Floreant bivakkeert, nog in zicht. Het gaatje met de club uit Boskoop bedraagt maar drie punten. Dit weekend gaan de Hazerswoudenaren op bezoek bij de nummer twee, Koudekerk, een ploeg die nog altijd niet honderd procent zeker is van deelname aan de nacompetitie om promotie.

Datzelfde toetje is voor Kagia ver weg. Uit de laatste vier duels pakte de club uit Lisserbroek slechts één punt en daardoor is een top-3-notering uit zicht geraakt. En die is nodig voor nacompetitie, aangezien het naar de middenmoot afgezakte BSC ’68 beslag legde op de eerste periode. Alleen op papier lijkt CVC Reeuwijk, dat derde staat, nog te achterhalen. Daarvoor zullen de oranjehemden sowieso zelf twee keer moeten winnen, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Zwammerdam, dat nog een puntje nodig heeft om zich definitief veilig te spelen.

Voor Lugdunum lijken de laatste twee wedstrijden slechts van statistische waarde, al maakt de huidige nummer vijf nog een minieme kans op winst van de derde periode. De ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler ontvangt dit weekend BSC ’68. Wel al kan gesteld worden dat de kikkers bezig zijn aan een meer dan verdienstelijk seizoen als nieuwkomer. Met iets minder wisselvalligheid had de nacompetitie er wellicht meer in gezeten.

Derde klasse zondag

In 3A (zondag) kan FC Rijnland poulegenoot SJZ een dienst bewijzen door van Graaf Willem II VAC te winnen. In dat geval hoort een top-5-klassering bovendien nog tot de mogelijkheden voor Paul Pikaar en de zijnen. Het zou de kers op de taart zijn in een uitstekende debuutseizoen van de Morsbewoners op derde klasse-niveau.

Het al weken gedegradeerde UDO, dat bovendien overstapt naar het zaterdagvoetbal, speelt om des keizers baard tegen Van Nispen. De Oegstgeestse hekkensluiter staat de laatste wedstrijden, sinds het abrupte vertrek van Erik van Manen, onder leiding van Carlos Pinas.

1 (Small)

(onderste foto UDO: lichtenbeldfoto.nl)