Zaterdag

2C

Het was een fantastische dag voor alles wat de Leidse regioclubs een warm hart toedraagt, afgelopen zaterdag. Alle vier de bij Leidenamateurvoetbal aangesloten verenigingen zagen hun eerste elftal zegevieren. Zo ook RCL, dat concurrent in de bovenste regionen CWO met 3-0 van zich afschudde. Komende zaterdag staat opnieuw een pittige pot op het programma voor de Leiderdorpers, waarvoor topschutter Thom Wijnalda met twee goals weer goud waard was. Dan wacht de huidige nummer twee van de competitie namelijk een confrontatie met DSO, dat in een spectaculair treffen met DoCoS 5-4 onderuit ging en daardoor afdaalde naar de vijfde plek. De verschillen zijn echter miniem, want bij een zege van de Zoetermeerders doen RCL en DSO aan stuivertje wisselen. RCL verloor pas één keer buitenshuis, van koploper Te Werve. De Rijswijkers, die verrassend werden geklopt door HVC’10 afgelopen weekend, waren tevens de enige ploeg die een zege bij DSO wist te forceren.

DoCoS blijft door de sensationele zege op DSO bovenin meedoen. Trainer Nico van der Salm bestreed de opvatting dat het de beste tweede helft was van het seizoen had gespeeld. ,,We hebben wel eens beter gevoetbald. Als wij zo spelen dan zijn we wel een heel lastig ploegje om tegen te spelen ja.” De Leidse promovendus, die momenteel de derde plek bezet, kan met een heerlijk gevoel de eerste seizoenshelft afsluiten als het ook nog eens een goed resultaat neerzet bij CWO. In Vlaardingen treft DoCoS een tegenstander die maar wat graag meedoet om de bovenste plekken. Vooralsnog lukt dat aardig, maar de nederlaag bij RCL kwam ongetwijfeld hard aan. Aan DoCoS de taak de tweede thuisnederlaag van het seizoen toe te brengen aan de huidige nummer zes. Eerder slaagde alleen Sportclub Monster (0-1) erin CWO de loef af te steken op het eigen sportpark.

Met tien punten uit de laatste vier wedstrijden heeft Valken ’68 de weg omhoog gevonden. De ambitieuze dorpsclub is opgerukt naar de vierde plaats en beschikt inmiddels over het beste doelsaldo van de competitie (26 voor, 13 tegen). Door de tweede nederlaag van het seizoen van koploper Te Werve ruikt Valken ongetwijfeld bloed, al zal dat niet naar buiten toe worden gecommuniceerd. De geelhemden moeten ook eerst maar eens afrekenen met Sportclub Monter komende zaterdag. De ploeg van Arie van Duijn leidt de dans in de strijd om de tweede periodetitel. DSO is achtervolger op een punt afstand. SC Monster won nog niet in deze periode.

De op de negende plek bivakkerende Monsternaars maken het menig tegenstander moeilijk en boekten bijvoorbeeld een 2-6 zege bij UVS, hoewel er wel een verhaal kleefde aan die wedstrijd (onder meer rode kaart voor de Leidse doelman). De Leidenaren lijken uit een diep dal gekropen en krijgen na twee zeges op rij, waarvan de meest recente 0-1 bij VDL, hekkensluiter Kethel Spaland op bezoek. Een uitgelezen mogelijkheid om afstand te nemen van de degradatiezone zo vlak voor de winterstop. Kethel Spaland, dat pas vier punten vergaarde, zal op haar beurt het onderste uit de kan willen halen om de situatie iets minder penibel te maken. Ondertussen heeft er al een trainerswisseling plaatsgevonden bij de ploeg uit Schiedam. Met het vertrouwen bij UVS zit het in ieder geval wel goed, bleek uit de afsluitende woorden van de teruggekeerde verdediger Kris Menken. ,,Gezien het feit dat nu achterin alles goed staat en er ook weer beleving is mag volgende week thuis tegen Kethel Spaland geen problemen opleveren. We pakken gewoon weer drie punten en schuiven daardoor weer lekker omhoog op de ranglijst.”

Zondag

2C

Meerburg sluit de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd bij Wippolder. Door de nipte 3-2 zege op Groeneweg van afgelopen zondag zijn de Rijndijkers gestegen naar de negende plek. De verschillen zijn echter klein en dus zijn de punten ook zondag in Delft weer meer dan welkom. De grootste uitdaging voor de ploeg van Ron de Roode zit hem in het feit dat Meerburg nog geen enkele wedstrijd op vreemde bodem dit seizoen in winst wist om te zetten. Middenmoter Wippolder verloor op zijn beurt slechts één wedstrijd op eigen terrein. Afgelopen zondag gingen de Delftenaren met 4-3 onderuit bij runner-up RVC’33.