IJs, regen, sneeuw en storm dienende staat dit weekend in de zaterdagse en zondagse tweede klasse de tiende speelronde op het programma. Docos en RCL hopen hun top 3-klasseringen respectievelijk te behouden en te verstevigen, terwijl UVS en (op zondag) Meerburg er alles aan zullen willen doen om het in de nek hijgende degradatiespook de hielen te laten zien.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

RCL ontvangt dit weekend de Westlandse middenmoter Honselersdijk. De Racing Club hield aan het bezoek aan HVC ’10 van afgelopen zaterdag niet alleen een wrange nasmaak, maar uiteindelijk toch ook nog een punt over. De roodwitten verspeelden in Hoek van Hollanders een 0-2 voorsprong, verkregen via Thom Wijnalda en Nick van Bemmel, en leken bij het scheiden van de markt zelfs met lege handen terug naar Leiderdorp te moeten afreizen. Dat was echter buiten Reinaldo Nagtegeller gerekend, die – kort nadat de thuisploeg met tien man was komen te staan – met een heerlijke uithaal toch nog voor de gelijkmaker zorgde: 3-3. Ondanks het puntenverlies bivakkeert het elftal van Stefan Luykx nog altijd op een keurige tweede plek. Neemt niet weg dat RCL de achterstand op koploper Te Werve zag oplopen tot vier punten.

De Rijswijkers wisten namelijk wél te winnen. Al betwiste Jeroen Hoefnagel namens tegenstander UVS de ‘rechtmatigheid’ van de 1-0 zege van de lijstaanvoerder. ,,We hebben het koploper Te Werve danig moeilijk gemaakt en een beloning van een punt had in dat opzicht terecht geweest. We kunnen echter verder met het spel en de vooruitgang van de laatste weken. Dit UVS komt eraan.’’

Aan de Leidenaren om dit weekend – op kruistocht in Vlaardingen –  de daad bij het woord te voegen. Daar zullen de degens gekruist worden met CWO, dat zichzelf op een voorlopige zesde plaats terugvindt. Een driepunter is geen overbodige luxe voor de club uit de Kikkerpolder. De eerste en enige keer dat UVS erin slaagde die te behalen, was op 24 september, thuis tegen Honselersdijk. Daar tegenover stonden zes nederlagen en twee gelijke spelen. Door die magere resultaten weet UVS alleen Kethel Spaland nog onder zich.

De Schiedammers waren tot aan de voorbije speelronde nog puntloos, maar daar kwam op ’t Duyfrak verandering in. De vaste bespeler van dat sportpark, Valken ’68, stelde andermaal hevig teleur. Door de puntendeling met de hekkensluiter (1-1, doelpunt Sven Boonstoppel) heeft het elftal van de ambitieuze Arie van Duijn al een straatlengte achterstand op het soevereine Te Werve. Die bedraagt niet minder dan twaalf punten. En dat terwijl de club zich, na de dramatische degradatie van afgelopen seizoen en de enorme kwaliteitsinjectie die de selectie deze zomer kreeg, zich voor dit seizoen toch maar één doel had gesteld… Die doelstelling zullen de Valkenburgers inmiddels moeten bijstellen. Niet het kampioenschap maar een (vervangende) periodetitel lijkt nog het hoogst haalbare voor Van Duijn en consorten. In dat kader was de deceptie van het puntenverlies van afgelopen zaterdag – bij aanvang van de tweede periode – nog groter. Voor dit weekend telt dan ook maar één ding: winnen. Dat is, op bezoek bij DoCoS, zeker geen sinecure. De Morsbewoners kende een mindere fase, met één schamel puntje uit drie duels, maar wonnen daarna toch weer knap van HVC ’10 en VDL. De 2-2 bij SC Monster van jongstleden zaterdag was dan wel weer enigszins teleurstellend. Zeker omdat DoCoS aan de thee nog van een comfortabele 0-2 voorsprong genoot. Gemakzucht bleek in het tweede bedrijf echter de grootste tegenstander van de bezoekers, zag aanvaller Nils Slingerland. ,,In de rust namen we het allemaal veel te rustig op. Die pot zouden we ook wel even winnen. Met een veel te lakse houding startten we de tweede helft. Monster begon furieus en we werden compleet overlopen. Het was een chaos bij ons. Tegenstanders kregen alle ruimte, wij verloren alle duels en Monster pakte de kansen die ze van ons kregen. Uiteindelijk mochten we nog blij zijn met dat punt.’’

In de streekderby van dit weekend zullen de getergde Leidenaren, die zich dinsdagavond in het kader van de Koetshuis Cup ook nog moeizaam ontdeden van stadsgenoot Roodenburg, ongetwijfeld wél negentig minuten lang scherp voor de dag willen komen.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

Voor Meerburg voelde de 2-2 tegen TOGB, in eigen huis, wél als een winstpunt. De Rijndijkers leken lange tijd op de vijfde seizoensnederlaag af te stevenen, maar met dank aan Jeroen Verboon kon die in de ultieme slotfase toch nog worden afgewend. Een belangrijk doelpunt, waardoor de in de gevarenzone bivakkerende ploeg van Ron de Roode de aansluiting met de onderkant van de middenmoot behoudt. Om ook de subtop weer in beeld te krijgen, dient er dit weekend afgerekend te worden met Concordia. De Delftenaren staan zesde, met 14 uit 9. Opvallend was overigens andermaal de rentree van Joep van Vuren. Meerburg’s all time topscorer zwaaide na het afgelopen seizoen af, maar liet toen al weten op oproepbasis beschikbaar te blijven en heeft – op verzoek van De Roode en bij absentie van goaltjesdief Mats van der Poel (geblesseerd) – toch weer de kicksen uit de wilgen gevist. Wellicht dat hij de zoekende Zoeterwoudenaren de komende weken bij de hand kan nemen.