Nu de kop eraf is en er alweer drie speelronden opzitten, zijn de eerste voorzichtige afscheidingen op de ranglijst van de zaterdagse en zondagse tweede klasse zichtbaar. Natuurlijk, met nog 23 wedstrijden te gaan, kan het nog alle kanten op. Maar de punten die je vroeg in het seizoen pakt, kun je maar alvast in de tas hebben. Iets met een goed begin en het halve werk?

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

DoCoS kende een vliegende start als nieuwkomer in 2C, met de volle mep uit de eerste drie duels. Na eerder al van Honselersdijk (1-4) en UVS (1-0) te hebben gewonnen, moest ook Kethel Spaland eraan geloven: 0-2. De Leidse goals werden gemaakt door Simon Jouby en Chris van Empel, waarbij opgemerkt dient te worden dat DoCoS in het zadel werd geholpen door een vroege rode kaart voor één van de Schiedammers. Komende zaterdag wacht voor het elftal van Nico van der Salm een ware testcase. Dan komt Te Werve op bezoek, dat ook nog geen misstap maakte, al speelde de Rijswijkers pas twee wedstrijden tot dusverre. De twee clubs kennen behoorlijk wat overeenkomsten: beiden speelden een paar jaar geleden nog in de kelder van het amateurvoetbal, maar wisten – door zich behoorlijk te versterken met spelers van buitenaf – in korte tijd de weg omhoog te vinden. Alle twee werden ze afgelopen seizoen met overmacht kampioen van hun afdeling: DoCoS deed dat in 3A, terwijl Te Werve in 3B met straffe hand regeerde. Bij de bezoekers staat overigens een (voor onze regio) bekende trainer voor de groep. Huib van Oostrom Soede bekleedt immers een dubbelfunctie en is tevens eindverantwoordelijke bij de zondagtak van Voorschoten ’97, waarmee hij DoCoS binnenkort ook zal treffen in het kader van de groepsfase van de Koetshuis De Burcht Cup.

Zo soepeltjes als het op de Mors gaat, zo moeizaam verloopt het op de Kikkerpolder, waar UVS nog altijd wacht op de eerste overwinning. Op de eerste speeldag toonde de ploeg van Jeroen Hoefnagel nog veerkracht, door tegen HVC ’10 terug te komen van een 0-3 achterstand. Maar daarna ging het mis tegen achtereenvolgens dus Docos en ook DSO (1-0). Verzachtende omstandigheden zijn wel dat dit ploegen betreft die zich dit seizoen aan het front van 2C willen melden. Wat wel zorgen baart, is dat UVS zich in de eerste weken van het seizoen ‘te lief’ toonde. ,,Het huidige team mist een over mijn lijk mentaliteit”, merkte routinier William van Vliet op. Die zal zaterdag zeker nodig zijn, als Honselersdijk op bezoek komt. De Westlanders vergaarden tot nu toe drie punten en staan daarmee op de tiende plek, één treetje hoger dan de blauwwitten. Bij winst gaan die dan ook erop en erover.

Hoefnagel kan voor een tactische bespiegeling van de komende tegenstander aankloppen bij Arie van Duijn, trainer van Valken ’68. Zijn formatie herstelde zich afgelopen zaterdag in Honselersdijk (0-2) van de twee zeperds waar eerder tegenaan werd gelopen. Artjan van der Plas en Sven Boonstoppel mochten daarvoor bedankt worden. De titelpretendent gaat zaterdag, op de eigen Duyfrak, op zoek naar verder eerherstel. Dat moet dan weer ten koste gaan van Soccer Boys, dat dit weekend nog ongenadig op de broek kreeg van HVC ’10.

Valken'68 boekte de eerste seizoenszege en is steevast van plan de lift omhoog te nemen.
Valken’68 boekte de eerste zege van het seizoen en is steevast van plan de lift omhoog te nemen.

Een week eerder verloren diezelfde ‘voetbaljongens’ ook al nipt van RCL, door toedoen van verdediger Gwen Koet. Afgelopen zaterdag bleven de elf van Stefan Luykx en Henk Buyn op bezoek bij LYRA steken op 0-0. Het duel in De Lier werd door linksback Robin Brasker bestempeld als een ‘draak van een wedstrijd’. ,,Deze pot verdiende geen winnaar.” Door het eerste steekje dat de ze lieten vallen, behoren de Leiderdorpers nu tot een clubje achtervolgers – waarvan ook HVC ’10 en DSO deel uitmaken – dat DoCoS met 7 uit 3 in de nek hijgt. In speelronde 4 ontvangt RCL op de Bloemerd op papier een ‘kleintje’. Luykx en consorten zullen Monster echter niet onderschatten, want vorig seizoen ging datzelfde duel – eveneens vroeg in het seizoen – met 0-2 verloren.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

Op zondag pakte promovendus Meerburg zijn eerste overwinning. Het elftal van Ron de Roode was in Zoeterwoude met 2-0 te sterk voor ROAC. De score werd geopend door (wie anders dan) Mats van der Poel, die daar overigens wel de Rijpweteringse doelman voor mocht bedanken. In het tweede bedrijf maakte Ramon Weijers met een prima vrije trap aan alle onzekerheid een eind. Komende zondag hopen de Rijndijkers ook de eerste drie punten uit een uitwedstrijd bij te kunnen schrijven. Dan reizen ze af naar Reeuwijk, waar met RVC ’33 de degens gekruist gaan worden. Een ploeg die afgelopen zondag ruim verloor van een sterk Foreholte. Bij winst nestelt Meerburg zich in ieder geval voorlopig stevig in de subtop van 2C.

Foto: met dank aan Saam de Mooij