Dit weekend valt in veel afdelingen de beslissing voor wat betreft de eerste periodetitel. In 2C (zaterdag) is RCL nog in de race, al zijn de Leiderdorpers wel afhankelijk van de behulpzaamheid van een andere ‘LAV-club’.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE
RCL plaatste zich afgelopen zaterdag, ten koste van eersteklasser FC Boshuizen, weliswaar voor de volgende ronde van de districtsbeker, maar de Racing moest diezelfde dag wel de koppositie in de tweede klasse C afstaan aan Te Werve. De Rijswijkers wonnen het inhaalduel bij Kethel Spaland met 2-4 en staan daardoor op pole position voor de winst van de eerste prijs van het seizoen. Desondanks heeft Stefan Luykx goede hoop om met zijn ploeg ‘lachende derde’ te worden. Als Te Werve niet weet te winnen van aan andere titelkandidaat, Valken ’68 (zie voorbeschouwing elders op deze site, red.), hebben de Leiderdorpers aan een minimale zege op datzelfde Kethel Spaland voldoende om zich nu al te verzekeren van deelname aan de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse. RCL reist in ieder geval vol vertrouwen af naar Schiedam, voor het duel met de nog puntloze hekkensluiter. De Leiderdorpers zijn dit seizoen (met 17 uit 7) nog ongeslagen en toonden afgelopen zaterdag aan niets onder te doen voor een topploeg uit 1B. Sterker, Luykx zag zijn ploeg een groot deel van het in 1-1 eindigende duel domineren tegen de Leidenaren, die uiteindelijk aan het kortste eind trokken in de strafschoppenserie, waarin Ronnie de Roode als enige miste.
Ook een andere Leidse clubs werd uitgeschakeld in de tweede ronde van het bekertoernooi. UVS kon geen potten breken op bezoek bij zondageersteklasser Laakkwartier: 4-0. Twee dagen later zegevierde de Jeroen Hoefnagel wel in het kader van de eerste poulewedstrijd van de groepsfase van de Koetshuis Cup. In een stadsderby werd een zich kranig verwerend FC Rijnland er nipt onder gehouden, door een doelpunt van Tolga Karpuz. Een welkome opsteker voor de blauwwitten, die een moeizaam seizoen doormaken tot dusverre. De laatste overwinning in competitieverband dateert alweer van 24 september, toen Honselersdijk op miraculeuze wijze verslagen werd. Een thuiszege op Sportclub Monster zou niet alleen de dramatische oktobermaand nog enigszins redden, maar is bovendien noodzakelijk met een blik op de ranglijst. Daarop staat UVS op een teleurstellende twaalfde plaats, met 5 uit 7, terwijl de Westlanders – negende, met drie punten meer – het iets beter doen.
Ook voor DoCoS kwam er een abrupt einde aan de bekeraspiraties. Heinenoord was met 7-0 een flink maatje te groot, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. In het eerste half uur hield het elftal van Nico van der Salm – in ieder geval in de score, of eigenlijk, het ontbreken daarvan – gelijke tred met de eersteklasser, maar nadat er één schaap over de dam was, volgden er al snel meer. Bijkomend voordeel is dat de roodwitten zich nu volledig kunnen focussen op de competitie. Daarin draait DoCoS, met een voorlopige vierde plaats, uitstekend mee. Twee weken terug werd nog afgerekend met HVC ’10 (0-2), dat op dat moment de koppositie in handen had. Zaterdag hervat de ploeg van Nico van der Salm de competitie met een thuisduel tegen laagvlieger VDL, dat zijn laatste drie wedstrijden verloor. Een uitgelezen mogelijkheid voor de Morsclub om zich nog nadrukkelijker aan het front te melden.

ZONDAG TWEEDE KLASSE
Meerburg is, na de 1-4 nederlaag tegen Teylingen, wat weggezakt op de ranglijst van de zondagse tweede klasse C. De Rijndijkers bezetten nu de elfde plek, al bedraagt het verschil met de nummer vier (Foreholte) maar drie punten. De nummer drie, Den Hoorn, heeft dan wel alweer vier punten meer dan de Voorhouters. En laat dat nou net de komende tegenstander zijn van Ron de Roode en zijn mannen. De Zoeterwoudenaren zullen dan ook goed voor de dag moeten komen om Sportpark Den Hoorn, aan de Zuidhoornseweg in Den Hoorn, met een resultaat te verlaten. Beter in ieder geval dan in het treffen met Lugdunum van afgelopen dinsdag, om de Koetshuis Cup, waarin Meerburg flink werd afgeschminkt: 5-1. Al gold daarbij als verzachtende omstandigheid dat De Roode de nodige basiskrachten rust gunde.