De eerste voorbeschouwing van het seizoen van de tweede klasse in overzicht. Dit keer met direct al twee derby’s. Op zaterdag gaat het om Valken’68-RCL en een dag later staan Foreholte en Meerburg tegenover elkaar in Voorhout. Maar er is meer! Een kijkje in de glazen bol.

ZATERDAG

TWEEDE KLASSE C

Dankzij een ijzersterke tweede seizoenshelft wist RCL zich het afgelopen seizoen te plaatsen voor de nacompetitie. In de race om promotie naar de eerste klasse bleek Westlandia evenwel een sta-in-de-weg. Deze jaargang gaat het elftal van Stefan Luykx, die aan zijn tweede seizoen in Leiderdorpse dienst begint, dan ook een nieuwe poging wagen. Dat doet hij met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen. Alleen Tim van Luxenburg (LSVV ’70) trok de deur van de Bloemerd achter zich dicht, terwijl het hoofdzakelijk A-junioren zijn die de selectie komen versterken. ,,Het is ontzettend positief dat er heel veel talenten zijn doorgestroomd’’, vindt Luykx, die hoopt dat zijn ploeg de lijn van voor het zomerreces weet door te trekken. ,,Dit is waar de club voor staat. We leiden talenten op en willen ze klaarstomen voor de hoofdmacht. RCL heeft een eigen gezicht en dat vindt de club, en ik ook, belangrijk.’’

De voorbereiding van de Racing is bemoedigend te noemen, met onder meer een knappe bekerzege op eersteklasser Alphense Boys (3-2) en een verdienstelijk gelijkspel in een oefenwedstrijd tegen competitiegenoot Valken ’68. En laat de Valkenburgse titelkandidaat nou net ook komende zaterdag gastheer zijn voor RCL. Het elftal van Arie van Duijn, die vorig seizoen na de winterstop al als interim-trainer op ’t Duyfrak werkzaam was, degradeerde vorig seizoen via de nacompetitie en dat was – met het oog op de vele versterkingen die onderweg waren – een hard gelag. De Katwijker en zijn pupillen hebben zich voor dit seizoen dan ook maar één doel gesteld: het verloren terrein meteen weer goed maken. ,,Via de voordeur (het kampioenschap, red.) of de achterdeur (de nacompetitie, red.), dat maakt mij niet uit.’’

Met versterkingen als Jaco van der Bent, Peter de Best (beiden FC Rijnvogels), Jaber Akhriff (Noordwijk) en Stefan en Artjan van der Plas (beiden Quick Boys) heeft Valken zijn kandidatuur voor de titel in ieder geval op voorhand al gesteld. Streep door de rekening is de zware knieblessure die de van Katwijk overgekomen Marc Langeveld in het begin van de voorbereiding opliep. Hij zal naar verwachting het volledige seizoen moeten missen.

DoCoS was toe aan de tweede klasse en wil op termijn meer. Eerst maar eens proeven hoe de tweede klasse bevalt.
DoCoS was toe aan de tweede klasse en wil op termijn meer. Eerst maar eens proeven hoe de tweede klasse bevalt.

Ook nieuw in 2C, maar dat van onderaf opgeklommen, is DoCoS. Normaal gesproken past een promovendus enige bescheidenheid, maar gezien het indrukwekkende lijstje met versterkingen dat Nico van der Salm niet alleen deze zomer, maar ook het vorige seizoen al mocht verwelkomen, mag van de Leidenaars toch één en ander verwacht worden. Simon Jouby en Oktay Gezici speelden met respectievelijk Voorschoten ’97 (za)en VELO (en eerder ook FC Boshuizen (zo)) al op een hoger niveau, waar het GHC-trio Danny Maaskant, Tim Gonlag en Michael van Voorthuijzen ze een jaar eerder al voorgingen met een transfer naar de Mors. Zaterdag wacht in (en tegen) Honselersdijk een eerste testcase. De roodwitten zullen met niets minder dan de drie punten het Westland willen verlaten.

De laatste regioploeg in deze afdeling – but certainly not least – is UVS. Na twee opeenvolgende promoties, waarbij de eerste samenviel met de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal, draaide de club van ‘met de borst vooruit’ een wat flets seizoen, dat beeindigd werd op een ‘grijze’ zevende plek. Zeker niet onverdienstelijk voor een debutant in de zaterdagse (!) tweede klasse, maar stiekem hadden ze in de Kikkerpolder toch wel op iets meer gehoopt (en misschien wel gerekend). Hans van Leeuwen pakte zijn biezen en werd opgevolgd door Hagenaar Jeroen Hoefnagel. In zijn kielzog kwamen diverse spelers de club versterken, waarvan Lars Verlaan (Voorschoten ’97-za), Berend Verdoes (Katwijk), Marouane El Idrissi en Tolga Karpuz (beiden GHC) de meest aansprekende zijn. Dat is dan wel buiten Gokhan Yazici gerekend, die na een vierjarig profavontuur in Turkije deze zomer werkloos terugkeerde op Nederlandse bodem en bij zijn oude club het (door het nodige blessureleed kwijtgeraakte) voetbalplezier weer hoopt terug te vinden. Mits fit is de aanvaller een enorme aanwinst voor de blauwwitten, die zaterdag de competitie aftrappen met een thuiswedstrijd tegen HVC ’10 uit Hoek van Holland, een zo blek niet malse tegenstander vorig seizoen.

ZONDAG

TWEEDE KLASSE C

Meerburg was de afgelopen jaren een beetje het FC Volendam van de Leidse regio: na een promotie volgde vrijwel steevast een even onvermijdelijke degradatie. Ron de Roode is er, na het glorieuze kampioenschap in de derde klasse A, alles aan gelegen om dat dit keer te voorkomen. Ook zonder de gestopte clubtopscoorder aller tijden, Joep van Vuren, zet de Leidenaar zelfs hoog in. ,,Een plek bij de eerste vijf’’, antwoordt hij, gevraagd naar de doelstelling voor het nieuwe voetbaljaar. ,,We werden betiteld als een stugge ploeg en dat wil ik zo houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met dezelfde speelstijl als vorig seizoen een rol kunnen spelen in de tweede klasse.’’

‘Oude bekende’ Foreholte, waarmee in het verleden op derde klasse-niveau regelmatig de degens werd gekruist, moet zondag het eerste slachtoffer worden van de zakelijkheid en effectiviteit van de club uit Zoeterwoude-Rijndijk. Het duel in Voorhout kent het gebruikelijke aanvangstijd van 14.00 uur.

Scoren ging de Rijndijkers afgelopen seizoen prima af. Krijgt dit een vervolg in 2C?
Scoren ging de Rijndijkers afgelopen seizoen prima af. Krijgt dit een vervolg in 2C? Trainer Ron de Roode heeft er alle fiducie in..