Waar DoCoS in de topper met Te Werve tegen een eerste verliespartij aanliep, wist stads- en afdelingsgenoot UVS juist voor het eerst drie punten bij te schrijven en lijkt titelkandidaat Valken ’68 – na een moeizame competitiestart – de weg omhoog te hebben gevonden. Dit weekend is er onze regioploegen natuurlijk alles aan gelegen om de viering van Leidens Ontzet te beginnen met het zoet der overwinning. Dan smaakt het bitter tenslotte vervolgens toch net even beter.

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

Zuur. Het was een woord dat zaterdagmiddag, op sportpark De Morsch I, regelmatig viel. Op de 0-1 nederlaag die DoCoS daar leed tegen het sterke(re) Te Werve viel weliswaar weinig af te dingen, maar dat de winnende treffer van Azief Jahangir diep in blessuretijd genoteerd kon worden, maakte het voor de Leidenaren wel uh.. juist: zuur! De uitblinkende Mitchel van Abswoude probeerde het, na alsnog gepasseerd te zijn, nog wel als ‘gelegenheidsspits’, maar de Docos-doelman bewees bepaald geen kopspecialist te zijn. Ondanks het verlies staan de roodwitten nog altijd op een keurige tweede plek, met 9 uit 4. Het zou zo maar kunnen dat daar dit weekend weer drie punten bij komen, want met een uitduel bij Lyra voor de boeg liggen daar zeker mogelijkheden toe. De Westlanders zijn vooralsnog bepaald geen hoogvlieger in 2C, maar wisten afgelopen zaterdag wel het hooggeklasseerde HVC ’10 op een verdienstelijke 1-1 te houden. De bezoekers, waar de lichtgeblesseerden Simon Jouby en Roy Elkerbout naar verwachting gewoon weer volledig inzetbaar zijn, zijn dus gewaarschuwd.

RCL is na vier speelronden nog altijd ongeslagen, maar stelde zaterdag toch wat teleur met een puntendeling op eigen veld tegen Monster: 2-2. Toch voelde die halve misstap nauwelijks aan als een nederlaag, want tien minuten voor tijd keken de Leiderdorpers nog aan tegen een 0-2 achterstand. Dankzij invallers Thom Wijnalda en Tommy Sinteur werd die scheve verhouding echter alsnog vlot getrokken. Na twee gelijke spelen op rij snakt het elftal van de ambitieuze Stefan Luykx, dit seizoen geassisteerd door good old ‘Henkie’ Buyn, evenwel weer eens naar de volle mep. Die moet dan zaterdag op de eigen Bloemerd, waar VDL te gast zal zijn, behaald worden. Van de Maassluisenaren werd vorig seizoen nog twee keer gewonnen: thuis werd het 2-0 en in de uitwedstrijd ging RCL – in twee instanties, nadat het duel eerst nog was gestaakt wegens een blessure bij de scheidsrechter – zelfs met een 1-5 overwinning aan de haal.

Overleg bij RCL. Komende zaterdag zal het beter moeten om VDL te verslaan.
            Overleg bij RCL. Komende zaterdag zal het beter moeten om VDL te verslaan.

Het spel was zeker niet ‘om over naar huis te schrijven’, zo bekende Robbert van Delft na de moeizame 2-0 zege van Valken ’68 op Soccer Boys. De spits begon op de bank begon, maar kwam  al voor de rust in het veld voor de geblesseerde Artjan van der Plas en brak na de hervatting vanaf de penaltystip de ban, waarna een andere invaller, Matthijs de Mooij, het klusje definitief klaarde voor de Duyfrakbewoners. Op de vijfde speeldag staat voor de formatie van Arie van Duijn opnieuw een thuiswedstrijd op de rol. Tegenstander is CWO, dat het met 7 uit 4 vooralsnog ietsje beter doet dan de Valkenburgers en terug te vinden is op een voorlopige vijfde plaats. Om de achterstand met de top van het klassement niet verder te laten oplopen, weet de titelpretendent echter wat het te doen staat.

‘Bijna surrealistische overwinning voor UVS‘, kopte deze website afgelopen weekend. Want dat Jeroen Hoefnagel en consorten de punten tegen Honselersdijk (3-2) absoluut niet verdienden, daar waren vriend en vijand het wel over eens. De Leidenaren zakten tegen de toch zeker niet grootste opponent – door velen als bestempeld als voornaamste degradatiekandidaat – volledig door de ondergrens en het was slechts aan twee blunders van Izan Barendse te danken dat ze daarvoor toch nog rijkelijk beloond werden. Het was Rob van der Plaat die even zo vaak profiteerde van het gegrabbel van de Honselersdijkse goalie. ,,Het is nauwelijks te bevatten, maar de punten tellen in elk geval”, sprak een opgeluchte Hoefnagel na de eerste seizoenszege. ,,Het is duidelijk dat we moeizaam zijn begonnen in de competitie en dat zie je terug. Deze zege is superbelangrijk. Door te winnen krijg je vertrouwen.” Het is aan zijn spelers om dat op bezoek bij Soccer Boys aan te tonen. De Bleiswijkers zitten bij kans nog in minder goed in hun vel, want er werd drie keer op rij verloren en daarin wisten ze bovendien niet te scoren en moesten ze liefst acht tegentreffers incasseren.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

‘Het is maar eens per jaar, dus neem er nog een paar…’ Voetballen met Leidens Ontzet, het is toch altijd wel iets waar de trainers uit onze regio hun hart bij vasthouden. Gaan zijn spelers volledig op en misschien zelfs wel kopje onder in het drinkgelach of houden ze zich in? Het is een vraag die Ron de Roode, trainer van Meerburg en een échte ‘Leienaar’, dit weekend ongetwijfeld zal bezig houden. Gezien de stand op de ranglijst zouden de Zoeterwoudenaren er verstandig aan doen voor dat laatste te kiezen. Met vier uit vier scoort de promovendus tot dusverre redelijk, maar het treffen met DOSR kan toch zomaar de toon zetten voor de rest van het seizoen. Bij winst nestelen de Rijndijkers zich in de subtop van het klassement, terwijl bij een nederlaag niet alleen DOSR langszij komt, maar ook de streep wel angstvallig dichtbij komt. Weliswaar zijn er dan nog altijd 21 wedstrijden te gaan, maar goed, je kunt je er toch maar beter ver van houden. De enige overwinning die Meerburg tot nu toe boekte, was overigens op een andere club uit de Kaag en Braassem. Twee weken terug werd ROAC er met 2-0 onder gehouden. Die primeur wist de promovendus afgelopen zaterdag – op bezoek bij RVC ’33 – overigens geen passend vervolg te geven: 2-0.

Over de afgelopen zondag gespeelde wedstrijd nog even middenvelder Duuk van der Meer aan het woord. ,,Het was een matige pot van onze kant. Na vijfentwintig minuten stonden we met 2-0 achter. Twee ballen vielen achter onze defensie en het was raak. Wij hadden het meeste balbezit, maar we deden er te weinig mee. O jawel, we hebben wel kansen gehad. Maar scoren zat er niet in. Maken we een goal dan was het weer een wedstrijd geweest. In goede doen had Meerburg dit niet hoeven verliezen, maar dat waren we dus niet. Komende zondag moeten we ons herstellen van deze onnodige nederlaag.”