Na een, voor veel clubs, vrij voetbalweekend, pakken ook onze tweedeklassers de draad weer op. Waar Valken ’68 en DoCoS hopen te profiteren van misschien wel een gelijkspelletje bij de topper tussen RCL en Te Werve (zie uitgebreide voorbeschouwing elders op deze site, red.) en zo weer een beetje aan te kunnen pikken, hebben UVS en – op zondag – Meerburg hele andere zorgen

ZATERDAG TWEEDE KLASSE

Vallen en opstaan. Dat typeert toch wel het seizoen van Valken ’68 tot dusverre. De Valkenburgers wonnen hun laatste competitiewedstrijd, uit bij DoCoS, met ruime cijfers (0-3), maar stelde een week daarvoor nog teleur met een moeizaam gelijkspel, thuis tegen hekkensluiter Kethel Spaland (1-1). En zo gaat het eigenlijk al vanaf de start op en af. Het elftal van Arie van Duijn snakt dan ook naar een serie en komende zaterdag is misschien wel een uitgelezen mogelijkheid om een dergelijke reeks aan te vangen. Dan doet VDL, dat met een elfde plek nog niet bepaald fantastisch draait, ‘t Duyfrak aan. Van Duijn c.s. zullen de Maassluisenaren echter niet onderschatten. Zeker niet op basis van hun laatste optreden. Daarin bracht VDL het fier aan kop gaande Te Werve immers de eerste nederlaag toe. Voor de winterstop volgen ook nog wedstrijden tegen LYRA (uit) en SC Monster (thuis), ook twee ploegen die aan het elastiek van de middenmoot bungelen. Valken tankte midweeks in ieder geval alvast het broodnodige vertrouwen. In het kader van de Koetshuis Cup werd vierdeklasser UDO vlotjes afgedroogd: 2-6.

Ook ‘klasgenoot’ UVS kwam in actie voor het jongste Leidse bekertoernooi en wel tegen de zaterdagtak van FC Rijnland, dat op zijn beurt weer bij UDO in de competitie zit. Nadat in de eerste poulewedstrijd al de zondagafdeling van de Morsbewoners – uitkomend in 3A – met moeite eronder werd gehouden, kreeg nu het elftal van Roberto Escudero een ongenadig pak slaag van de stadsgenoot: 12-0. Een welkome opsteker voor Jeroen Hoefnagel en de zijnen richting een zo langzamerhand toch wel cruciaal treffen voor de blauwwitten. Die ontvangen komende zaterdag, op de eigen Kikkerpolder, in de vorm van LYRA een directe concurrent in de strijd om bij de onderste plaatsen weg te komen. Bij winst haakt UVS, dat pas vijf punten vergaarde, weer een beetje aan bij de ploegen die het vlak boven zich weet, maar bij een verlies belooft het toch wel problematisch te worden voor de trotse Leidenaren. De voorlopige dertiende (degradatie)plek voelt in ieder geval niet goed aan voor een meer dan een eeuw oud voetbalbolwerk als UVS.

Een rondwarend ‘degradatiespook’ is op de Mors, waar DoCoS één van de vaste bespelers is, in geen velden of wegen te bekennen. De roodwitten doen het, ondanks de gevoelige nederlaag tegen Valken, nog altijd keurig voor een promovendus. De huidige vijfde plaats in ieder geval een notering waarvoor Nico van der Salm en zijn spelers aan het eind van de rit ongetwijfeld zullen tekenen, al is de kans op nacompetitie bij een top 4-notering weliswaar aanzienlijk groter. Ambities om nu alweer een stap omhoog te maken heeft DoCoS niet. De roodwitten gaan niet mee in de vaart der volkeren en volgen de weg der geleidelijkheid. Als de kans zich voordoet om op de ranglijst te klimmen, zullen de withemden die evenwel niet laten liggen. Op bezoek bij Soccer Boys behoort een driepunter op voorhand zeker tot de mogelijkheden. De Bleiswijkers bivakkeren op een twaalfde plaats en beginnen dan ook als underdog aan het thuisduel.

ZONDAG TWEEDE KLASSE

Als ‘nieuwkomer’ heeft Meerburg het zeker niet makkelijk in 2C, maar de ploeg van Ron de Roode toont wel regelmatig aan over het broodnodige karakter te beschikken. Tegen Concordia leken de Zoeterwoudenaren tegen vijfde seizoensnederlaag aan te lopen, maar door een benutte strafschop van Duuk van der Meer werd die in de ultieme slotfase afgewend: 1-1. Zoals dat een week eerder, thuis tegen TOGB, ook al het geval was. Toen hielp Jeroen Verboon zijn ploeg op de valreep nog aan een punt (2-2). Leuk, maar om écht weer aan te pikken bij de subtop, zou ook het volle pond wel weer eens welkom zijn. Pas twee keer dit seizoen trok Meerburg aan het langste eind en de laatste keer dateert alweer van begin oktober, thuis tegen DOSR (2-1). Op het vertrouwde kunstgras aan het Hans Ecklplein wil het toch al meer vlotten dan op verplaatsing. Buitenshuis sprokkelde de Rijndijkers pas twee schamele puntjes bij elkaar. De gastheer van komende zondag leent zich er echter uitstekend voor om daar verandering in te brengen. DONK is immers hekkensluiter en moet leunen op een defensie die veel weg heeft van een Goudse gatenkaas. Een kolfje naar de hand van een spits als Mats van der Poel, zou je zeggen. Mits fit uiteraard, want de rossige goalgetter keek de laatste weken geblesseerd toe. Meerburg is bovendien gewaarschuwd: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Voor de Koetshuis Cup leek Meerburg met een 2-0 voorsprong op weg naar een fraaie derbyzege, maar uiteindelijk moest het toch hun meerdere moesten erkennen in de buren van SJZ (3-4).