Vol goede moed reisde SJZ gisteravond naar Adegeest af, voor de return  van het nacompetitietweeluik met Voorschoten ’97. Weliswaar hadden de Zoeterwoudenaren de thuiswedstrijd van afgelopen zondag wat schlemielig met 0-2 verloren, maar Rob van den Wijngaard had er nog wel fiducie in. Dat goede gevoel zou na een half uurtje wel verdwenen zijn, want de thuisploeg liet zich niet in de luren leggen en nam daarin een beslissende 3-0 voorsprong.

Voorschoten en SJZ zijn bepaald geen onbekenden van elkaar. Beide ploegen kruisten de degens in het recente verleden regelmatig met elkaar en spelers kennen elkaar inmiddels dan ook behoorlijk goed. Meest in het oog springende ontmoeting van de afgelopen jaren was ongetwijfeld het duel van 15 april 2012, met nog twee speelronden te gaan. Een wedstrijd waarin de Voorschotenaren op eigen veld kampioen konden worden en SJZ als runner-up moest winnen om een beslissing op de slotdag te forceren. Het werd een eenzijdig treffen. Een ontketend Voorschoten nam in het eerste kwartier een 3-0 voorsprong, dankzij een loepzuivere hattrick van een in blinkende vorm stekende Eelke van Dijken. Halverwege keken de onmachtige Zoeterwoudenaren zelfs al tegen een 5-0 achterstand aan, hetgeen – na een tweede bedrijf dat ook schriftelijk had kunnen worden afgedaan – tevens de eindstand zou blijken te zijn.

Opvallend veel van de acteurs die destijds een basisplaats hadden, stonden nu – ruim vier jaar later – weer aan de aftrap. Vijf bij de thuisploeg, zeven bij de bezoekers zelfs. Één daarvan was Van Dijken, 37 jaar inmiddels. De aanvaller was eigenlijk al afgezwaaid, maar werd door trainer Huib van Oostrom Soede na de winterstop gepolst voor een rentree, hapte toe en speelt sindsdien weer regelmatig zijn wedstrijdjes in de Voorschotense hoofdmacht.

Datzelfde verhaal gaat aan SJZ-kant op voor Joost Spierenburg. De linksbuiten speelde dit seizoen in het derde, maar laat de voorbije weken regelmatig zien nog altijd een meerwaarde te zijn voor het elftal van Van den Wijngaard. Zondag was hij al verreweg de gevaarlijkste Zoeterwoudse aanvaller en ook in de return was hij bij vlagen ongrijpbaar voor de Voorschotense defensie.

Ten opzichte van zondag maakte de lichtgeblesseerde Frank Willemse zijn rentree in de basiself van SJZ. Onder andere spelmaker Peter Wansink werd op de bank gehouden en dat verraadde de speelwijze die Van den Wijngaard voor zijn team had uitgedokterd voor de terugwedstrijd, waarin zijn ploeg dus minimaal twee keer moest scoren om een verlenging af te dwingen. En dan natuurlijk ook nog de nul houden.

Dat laatste bleek al snel teveel gevraagd. SJZ begon weliswaar fel en zag een venijnige volley van Koen van der Meer ternauwernood door Jordy van der Wijngaard geblokt worden, maar de eerste de beste keer dat Voorschoten zich aan het front meldde, was het ook meteen raak. Een indraaiende vrije trap, belandde na de nodige balomwentelingen en een scrimmage voor het doel van Niels van Diemen, zomaar voor de voeten van Bryan Hilders, die de bal van dichtbij binnentikte: 1-0.

Het was het teken voor SJZ om nog feller ten aanval te trekken, maar daarbij werd de afweer behoorlijk verwaarloosd. Voorschoten profiteerde dankbaar. Eerst rondde Van Dijken een prima actie heel beheerst af in de korte hoek en vervolgens legde de routinier de bal – na een overigens schitterende aanval over vele schijven – met het hoofd panklaar neer voor de ook alweer 36-jarige Mike Nikic, die met de 3-0 aan alle onzekerheid een einde maakte.

Al deed Willemse pal na rust, op aangeven van (wie anders dan) Spierenburg, nog wel iets terug. Die treffer bleek echter slechts nog interessant voor de statistieken, want het échte geloof bij de gasten was al lang en breed verdwenen. Voor zover daar nog geen sprake van was, haalde scheidsrechter Van Belkum de angel halverwege het tweede bedrijf helemaal uit de wedstrijd, door SJZ-middenvelder Stefan Sleijser een directe rood te geven voor iets wat verder niemand op sportpark Adegeest had waargenomen. Van een natrappende beweging, zoals de lezing luidde, was in ieder geval absoluut geen sprake. Zelfs de spelers van Voorschoten probeerden de leidsman nog op andere gedachten te brengen, maar die bleek daar niet gevoelig voor en toonde zich onvermurwbaar. Hopelijk wordt deze bijna lachwekkende rode kaart door de KNVB geseponeerd, want hiermee werd het uiterst sportieve tweeluik toch een beetje ontsierd. Daar deed zelfs de 4-1 van invaller Frank van den Heuvel, in de dying seconds, niets aan af.

Voor SJZ, dat dus derdeklasser blijft, zit het seizoen erop. Een prima seizoen overigens. Zeker in het licht van de twee jaargangen hiervoor, waarin tot de laatste snik gestreden moest worden om lijfsbehoud, en gezien het feit dat Van den Wijngaard eigenlijk zijn complete voorhoede van het voorbije seizoen – bestaande uit Nils Slingerland (Docos), Hans Coret (GDA) en Daan Hoogbruin (na een kort avontuur bij de zaterdagtak van Voorschoten ’97 gestopt en na de zomer samen met Coret uitkomend voor GHC) – zag vertrekken. Dat op de laatste speeldag van de reguliere competitie – door de winst van ‘goede buur’ Stompwijk ’92 op Graaf Willem II VAC – zonder zelf in actie te komen een nacompetitieticket werd bemachtigd, overtrof in ieder geval de verwachting van de grootste positivo’s op Haasbroek.

Voorschoten, dat eerder al een beslissingswedstrijd (om rechtstreekse degradatie te voorkomen) tegen HVV ‘overleefde’, vervolgt de strijd om het behoud van zijn tweedeklasserschap in de tweede fase van de nacompetitie. Daarin vecht het met Concordia Delft en het Rotterdamse Charlois, twee hooggeëindigde derdeklassers, om één plek in die afdeling. Deze twee tegenstanders nemen het aanstaande zondag eerst tegen elkaar op, een wedstrijd in Delft die ongetwijfeld aandachtig gadegeslagen zal worden door een flinke Voorschotense delegatie. Een week later treft Voorschoten vervolgens de verliezer van die confrontatie, waarna op zondag 12 juni het seizoen hoe dan ook eindigt voor de groengelen. Hopelijk met een knallend feest uiteraard. Hilders, die net als Nikic tegen een gele kaart opliep en de eerstvolgende wedstrijd geschorst zal zijn, heeft er alvast alle vertrouwen in. ,,We zijn gewoon heel erg gefocust”, aldus de multifunctionele rechtshalf, die dit seizoen ook al als rechtsback, centrumverdediger, linkshalf en spits – met een hattrick tegen GSC ESDO (!) – werd gebruikt. ,,Natuurlijk baal ik ervan dat ik geschorst ben, maar één ding weet ik zeker: mijn vervanger zal messcherp zijn. Dat is ook de kracht van onze groep op dit moment: we doen het met z’n allen. We hebben maar één doel voor ogen en dat is in de tweede klasse blijven. Één team, één taak.”