De zondagtak van Voorschoten ’97 heeft nagelaten zichzelf een goede dienst te bewijzen in de strijd om degradatie uit de tweede klasse C te ontlopen. Het elftal van Huib van Oostrom Soede verslikte zich in het Haagse VUC (1-3), een directe concurrent, waardoor nacompetitie nu het hoogst haalbare is voor de groengelen.

Volgende week sluiten de Voorschotenaren het reguliere seizoen af met een uitwedstrijd bij HVV. De ‘Koninklijke’ staat nu dertiende, een rechtstreekse degradatieplek, maar het verschil met Voorschoten, dat één plekje hoger staat, bedraagt slechts drie punten. Bij winst komen de Hagenaars dan ook langszij en zal een beslissingswedstrijd op neutraal terrein moeten bepalen wie afdaalt en wie het vege lijf via de nacompetitie mag gaan proberen te redden.

Van Oostrom Soede en zijn mannen hadden het zichzelf een stuk makkelijker kunnen maken door te winnen van VUC. In dat geval hadden ze niet alleen over die concurrent heen gewipt, maar ook over FC Lisse, dat elfde staat en verloor bij BMT (3-1). Het zat er echter niet in tegen de Pinguïns, die op een met zon overgoten Adegeest meer leken te beseffen hoe laat het was: twee voor twaalf. De thuisploeg oogde fut -en inspiratieloos, als los zand, bevangen door de verzengende hitte misschien wel.

De bezoekers, die oud-gedienden Danny Kettenis en Bryan Moen van stal hadden gehaald om zich uit de penibele situatie waarin ze verkeren te helpen, gingen een stuk beter met de omstandigheden om en namen na een voortvarende start in de achtste minuut de leiding. Het was Kettenis die de bal vanaf de rechterflank inbracht en het hoofd vond van Baris Sahin, die hard de 0-1 binnen knikte. De doelpuntenmaker kwam daarbij wel ongelukkig in botsing met Vincent van Veen en hield daar een hevig bloedende en vermoedelijk gebroken neus aan over.

Op het erbarmelijk slechte veld hadden beide ploegen moeite om tot fatsoenlijk combinatievoetbal te komen. Veelal werd het middenveld overgeslagen en meteen de diepte gezocht. In verdedigend opzicht hadden beide ploegen het zaakje redelijk op orde, al kreeg VUC-spits Jergo Leijdekkers – na mistasten van Jordy van der Wijngaard – nog wel een keer vrij baan richting het doel van Abdel Lamrabette, die echter als winnaar uit de onderlinge strijd kwam.

Aan de andere kant van het veld kwam Voorschoten niet heel veel verder dan speldenprikjes. Het grootste gevaar kwam van Michael Kers, die zichzelf knap vrij speelde, goed doorzette het strafschopgebied in, maar met zijn voorzet net Niels van den Berg niet wist te bereiken. Verder kreeg Voorschoten een reeks corners en vrije trappen, die echter geen gevaar opleverde.

Wel had Van Oostrom Soede gezien dat zijn ploeg in de tweede fase van het eerste bedrijf beter in de wedstrijd kwam. ,,Tijdens de drinkpauze heb ik ze gezegd dat ze hoger druk moesten zetten. Doordekken. We gaven ze veel te veel ruimte om te voetballen en met die balvaste spitsen en bijsluitende middenvelders hadden we veel moeite. Dan ging daarna beter.”

De tweede helft trok Voorschoten die lijn aanvankelijk door. In de 53ste minuut kwam de gastheer op gelijke hoogte, nadat een actie van Van den Berg in het vijandelijke doelgebied gestuit werd. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat Memet Guselmansur de bal daarbij keurig met zijn hoofd leek te spelen, en niet met zijn hand, zoals scheidsrechter Wagner gezien meende te hebben. Van den Berg maalde er niet om en schoot de resterende elfmetertrap onberispelijk binnen: 1-1.

Voorschoten rook bloed en wilde doordrukken, maar kon na een uur spelen opnieuw in de achtervolging na wederom een verkeerde arbitrale beslissing. Dit keer oordeelde Wagner dat Van der Wijngaard de bal in de ‘zestien’ op zijn arm zou hebben gekregen, maar daar was – los van het feit dat hij die keurig strak langs het lichaam hield – absoluut geen sprake van. ,,Ik kreeg ‘m op mijn bovenbeen, geen twijfel mogelijk. De scheidsrechter zat er volledig naast. Blijkbaar zat hij dat aan de andere kant ook, maar daar stond ik te ver van af om het te kunnen beoordelen. Misschien was het een ‘goedmakertje’ of zo. Maar voor ons wel een hele dure beslissing. We hadden VUC na de 1-1 liggen en ik had het gevoel dat de 2-1 eerder in de lucht hing dan de 1-2. Nu konden we weer van voor af aan beginnen.”

Ook VUC-captain Danny Achterberg maakte vanaf elf meter geen fout. Voorschoten deed vervolgens wat het kon, drong ook wel aan, maar de echte overtuiging ontbrak. Een vrije trap op een mooie plek, een meter of achttien van het doel, werd door Mike Nikic in de muur geschoten. Op de counter bleven de bezoekers bovendien gevaarlijk, zeker omdat de thuisploeg – naarmate de tijd verstreek – achterin steeds meer ruimte weggaf.

Een kwartier voor tijd deelde VUC de genadeklap uit. Een corner van Achterberg kwam na wat vijven en zessen voor de voeten van Leijdekkers, die zich vrij speelde en de bal onberispelijk onder Lamrabette door schoot. Hiermee was de angel, ondanks een wanhopig Voorschotens slotoffensief, wel uit de wedstrijd.

VUC is door de zege buiten de Voorschotense radar gevallen en kan alleen nog door FC Lisse bijgehaald worden. Voorschoten heeft komend weekend, op bezoek bij HVV, genoeg aan een gelijkspel om rechtstreekse degradatie af te wenden. Mochten Van Oostrom Soede en consorten daarin slagen dan is nog niet duidelijk wie de tegenstander in de nacompetitie zal gaan worden.