Derde klasse A (zondag)- Voor de zondagtak van Voorschoten ’97 zal de tweede seizoenshelft staan in het teken van een inhaalrace. Het elftal van Huib van Oostrom Soede bewees zichzelf een uiterst slechte dienst door in eigen huis te verliezen van de virtuele koploper, KDO (0-2).

Dat het een échte zes-punten-wedstrijd betrof, leert de stand op de ranglijst wel. Bij winst waren de Voorschotenaren op drie punten gekomen van de club uit De Kwakel. Nu is het gat opgelopen tot negen punten en zijn de groengelen pas terug te vinden op de achtste plaats. KDO is een nieuw gezicht in 3A, een afdeling met van oudsher veel regioploegen. De Noord-Hollanders speelden de afgelopen jaren steevast in West I, maar zijn door de KNVB dit seizoen in ons district (West II) ingedeeld, net als FC Aalsmeer overigens. Het was dan ook de eerste ontmoeting tussen beide clubs.

Hoewel dus weinig bekend over deze tegenstander heeft KDO zich dit seizoen geprofileerd als een stugge tegenstander. Daar maakten eerder ook ASC, KDO en vorige week SJZ al kennis mee. Alle drie de ‘LAV-clubs’ moesten – in ieder geval in de score – hun meerdere erkennen in de roodhemden, die er een nogal opportunistisch spelopvatting op nahouden.

Dat was op Adegeest niet anders. De bezoekers maakten vanaf de aftrap hun bedoelingen duidelijk: het middenrif overslaan en snel de lange bal hanteren op hun sterke, snelle en behendige spits, Joeri Stange, een handenbindertje dat ook voor de Voorschotense defensie een plaag bleek te zijn. Eenmaal op de helft van de tegenstander zette KDO flink druk en daar had de thuisploeg het in de openingsfase behoorlijk lastig mee. Het was vooral aan Abdelkader Lamrabette te danken dat Voorschoten daarin geen averij opliep. De ervaren sluitpost hield zijn doel met enkele fraaie reddingen schoon. ,,Hoewel we wisten wat er ging komen, omdat dat tijdens de bespreking al was aangehaald, werden we in de eerste twintig minuten overrompeld door hun fanatisme”, zag Jurgen Oerlemans, die profiteerde van een aantal afwezigen aan Voorschotense zijde en zijn eerste basisplaats – als rechtshalf – kreeg toebedeeld. ,,Zij zochten snel de diepte en wonnen op onze helft verreweg de meeste ‘tweede ballen’. Echt veel uitgespeelde kansen kregen ze niet, maar wel een paar corners en vrije trappen waarbij ‘Appie’ ons op de been hield.”

Gaandeweg het eerste bedrijf kreeg Voorschoten’97 wat meer controle, maar goed voetbal was ver te zoeken. Desondanks kwamen er wel enkele kansjes voor de gastheer, al waren dat toch hoofdzakelijk speldenprikjes. De Kwakelse storm was ondertussen echter ook gaan liggen en er ontstond een status quo die tot aan de rust aanhield. ,,We waren te onrustig in balbezit en maakten vaak een verkeerde keuze. Zonde, want op zich lag er best wat ruimte om te voetballen.”

Pal na de hervatting werd die echter doorbroken. Het was Stange die Voorschoten-captain Bennie Hogewoning in een persoonlijk duel aftroefde en zich daarmee vrije doorgang richting het doel van Lamrabette verschafte. Die had nog wel een antwoord op de inzet van de gevaarlijke aanvaller, maar moest een rebound toestaan die door Bart Hoving onberispelijk werd binnengeschoten. Overigens was er op Adegeest grote twijfel over de geldigheid van dat doelpunt. Het schot van Hoving werd in de doelmond nog aangeraakt door een medespeler, waarbij het de vraag was of deze KDO’er op of achter de doellijn stond en al dan niet buitenspel stond. In ieder geval hinderde hij twee Voorschotenaren en nam dus actief deel aan het spel. Zelfs als hij achter de doellijn had gestaan, deed dat niets af aan dat feit. De situatie deed enigszins denken aan het doelpunt van Ruud van Nistelrooy tegen Italië, tijdens het EK 2008. De spits van destijds Manchester United leek te scoren in buitenspelpositie, maar dat werd opgeheven door Christian Panucci, die op dat moment achter de achterlijn lag, maar desondanks nog wel deelnam aan het spel. Als dat voor een verdediger geldt, waarom dan niet voor een aanvaller zou je zeggen? Ondanks hevige protesten wilden de scheidsrechter van dienst er niet aan en je kunt je afvragen hoe goed de spelregelkennis is binnen het scheidsrechterskorps in het amateurvoetbal. Oerlemans: ,,Die 0-1 was gezien de eerste helft zeker niet onverdiend, maar of ‘ie goedgekeurd had mogen worden? Wie het weet, mag het zeggen.”

Voorschoten’97 was even van de leg en ontsnapte kort na de openingstreffer aan een verdubbeling van de achterstand. Die was voor de groengelen evenwel aanleiding genoeg om alle schroom van zich af te gooien, de mouwen op te stropen en de tegenstander naar achter te drukken. KDO leunde daarbij op de hechte defensie en bleek bovendien eveneens over een uitstekende doelman te beschikken.

Het was Jesper Kloeke die halverwege het tweede bedrijf vrij voor deze Jesper Oudshoorn verscheen en zijn meerdere in zijn (voor)naamgenoot moest erkennen. Ook in het vervolg zou de KDO-goalie zich nog enkele keren onderscheiden, onder meer op inzetten van Bryan Hilders en Niels van den Berg.

Voorschoten’97 trok met steeds meer mankracht ten aanval en bracht de Kwakelse verdediging daarmee flink aan het wankelen. Tien minuten voor tijd had Robert Toret de gelijkmaker op zijn schoen. De rechtsback kreeg de bal uit een corner ineens voor de voeten, maar werd net genoeg gehinderd om die voldoende te drukken en zag zijn inzet van een meter of zeven rakelings over gaan.

Het geluk was sowieso niet aan Voorschotense zijde, want tegen sluitingstijd zag de man in het zwart een overduidelijke Kwakelse handsbal in het eigen strafschopgebied over het hoofd en wilde doen geloven dat de KDO-verdediger in kwestie de door een eigen teamgenoot in paniek tegen hem aangeschoten bal op de borst kreeg. Oerlemans. ,,Die 1-1 hing echt in de lucht, maar hij wilde maar niet vallen. Op basis van de tweede helft hadden we een punt zeker verdiend, vind ik. Ik denk zelfs dat als we die gelijkmaker gemaakt hadden, we er misschien ook nog wel met de winst vandoor waren gegaan. KDO heeft een heel degelijk elftal, met zeker ook wel wat individuele kwaliteit, maar we hadden absoluut niet van ze hoeven te verliezen.”

Dat gebeurde wel, want in blessuretijd maakte Stange – die een risicovol breedteballetje van Hogewoning onderschepte, ermee van doorging en ‘m gedecideerd in de verre hoek schoof – aan alle onzekerheid een eind. ,,Voor mij was het natuurlijk een aangename verrassing dat ik in de basis mocht starten”, aldus de jongeling. ,,Ik hoorde het pas vlak voor de wedstrijd. Maar het resultaat is erg teleurstellend. We hebben de ambitie om bovenin mee te doen, maar het loopt nog niet zoals we willen. We zijn nog te wisselvallig, al heeft het ook nog niet echt meegezeten. We zullen goed uit de winterstop moeten komen en meteen een serietje dienen neer te zetten. Aan een kampioenschap hoeven we op dit moment niet eens te denken, maar er komt nog een derde periode aan en we kunnen ook op de ranglijst natuurlijk nog flink stijgen. Het wordt er niet makkelijker op na vandaag, maar we hoeven ook echt niet te wanhopen. Het voordeel is dat de druk er nu wel een beetje af is en wij, vanuit de luwte, vrijuit kunnen voetballen. We moeten straks ons ware gezicht laten zien.”

Voorschoten ’97: Lamrabette; Toret, Hogewoning, Hilders, Adriaanse; Oerlemans, Van der Maas, Elligens, Kloeke (Van Beest); Van den  Heuvel, Van den Berg.