Derde klasse A- De zondagtak van Voorschoten ’97 degradeerde vorig seizoen in extremis uit de nacompetitie. Een treetje lager, in de vertrouwde derde klasse, willen Huib van Oostrom Soede en zijn spelers dit seizoen een significante rol van betekenis gaan spelen. De start is er niet naar: in de eerste competitiewedstrijd van de nieuwe voetbaljaargang bleek Alphen een maatje te groot: 2-6.

Een uitslag die staat, al waren vriend en vijand het er zondagmiddag over eens dat die behoorlijk geflatteerd was. ,,Ik vind de  overwinning meer dan terecht, zeker op basis van ons voetballende overwicht, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook net zo goed 4-4 had kunnen worden”, bekende Alphen-trainer Rob Wolsleger.

Daar sloot Voorschoten-aanvaller Mike Nikic zich graag bij aan. ,,In een notendop: wat wij in de eerste helft verzuimden te doen, deden zijn na rust wel. Namelijk het afmaken van de kansen. En ik denk zelfs dat die van ons nog wel iets groter waren.”

Op een bijveld op Adegeest – het hoofdveld ligt braak, in afwachting van het kunstgras dat daar geplaatst gaat worden – schoten de bezoekers uit de startblokken. De Alphense storm ging na een kwartiertje echter liggen. Nikic (foto): ,,Ze hebben veel voetbal in de ploeg. Kleine, behendige jongens. Daar hadden we het in de openingsfase moeilijk mee. Vooral op hun nummer 6 kregen we nauwelijks grip. Maar na een kleine tactische omzetting ging dat steeds beter en gaandeweg kregen we meer controle. Tot aan de rust waren de beste kansen zelfs voor ons. Frank van den Heuvel kwam alleen voor de keeper, maar twijfelde en legde ‘m uiteindelijk af aan Niels van den Berg, die gedekt stond. Daar had ‘ie’ voor eigen succes moeten gaan. En Niels kwam ook nog in de één-tegen-één, maar schoot tegen de buitenkant van de paal. En ik kreeg ook nog een goede mogelijkheid uit een corner. Dat waren al met al toch drie ‘honderd procent’ kansen.”

Waar Voorschoten ze onbenut liet, sloeg Alphen kort na de thee wel toe. Het duurde echter niet lang of Nikic zorgde voor evenwicht. ,,Dat was tien minuten na rust. Een lange bal van achteruit werd door Niels verlengd en ik profiteerde van de miscommunicatie tussen hun keeper en laatste man. Ik kon er nog net een voetje tussen krijgen.”

Verdediging_Mike_Nikic (Small)

Lang kon de thuisploeg evenwel niet genieten van die gelijkmaker, want binnen tien minuten liepen de gasten uit naar 1-3. ,,De eerste goal viel uit een korte corner, die vanaf de rand van het strafschopgebied voor werd geslingerd en bij de tweede paal binnenviel. En de 1-3 was uit een rebound, nadat een afstandsschot tegen de lat belandde. Bij beide situaties reageerden we niet alert. Dat was eigenlijk typerend voor de wedstrijd van vandaag: zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht waren we op cruciale momenten niet scherp genoeg. Dat moeten we onszelf aanrekenen.”

Uiteindelijk moest de gifbeker helemaal leeg. Nadat linksback Wout Adriaanse een directe rode kaart kreeg voor een wat onbesuisde tackle op (de enkels van) een tegenstander, liep Alphen nog uit naar 1-5. Op weergaloze wijze deed Nikic vervolgens vanaf de aftrap nog wat terug. ,,Ik zag hun keeper nog voor het strafschopgebied staan te praten met een verdediger. Dus zei ik tegen Bryan Hilders: geef de bal een klein tikje naar voren. Dat deed hij en vervolgens schoot ik ‘m meteen op doel. Hij viel lekker binnen, al kwam er wel wat geluk bij kijken. Jammer dat er geen beelden van zijn. Zou leuk zijn voor later. Als Messi ‘m maakt, gaat ‘ie de hele wereld over. Dat is in het geval van Mike Nikic helaas iets anders, haha. Ach. Het was een pleistertje op de wond. Niet meer dan dat. Ik had liever gewonnen, of in ieder geval, niet verloren. Dit is natuurlijk een valse start.”

Groter wil de grillige buitenspeler met Servische roots het echter ook niet maken. ,,We moeten het niet dramatiseren. Dit was pas de eerste wedstrijd, er zijn er nog 25 te gaan. Geen reden tot paniek dus. We weten wat er goed ging en we weten ook wat er beter kan en móét. Geen man overboord. Wij komen echt wel weer bovendrijven hoor. Tegen Kickers ’69 krijgen we zondag alweer de kans om ons te herpakken. Dat moeten we er weer staan.”

Opstelling Voorschoten ’97: De Jong; Mulder, Van Veen, Wassenaar, Adriaanse; Hogewoning, Van den Berg, Kloeke; Nikic, Kers (Hilders), Van den Heuvel.