Derde klasse A (zondag)- Het is een gek fenomeen in het voetbal. Hoe komt het toch dat een ploeg in ondertal het vaak beter doet dan het elftal dat juist zou moeten profiteren van een uitsluiting. FC Rijnland werd op bezoek bij SJZ zelfs gereduceerd tot negental, maar de Zoeterwoudenaren wisten daar nauwelijks van te profiteren. De winst kwam de thuisploeg evenwel toe: 3-1.

Met die zege nam SJZ niet alleen revanche voor de heenwedstrijd, die door de Leidenaren met liefst 5-1 gewonnen werd, maar deed de ploeg van Rob van den Wijngaard bovendien uitstekende zaken in de strijd om de vierde plek, een plaats die bij het scheiden van de markt vrijwel zeker volstaat voor deelname aan de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. SJZ had die – na achtereenvolgende zeges op Altior, Nicolaas Boys en UDO – weliswaar al in handen, maar virtueel stond de nummer vijf, Graaf Willem II VAC, er beter voor. De Wassenaarders gingen gistermiddag echter onderuit bij nummer drie Teylingen, waarvan de Sint-Jan dus meeprofiteerde. Van den Wijngaard: ,,Nog niet eens zo lang geleden stonden we nog zeven punten op ze achter. En nu ziet de wereld er ineens heel anders uit. Graaf Willem maakt zo’n negatieve reeks door die wij vlak na de winterstop hadden. Wat ons betreft mag die natuurlijk nog wel even voortduren.”

SAM_9146 (Small)

Datzelfde geldt uiteraard voor de winning streak van zijn eigen ploeg. Met een wedstrijd bij ASC en de derby op eigen veld tegen Stompwijk ’92 – twee klanten uit het rechterrijtje – in het vooruitzicht, lijken daartoe zeker mogelijkheden te liggen. Daarna volgt een misschien wel cruciale pot tegen Graaf Willem II VAC (uit), waarna de competitie op 8 mei wordt afgesloten met de burenruzie met Meerburg, dat tegen die tijd al kampioen hoopt te zijn. ,,Natuurlijk is nacompetitie de inzet”, verduidelijkt Van den Wijngaard. ,,Als we dat redden, is het een topseizoen geweest. Vergeet niet dat we vorig seizoen nog streden tegen degradatie hè. En dan hebben we ook nog het verlies van een aantal dragende spelers moeten opvangen.”

Vooral in aanvallend opzicht deed SJZ afgelopen zomer een jasje uit. Met het vertrek van Hans Coret (GDA), Nils Slingerland (Docos) en Daan Hoogbruin (Voorschoten ’97 (za), inmiddels gestopt) leverden de groenwitten heel wat doelpunten in. Die aderlating wordt voor een groot deel opgevangen door Frank Willemse, die een bijzonder productief seizoen doormaakt. De linksbuiten nam tegen FC Rijnland zelfs de gehele Zoeterwoudse productie voor zijn rekening.

SJZ was voor rust de betere ploeg, zag Van den Wijngaard. ,,Eigenlijk speelden we ze vierkant van het matje. We hadden het in de eerste helft al lang en breed moeten beslissen. Willemse opende na een kwart wedstrijd de score, op aangeven van Daniël Coret. Vervolgens verzuimden Stefan Sleijser, Koen van der Meer en Dave Plooij die (zeker gezien de verhoudingen) magere voorsprong te verdubbelen. Niettemin leek de thuisploeg halverwege op rozen te zitten. Rijnlander Maik de Rooij mocht namelijk iets eerder aan de thee dan de rest, nadat hij op slag van rust twee gele kaarten achter elkaar kreeg. Niet slim vond zijn trainer, Paul Pikaar, die zijn speler echter ook begrip kon opbrengen voor zijn speler. ,,Hij kreeg een gele kaart voor een overtreding en was daar een beetje gefrustreerd over. De scheidsrechter riep hem bij zich, maar Maik reageerde met iets in de trant van: ‘geef me die kaart nou maar en laat me lekker in de muur staan’. Er restte immers nog een vrije trap. Voor die reactie kreeg hij meteen zijn tweede. Ach ja. Kan.”

SAM_9153 (Small)

Het mannetje minder deed de bezoekers na de hervatting zeker geen kwaad. De tien Leidenaren vochten voor twaalf en straalden daarbij onverzettelijkheid uit. Pikaar: ,,Ik heb met Alkmania ook wel eens met tien man van SJZ gewonnen. Je weet dat zo’n situatie onvermoede krachten bij een team kan losmaken. Dat zag je bij ons ook heel duidelijk.”

Het resulteerde kort na rust zelfs in de gelijkmaker van Jeffrey van der Pompe. Praktisch vanaf de aftrap nam SJZ echter opnieuw de leiding. Een splijtende pass van Plooij werd door Willemse op waarde geschat. Nog gaf Rijnland zich niet gewonnen. Zelfs niet toen halverwege het tweede bedrijf ook Jan de Groot voortijdig moest inrukken. ,,Hij tikte een bal uit de handen van de keeper. Mijn spelers claimden dat die ‘m niet vast had, maar de scheidsrechter beoordeelde dat anders en gaf Jan zijn tweede geel en dus rood. Ook dat kan”, bleef Pikaar diplomatiek.

SAM_9152 (Small)

Wie dacht dat SJZ met twee man extra wel eventjes over de geamputeerde tegenstander heen zou walsen, kwam bedrogen uit. Waar Pikaar de strijdlust van zijn speler roemde, hekelde Van den Wijngaard het gebrek aan gogme binnen zijn ploeg in de eindfase. ,,Al is het ook wel lastig. Iedere voetballer kent dat wel. Je krijgt ineens zoveel ruimte dat je van gekkigheid niet meer weet wat je ermee moet. Dat ga je foute keuzes maken. Desondanks kwamen we drie, vier keer alleen voor hun keeper en hadden we dus alle kans de wedstrijd in het slot te gooien.”

Pikaar zag echter twee spelers in zijn ploeg excelleren. ,,Giovanni Koelink speelde erg goed, maar ik moet vooral Jeffrey Smeele een heel groot compliment maken. Omdat onze vaste keeper, Mario van der Pluijm, geblesseerd is, stond Jef weer onder de lat. Dat kan hij. Hij is weliswaar veldspeler, maar heeft in de jeugd ook gekeept. Het mooie is dat het niet uitmaakt waar je hem neerzet, hij scoort altijd wel een zeven. En vandaag was hij zelfs weergaloos. Hij is niet onze beste voetballer, maar misschien wel onze meest waardevolle speler. Zo eentje die je als trainer als eerste opschrijft als je je basisopstelling maakt.”

Ook de uitblinkende gelegenheidsdoelman kon echter niet voorkomen dat de punten in Zoeterwoude-Dorp bleven. Rijnland zette nog wel aan, kreeg met negen man zelfs nog een paar corners en wat kleine kansjes, maar in blessuretijd maakte Willemse dan toch aan alle onzekerheid een einde door zijn handtekening onder een valse hattrick te zetten.

Beide trainer telden na het enerverende treffen hun zegeningen. ,,We spelen ergens om”, weet Van den Wijngaard. ,,Dat is altijd leuk. Als je nu, na 24 wedstrijden, de balans opmaakt, denk ik ook dat we staan op de plek waar we thuishoren. We zijn nog niet constant genoeg om mee te doen om de titel, maar als je ziet waar we vandaan komen, lag dat ook niet in de lijn der verwachting. Maar we kunnen alleen maar heel tevreden zijn met de stappen die we maken.”

SAM_9145 (Small)

Woorden van gelijke strekking sprak ook Pikaar, die de felbegeerde vierde plek bovendien nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. ,,We staan nu weliswaar zevende, op tien punten van SJZ, maar hebben nog twee wedstrijden tegoed. We krijgen nu vier staartploegen. Als je daarvan wint en SJZ maakt ergens een misstapje sta je er gewoon weer bij. En dan komt het op de laatste twee wedstrijden aan. Ik ben er heilig van overtuigd dat het nog mogelijk is. Want één ding is zeker: schrijf FC Rijnland nooit af.”