HomeZaterdagDerde klasseZoeterwoudse dorspsderby uit bij SJZ levert Meerburg kampioenschap op

Zoeterwoudse dorspsderby uit bij SJZ levert Meerburg kampioenschap op

-

Derde klasse A (zondag) – ,,Het was duidelijk dat we in de eerste helft last hadden van de warmte, maar dat gold voor ons van SJZ maar ook voor tegenstander, Meerburg. De tweede helft kwam er iets meer wind over het veld en ging het wat beter. Uiteindelijk waren zij net even sterker en had ik gehoopt dat we het laatste kwartier nog meer alles of niets zouden gaan spelen. Want of je nu 1-2 of 1-3 in de laatste minuten verliest, maakt eigenlijk niet uit. Wij zijn nu klaar met de competitie en is het afwachten wat onze concurrent voor de vierde plek, Graaf Willem II-VAC, tweede pinksterdag doet”, aldus de immer acties makende SJZ-linksbuiten Joost Spierenburg.

Meerburg-SJZ_714 080516

,,Spannender kunnen we het niet maken’, zou de competitie-indeler van de K.N.V.B. hebben gedacht want waar Meerburg zondag 8 mei uit op sportpark Haasbroek kampioen kon worden, zou SJZ zich met een gelijkspel al veilig kunnen spelen voor de vierde plek, een plaats die recht geeft op de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. Spierenburg: ,,Zou wel gaaf zijn om ook komend jaar in de tweede klasse een Zoeterwoudse dorpsderby te hebben. Maar het is ook logisch dat we Meerburg zeker bij ons thuis geen kampioen willen zien worden. Dat is onze eer te na.”

Beide teams misten in vergelijking met een week geleden twee basiskrachten, bij SJZ waren dat Sjoerd Hulsbos en de ervaren verdediger Guus van der Hoeven en bij Meerburg waren dat Christiaan Laan en aanvaller Joeri van der Voort, laatstgenoemde dit seizoen al goed voor tien doelpunten. Na het eerste fluitsignaal van de prima fluitende scheidsrechter Hagen was het in deze derby eerst voorzichtig aftasten van beide kanten. Natuurlijk had Meerburg in september thuis met 2-1 gewonnen, maar de thuisploeg zat in de flow met de 1-5 uitzege op concurrent Graaf Willem II-VAC vorige week waar de uitploeg thuis tegen Nicolaas Boys in de eerste kampioenswedstrijd tegen een 0-1 zeperd opliep.

Meerburg-SJZ_672 080516

Aan niets was af te lezen in het eerste gedeelte van de wedstrijd dat het ging om een kampioenswedstrijd tussen de nummer één en vier van deze derde klasse A. Er werd veelal gekozen voor de lange bal, of de bal werd door verdedigers van beide kanten naar voren gerost. Voor SJZ-middenvelder Peter Wansink was er dan ook wat spel verdelen betrof geen eer aan te behalen. Maar langzaamaan namen de Meerburg-routiniers Joep van Vuren en Mats van der Poel in aanvallend opzicht hun team op sleeptouw. Van Vuren kon zo drie kansen niet benutten, waarbij de laatste in de 29e minuut na een hoekschop van één meter voor het doel snoeihard werd overgeschoten waar elke Meerburg-supporter deze al telde.

Na eerst nog een prachtig schot van Meerburg-aanvoerder Duuk van der Meer, met weer voorbereidend werk van Van der Poel en Van Vuren, was het in de 34e minuut wel raak. De fysiek zeer sterke en immer sleurende Meerburg-spits Van der Poel kreeg de bal uit een inworp aangespeeld met zijn rug naar het doel. Vanuit de draai schoot hij op een Gerd Müller-achtige wijze de bal achter doelman Niels van Diemen, 0-1. Supporters van de uitploeg uit Zoeterwoude Rijndijk vierden het met één luide vuurwerkknal. Op dat moment was ook bij veel supporters langs de lijn, door de heerlijke zon was de tribune zeker maar voor de helft bezet, via de social media bekend dat de concurrent voor de eerste plek, avv Alphen, bij het veel lager geklasseerde ASC op dat moment met 3-1 achterstond.

Meerburg-SJZ_683 080516

Het laatste wapenfeit van de eerste helft werd verzorgd door Meerburg-speler Ramon Weijers die een vrije trap van zeventien meter op het dak van het doel krulde. Deze vrije trap werd verkregen omdat weer aanvaller Van der Poel alleen maar gestopt kon worden door een SJZ-verdediger door aan de geelgekleurde noodrem te trekken. Met het fluitsignaal van scheidsrechter Hagen vertrokken de teams en begeleiders naar de kleedkamers om zeker wat vocht tot zich te nemen. Dat kon ook al in de 23e minuut omdat de scheidsrechter vooraf op verzoek van de beide trainers een drinkpauze had ingelast. Spierenburg: ,,Dat hadden we wel even nodig en de drinkfles werd zeker ook gevraagd als het spel even stil lag door een blessure.”

Beide trainers, Rob van den Wijngaard van SJZ en Ron de Roode van Meerburg, begonnen de tweede helft met hun basisteam. Het was Meerburg-aanvaller Van vuren die in de 46e minuut de wedstrijd direct op slot had kunnen gooien, maar hij miste net het doel. En na een afstandsschot twee minuten later van collega Mark van Diemen vervielen beide teams weer in het hanteren van de lange bal, maar zeker niet altijd even gericht afgedrukt. Voor alle supporters van groenwit was de wissel in de 53e minuut van de technisch begaafde Frank Willemse door een blessure ook een zware tegenvaller. De jonge Roy Versteegen werd voorin zijn opvolger.

Meerburg-SJZ_693 080516

In de 55e minuut was het weer Meerburg-spits Van der Poel die scoorde, zijn negentiende dit seizoen. Op aangeven van weer Van Vuren tikte hij rechts van doelman Van Diemen de bal in het SJZ-doel, 0-2. Er werd verder druk gewisseld door beide trainers, de scheidsrechter hield het goed in de hand en moest een enkele keer geel treken om corrigerend op te treden. Er ging eindelijk ook binnen de lijnen iets van een derbysfeer ontstaan. Dat was zeker het geval vanaf de 70e minuut toen SJZ-linksbuiten Spierenburg na een afgeslagen corner de bal langs de kansloze doelman Patrick Bom binnentikte, 1-2.

Meerburg-SJZ_718 080516

Maar veel kansen kregen beide teams niet meer. Spierenburg: ,,We konden helaas niet meer druk zetten, ook al schoof Kevin Bos wat meer door naar voren.” Inmiddels was het bij veel supporters ook duidelijk dat runner-up Alphen bij ASC met 3-4 aan de leiding ging. De laatste kans in deze derby was er voor de jonge Meerburg-invaller Jorge Bonekamp die uit een vrije trap van weer Weijers de bal net over de lat tilde. Met het laatste fluitsignaal zat de 1-2 zege en het kampioenschap voor Meerburg in deze derde klasse A in de knip. Voor hen wacht komend seizoen de tweede klasse.

Bij winst tweede pinksterdag thuis op Stompwijk zal Graaf Willem II-VAC in deze derde klasse A ook op 51 punten komen, maar wordt deze ploeg wel vierde door een beter doelsaldo dan SJZ. Spierenburg: ,,Dat zou echt balen zijn, maar Stompwijk heeft ook de punten nog hard nodig. Dus laten we er maar het beste van hopen.” Twijfel over wat komen gaat en vreugdetranen bij het kampioenschap vochten op sportpark Haasbroek om voorrang na afloop van deze Zoeterwoudse dorpsderby. Maar wat door allen gezamenlijk werd gedeeld was de gezelligheid met muziek, lekkere hapjes en goudgele- en andere vochtige rakkers met de laatste beelden van Ajax en PSV nog op menig netvlies gegraveerd.

SJZ-Meerburg 1-2 (0-1). 34. Van der Poel 0-1, 55. Van der Poel 0-2 en 70. Spierenburg 1-2. Scheidsrechter: R.J. Hagen. Toeschouwers: 600.

SJZ: Van Diemen, Hoogervorst, Van Rijt, Plooij, Bos, Wansink, Sleijser, Coret (79. Wijsman), Willemse (53. Versteegen), Van der Meer en Spierenburg.

Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Van Diemen, Weijers, Van der Meer, Van Vuren (83. Bovenlander), De Groot, Van der Poel (82. Bonekamp), Paap (72. Van Rijn) en De Jong.