Derde klasse A (zaterdag)- Zwammerdam is geklommen naar de vijfde stek na winst op Linschoten (5-1). De thuisploeg kwam in de eerste helft niet goed op gang, maar na de rust werd de degradatiekandidaat zo ongeveer het complex afgespeeld. Liefst vijf treffers konden er worden genoteerd in vijfenveertig minuten tijd en daarmee werd de 0-1 tussenstand ruimschoots weggepoetst. Voor de ploeg van Rob de Lange scoorde Justin Bons de eerste twee doelpunten, waarna zijn voorbeeld werd gevolgd door Kenny Blanken en tweemaal Bryan van Delft.

161126_17_vvz_vvl_5_1-kopie-small

Opvallend bij de thuisploeg was dat er elf echte Dammenaren op het veld stonden en ook nog eens met een jeugdige uitstraling. Zo kreeg Donny van der Neut met zijn zeventien lentes zijn tweede basisplaats in competitieverband. De middenvelder over de uiteindelijk ruime overwinning. ,,In de eerste helft speelden we wat terughoudend en keken we de kat uit de boom. Toch vond ik ons in de eerste vijfentwintig minuten wel beter. Daarna verslapten we en kwamen zij er beter in. De 0-1 achterstand was uiteraard nog niet onoverkomelijk.”

161126_07_vvz_vvl_5_1-kopie-small

Na de rust was er nog maar een ploeg die toe kwam aan voetbal. Linschoten werd aan alle kanten voorbij gelopen en het thuispubliek werd danig verwend. ,,We moesten van de trainer met meer druk naar voren gaan spelen en dat ging lekker. Ik schoof als ’10’ ook door op hun centrale verdediger en we konden ons naar hartenlust uitleven. Zelf heb ik wel eens beter gespeeld moet ik wel zeggen. Misschien wilde ik te geforceerd mijn kans grijpen. Maar goed, we hebben al met al wel laten zien dat we best kunnen voetballen. Zo spelend is een top vijf klassering echt geen kansloze missie.”

161126_41_vvz_vvl_5_1-kopie-small

Zwammerdam miste nogal wat spelers door uiteenlopende oorzaken. Zo moest De Lange het stellen zonder Jeroen van Dorp, Kevin Bergshoeff, Kevin Ruiter, Lars Kremer, Sander Schmand en Wouter van Valen ontbreekt al geruime tijd. Het geeft de jongere garde de kans en die werd vooral na rust stevig gegrepen. ,,Ja, ik begreep dat dit het jongste team ooit was. Ik haal de leeftijd zelf aardig naar beneden natuurlijk, maar dit is voor deze club wel mooi en een reden om trots te kunnen zijn. Iedereen was lekker gretig.”

161126_46_vvz_vvl_5_1-kopie-small

Van der Neut begon bij Alphense Boys, kwam vervolgens aan bij Zwammerdam, zocht een avontuur bij ARC en is nu weer terug. ,,Ik wil er alles uithalen en op dit moment is dat Zwammerdam 1. Daar ben ik heel blij mee. Wat er verder in zit weet ik nog niet, maar ik ga er niet vanuit dat dit mijn eindstation is. Voorlopig eerst maar eens mezelf in de kijker blijven spelen en het de trainer lastig maken.”

Basisopstelling Zwammerdam: E.Samsom, De Bruin, Van Asselt, Janze, J.Samsom, T.Kremer, Van der Neut, Van den Berg, Woudenberg, Blanken, J.Bons.

161126_65_vvz_vvl_5_1-kopie-small

Foto’s: met dank aan Jaap Peters