HomeZaterdagDerde klasseZwammerdam gaat ten onder tegen geroutineerd Lugdunum

Zwammerdam gaat ten onder tegen geroutineerd Lugdunum

-

Derde klasse A (zaterdag)- Het opgerukte Zwammerdam ontving koploper Lugdunum aan de Spoorlaan. ‘Damme’ kende een moeizaam begin van de competitie, maar heeft inmiddels de weg naar boven gevonden. De laatste twee competitiewedstrijden werden winnend afgesloten, door de jeugdige equipe van trainer Rob de Lange. Opponent Lugdunum verloor dit seizoen nog niet en sleepte vorig weekend de eerste periodetitel binnen. In een vermakelijk duel behield de Leidse ploeg haar ongeslagen status. Het werd 2-3.

161105_34_vvz-lugdunum_2_3-kopie-small

Lugdunum knalde er van meet af aan in. Al in minuut één konden de bezoekers de score openen. Spelverdeler Adam Atif stuurde ploeggenoot Bilal Karasahin weg, die met een diagonaal schot het Zwammerdamse doel onder vuur nam. Een fraaie redding van de talentvolle sluitpost Emiel Samsom voorkwam de vroege 0-1. De Leidenaren bleven in een hoog tempo voetballen. Dit leverde een handvol kansen op voor onder meer Jochie Sebrechts, Ozan Isitir en Atif. In de tegenaanval was de thuisploeg zeker niet ongevaarlijk. Met name via de zijkanten werd de fysiek sterke spits Kenny Blanken gezocht. Maar in de afronding wilde het net niet lukken. Uiteindelijk bezweek de thuisploeg halverwege de eerste helft onder de aanhoudende druk. Na goed combinatievoetbal op het middenveld werd de vrijstaande Atif gevonden. Met een diagonaal schot in de verre hoek was hij trefzeker.

In dezelfde minuut hadden de Kikkerpolderbewoners de score kunnen verdubbelen. Atif opende goed, echter Karasahin had het vizier niet op scherp staan en schoot naast. Het zou de wedstrijd van de gemiste kansen worden voor de bezoekers. Zo faalde wederom Karasahin, zag Carlo Arnoldus zijn afstandsschot over gaan en bracht Samsom redding op een poging van Atif. Zo ging de ploeg van trainer Jan Wansink en Henk de Cler met een minimale voorsprong de rust in.

161105_15_vvz-lugdunum_2_3-kopie-small

Ook na de theepauze bleef Lugdunum op de aanval spelen. Wel moet gezegd worden dat Zwammerdam een gedurfder strijdplan in petto had. Het nam iets meer risico’s en hierdoor kwamen de groenwitten vaker voor het doel van Kevin Wassenaar. Met name de gebroeders Bons, de buitenspelers van Damme, probeerden met individuele acties gevaar te stichten. En zo kreeg Wassenaar meer te doen dan in het eerste bedrijf. Dat de sleutelstedelingen over de nodige routine beschikt zou halverwege de tweede helft blijken.

Karasahin werd weggestuurd, legde af op een teamgenoot. Deze poging werd nog verwerkt maar in de rebound was Karasahin alsnog trefzeker. Amper van deze domper bekomen werd de thuisploeg dieper in de zorgen gedrukt. Een Leidse voorzet kwam op het hoofd van Nick van de Berg die, onfortuinlijk voor hem, in de kruising van het eigen doel kopte. Het verzet leek hiermee definitief gebroken. Niets bleek echter minder waar.

161105_35_vvz-lugdunum_2_3-kopie-small

De pupillen van De Lange begonnen een alles of niets slotoffensief. Een minuut na het eigen doelpunt, scoorde de thuisploeg dan toch. Net buiten de zestien werd Bryan van Delft gevonden die verwoestend uithaalde. Via de binnenkant van de paal verdween de bal onhoudbaar achter Wassenaar. Lugdunum bleef controleren en creëerde nog steeds kansen genoeg. Tot tweemaal toe had Isitir zijn ploeg in veilige haven kunnen schieten. Zijn eerste poging verdween naast en de tweede werd door Samsom uit de kruising getikt.

Uiteindelijk werd het in blessuretijd nog spannend. Na wat flipperkastvoetbal in het strafschopgebied van Lugdunum schoot Justin Bons de aansluitingstreffer binnen. Het thuispubliek gooide nog wat kolen op het vuur. En zowaar hing er een stuntje in de lucht. Bons had zich onsterfelijk kunnen maken op aangeven van Blanken. Wassenaar verstoorde dit feestje en daarna werd er afgefloten. Gezien het grote aantal mogelijkheden van de Leidse ploeg een overwinning waar niets op af te dingen viel, hoewel het dus nog even krap aan werd. Zwammerdam gaat volgende week op bezoek bij WDS uit Driebruggen, de huidige nummer drie op de ranglijst. Lugdunum treft ‘huisgenoot’ LSVV’70.

161105_23_vvz-lugdunum_2_3-kopie-small

Vleugelaanvaller Mitchell Bons over de wedstrijd: ,,We hadden natuurlijk vertrouwen getankt na onze overwinning op Koudekerk vorige week. We gingen vol geloof de wedstrijd in en wilden er alles aan doen om weer een overwinning te boeken. We wisten natuurlijk wel dat het moeilijk zou worden. Onze trainer benadrukte voorafgaand aan de wedstrijd dat alles in het voetbal mogelijk is. De eerste helft was Lugdunum beduidend sterker en je kon duidelijk zien waarom zij de torenhoge titelfavoriet zijn. Toch kregen ook wij wat kleine mogelijkheden. We gingen met een minieme achterstand de rust in. In de tweede helft besloten we vrijuit te voetballen en ging het ook beter. In de afronding lukte het helaas niet en zo viel het doelpunt aan de andere kant. Kort daarna raakten we nog verderop door een eigen doelpunt. Uiteindelijk scoorden wij nog twee keer tegen. Toen werd het nog even spannend. Helaas hebben we niet voor een stuntje kunnen zorgen. Eerlijk is eerlijk, Lugdunum heeft verdiend gewonnen.”

Lugdunum verdediger Henk Brandt was kort en duidelijk in zijn bevinding: ,,Een verdiende overwinning, zo simpel is het. We hadden het al veel eerder moeten afmaken, eigenlijk al in de eerste helft. Ook in de tweede helft hadden we de score kunnen uitbouwen. We maakten het onszelf op het laatst onnodig moeilijk en we kregen bijna de deksel op onze neus. Maar goed, het zijn wel weer drie punten, daar draait het om.”

Zwammerdam-Lugdunum 2-3 (0-1) 23. 0-1 Atif, 72.Karasahin 0-2, 73.Van de Berg e.d. 0-3, 75. Van Delft 1-3, 90+2. Bons 2-3. Scheidsrechter: Geerlings. Toeschouwers: 100

Opstelling Zwammerdam: Emiel Samsom,Gerald van Asselt, Jan van Dorp (Ruben de Bruin), Ole Jansze, Nick van de Berg (Donny van der Neut), Mitchell Bons, Sander Schmand, Bryan van Delft (Koen Woudenberg), Toine Kremer, Justin Bons.

Opstelling Lugdunum: Kevin Wassenaar, Tobias Schaafstra, Henk Brandt, Carlo Arnoldus, Mohammed Berdai, Adam Atif (Houssin Bezzai), Sergio Vrede, Jochie Sebrechts (Casper Koreman), Bilal Karasahin (Tim de Cler), Ozan Isitir.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters