Derde klasse A (za)-Vooraf werden olijke kwinkslagen via Twitter uitgewisseld tussen Zwammerdam en LSVV’70. Ook in het programmaboekje van de thuisploeg gingen humor en ironie hand in hand om het treffen aan te kondigen. Wat dat betreft waren de ploegen elkaars evenknie. Dat duurde tot het eerste fluitsignaal, vanaf dat moment was de thuisploeg verre de meerdere van de bezoekers. LSVV was geen schim meer van de ploeg die zo knap had gelijkgespeeld tegen eersteklasser Voorschoten’97 in de strijd om de Koetshuis Cup en dat in de voorbije weken won in competitieverband. De ploeg had ook de meeste problemen met het hobbelige veld. Dat wil niet zeggen dat Zwammerdam de tegenstander via fabelachtig voetbal de tegenstander ondersteboven speelde, ook bij de ploeg van Rob de Lange ging het nodige fout, maar het spel was meer dan goed genoeg om de studentenclub kansloos te laten.

Pas in de 45e minuut kregen de Leidenaren de eerste kans via Miechiel Ebbing. Toen stond het echter al 2-0 waar een hogere score zeker mogelijk was geweest. Het eerste doelpunt kwam van Bryan van Delft die op het randje van buitenspel zijn bewaker uitkapte en koelbloedig Thomas Waasdorp verschalkte. Even later was het de jonge en talentvolle Koen Woudenberg die een afgevallen bal op de rand van het strafschopgebied oppikte en het leer tegen de touwen schoot. Even flakkerde de hoop bij de ploeg van Freek Jansen op toen het Zwammerdam terugdrong in een offensief(je) vlak na rust. De groenwitten wisten wel raad met de geboden ruimte achterin. Zo rukte Justin Bons ongehinderd op langs de lijn waarna Kenny Blanken de bal probleemloos over Waasdorp heen tilde. Nog een paar keer rekende de aanhang van ‘Damme’ al op een doelpunt bij aanvallen waar hen weinig in de weg werd gelegd, maar het was eerst Thomas Loos die een verandering op het scorebord teweeg bracht. Hij promoveerde een dieptepass tot een doelpunt.

De vreugde aan Leidse zijde was echter van zeer korte duur: een verkeerde terugspeelbal van Neil Petersen werd door Van Delft onderschept en Waasdorp had vervolgens voor de vierde keer het nakijken. Dezelfde Van Delft maakte ook nog zijn derde en Zwammerdams vijfde doelpunt. Ebbing smaakte nog het persoonlijke genoegen via een halve omhaal de eindstand op 5-2 te bepalen. Men zou verwachten dat een ploeg na een dergelijke nederlaag woedend de kleedkamer zou opzoeken, elkaar verwijten makend en  met gezichten als de spreekwoordelijke oorwurm. Al ras klonk echter vrolijk gezang uit de kleedruimte, was er geen evaluatie om de vinger op de zwakke plekken te leggen, maar was er een vooruitblik naar de gezamenlijke sinterklaasavond. Een verbijsterend en ongekend relativeringsvermogen, maar voor de volger van de cultclub echter de normale gang van zaken.

,,Het is zuur en zonde. Een collectieve off-day”,  zo blikt doelpuntenmaker Loos terug. ,,Tegen Voorschoten’97 lieten we het spel maken aan de tegenstander over, nu moesten we dat zelf doen en blijken we tekort te schieten, vandaag in ieder geval. We misten onze spits Richard Guffens natuurlijk ook. Niet getreurd echter; na de winterstop pakken we een periodetitel en promoveren we naar de tweede klasse.” Megalomanie of een uitspraak om met een forse schep zout te nemen? Vooralsnog houden we het op het laatste.

Bij Zwammerdam nam men de draad weer op. De (onnodige) nederlaag van vorige week tegen Nieuwkoop was weer enigszins recht gezet. Woudenberg: ,,In de eerste helft hadden we er natuurlijk meer dan twee moeten maken. In de tweede helft speelde LSVV alles of niets. Het werd niets, omdat wij hun fouten afstraften. Toch zonde van vorige week, we hadden nu derde of vierde kunnen staan.” De jonge ploeg, vandaag gemiddeld 21 jaar en met vijf 17 en 18 jarigen erbij, aast nog wel op een periodekampioenschap. ,,Dat was en is, zo vertelt Woudenberg verder, nog steeds een doel voor dit seizoen.” Woudenberg is net achttien geworden: ,,Vorig jaar was ik eerstejaars A en nu in feite ook nog steeds een A net als Ole Jansze, Emiel Samson en Ruben de Bruin. De trainer ziet het in ons zitten en het gaat goed zo zeggen ook de cijfers. Die derde plek is nog steeds haalbaar.”

De achterstand op BSC’68, die de begeerde plek momenteel inneemt, is slechts drie punten. Het is geen gemakkelijke opgave, maar als je wint van Koudekerk en koploper Lugdunum met de grootste moeite kan winnen, is het met deze ploeg zeker mogelijk.

LSVV’70 maakt het hoge verwachtingspatroon nog niet helemaal waar. Een mogelijke oorzaak is het feit dat trainer Freek Jansen niet altijd kan beschikken over zijn sterkste selectie. Degradatie is echter volstrekt uit den boze als we de spelers van de club mogen geloven. En waarom zouden we niet?

Zwammerdam-LSVV’70 5-2 (0-0). 27. Van Delft 1-0, 35. Woudenberg 2-0, 55. Blanken 3-0, 58. Loos 3-1, 50. Van Delft 4-1, 68. Van Delft, 77. Ebbing 5-2.  Scheidsrechter: Apperloo. Toeschouwers: 40.

Zwammerdam: Samsom, De Bruin, Van Asselt, Blanken, Jansze (79. Alois Kremer), Van der Neut, Woudenberg (84. De Groot), Van den Berg, Van Delft, Justin Bons (74. Mitchell Bons), Lars Kremer.

LSVV’70: Waasdorp, Van Beuningen, Flippo, Huisman, Mulder, Petersen, Leugering (57. Casteel), Groenendijk (57. Ebbing), Jansen, Loos (30. Gloerich).

Foto’s: met dank aan Jaap Peters