In de derde klasse A weet Zwammerdam al geruime tijd niet meer wat winnen is. Uit de laatste vijf ontmoetingen verzamelde het gezelschap van coach Rob de Lange slechts twee punten. Daardoor belandden de groenhemden in de gevarenzone. Aanstaande zaterdag gaan zij op bezoek bij het op de ranglijst net onder hen genoteerde NSV’46. ,,Het is noodzaak dat we winnen”, meent Dammenaar Reijer Peters.

160312_22_VVZ_BSC_1-1 (Kopie) (Small)

Met twintig punten uit negentien duels bezet Zwammerdam op dit moment de negende plek. Afgelopen weekend speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen middenmoter BSC’68. ,,We creëren wel kansen, maar we scoren de laatste tijd te weinig. Dat was ook tegen BSC het geval. Zij kregen ook wel hun kansjes, maar wij de grotere. Zo kwamen Justin Bons en Toine Kremer in één tegen één-situaties met de keeper zonder dat het een doelpunt opleverde. Het scorend vermogen ontbreekt een beetje. Daarnaast missen we wel wat ervaring. We hebben een redelijk jong team. En we hebben ook te maken gehad met een aantal blessures, waardoor we steeds in een andere samenstelling speelden. Het voetballend vermogen is er wel degelijk. Dat zie je wel aan de vaardigheid van onze spelers. Veel jongens hebben in het verleden bij ARC gespeeld, op een hoger niveau”, vertelt Peters.

Zelf is hij er één van. Peters werd toen hij bij Zwammerdam in de E2 acteerde door de Alphense club gescout en vertrok daarna naar sportpark Zegersloot. Na zes jaar keerde hij terug, een aantal ervaringen rijker. Zo speelde hij met ARC D1 onder andere tegen Ajax D2 op De Toekomst. Hij noemde dat al eens eerder ,,een mooi sportmoment in mijn leven.”

160312_41_VVZ_BSC_1-1 (Kopie) (Small)

Dit seizoen valt er voor Peters maar af en toe iets te genieten. Zijn ploeg won tot nu toe slechts viermaal. Na een aarzelende competitiestart leken de pupillen van De Lange op weg naar een goede klassering, maar na de winterstop raakten zij het spoor grotendeels bijster. Alleen de eerste wedstrijd dit jaar, thuis tegen Hazerswoudse Boys, eindigde in een overwinning (2-0). Daarna ging het dus mis. Door de tegenvallende resultaten zakte “Damme” vanuit de veilige middenmoot naar een plaats net boven plek elf, waar NSV’46 te vinden is. Aan het einde van de rit dienen de nummers elf en twaalf in de nacompetitie te strijden voor lijfsbehoud. ,,We wilden voor de derde periodetitel gaan, maar we moeten voorlopig eerst maar naar beneden kijken”, stelt de 21-jarige linkspoot dan ook.

160312_31_VVZ_BSC_1-1 (Kopie) (Small)

In de formatie van De Lange was hij de afgelopen periode steeds op het middenveld te vinden en dat was wel eens anders. ,,Vorig seizoen was ik altijd linksback, maar de trainer kan me op meerdere posities opstellen. Ik heb ook al rechtsbuiten gespeeld en vooral vaak middelste middenvelder. Het ligt er gewoon aan wie er geblesseerd of geschorst zijn. Ik denk dat ik wel enig spelinzicht heb en dat ik m’n snelheid mee heb, waardoor het dribbelen ook vaak lukt. En ik heb best een goed schot.”

Veel treffers – Peters scoorde tot nu toe tweemaal – leverde dat laatste nog niet op. De productiviteit laat bij Zwammerdam sowieso te wensen over. Maarten van Riessen en de voor de komende confrontatie geschorste Kevin Bergshoeff zijn met vijf doelpunten de topscorers. Het totale aantal goals bedraagt 27. Daarvan scoorden de Dammenaren er acht in de eerste ontmoeting met NSV’46. Het werd eind oktober 8-1 tegen de promovendus. ,,Ik kan me nog herinneren dat het ons in die wedstrijd wel heel makkelijk werd gemaakt. We mochten bijvoorbeeld een vrije trap op de zestien nemen en zij zetten niet eens een muurtje neer. Het liep toen wel erg lekker bij ons. Het was een van onze betere wedstrijden en we benutten de kansen. Maar ik ben benieuwd hoe het nu met NSV is. We moeten in elk geval winnen en ik denk echt dat we dat gaan doen. Niet alleen gezien de vorige wedstrijd, maar gewoon ook vanwege de kwaliteiten die we hebben.”

160312_17_VVZ_BSC_1-1 (Kopie) (Small)

Een overwinning zou Peters en de zijnen wellicht in rustiger vaarwater doen belanden. ,,Ik hoop dat we het seizoen dan rustig kunnen afmaken. Een derde periodetitel zit er niet meer in, tenzij we vanaf nu alles gaan winnen.” Op welk niveau Zwammerdam in de volgende jaargang ook speelt, het is zeer de vraag of Peters er nog bij zal zijn. ,,Ik studeer management, economie en recht aan de Hogeschool van Utrecht. Daarnaast heb ik een parttimebaan bij Easyway. Ik breng leaseauto’s van A naar B. Met het openbaar vervoer kom ik dan terug. Als student reis ik gratis. Vandaar dat het bedrijf graag studenten voor dit werk aanneemt. Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie en heb aangevraagd of ik mijn minor in Amerika kan doen. Ik ben ingeloot, maar de betreffende universiteit daar wil de mogelijkheid stopzetten. Mijn school is nog in contact met ze om te zien of het toch nog kan. Afwachten dus.”

160312_18_VVZ_BSC_1-1 (Kopie) (Small)

Foto’s: met dank aan vv Zwammerdam