Derde klasse A (zaterdag)- Voor de winterstop liet Zwammerdam al blijken dat de opgaande lijn is ingezet. Uit de laatste vier duels haalde de ploeg acht punten. Tegen Hazerswoudse Boys werd zaterdag de ongeslagen reeks voortgezet dankzij een 2-0 thuiszege. Daardoor neemt de equipe van Rob de Lange steeds meer afstand van de gevarenzone, terwijl voor de mannen uit Hazerswoude-Dorp de degradatiestrijd alsmaar lastiger wordt.

,,Inmiddels gaat de focus eerder naar de play-offs tegen degradatie, dan direct lijfsbehoud. Daarna kijken we wel weer verder’’, aldus de verliezende verdediger Stan van Meurs, die met Hazerswoudse Boys op een dertiende plek staat. Dat zou aan het einde van de rit degradatie betekenen. Het puntenaantal (8) is op dit moment gelijk aan Rohda ’76, dat met 2-1 verloor bij NSV ’46.

7 (Small)

 Zwammerdam begon goed aan de strijd dankzij een goal van aanvaller Kevin Bergshoeff, die bezig is aan een zeer sterke periode. ,,Die bal ging er een beetje met geluk in’’, geeft Nick van de Berg toe. De verdediger van de gastheren zag dat zijn team in de eerste helft de bovenliggende partij was. ,,Wij waren continu in de aanval en zij probeerden tegen te houden, maar het was lastig om in de kleine ruimte te spelen.’’ Een vrije trap op de lat was het belangrijkste wapenfeit van opnieuw de thuisploeg.

15 (Small)

De bezoekers hadden eenzelfde beeld van het eerste bedrijf. ,,Wij kwamen vanaf het begin niet aan voetballen toe, eigenlijk in de hele wedstrijd niet’’, vertelt Van Meurs. ,,Drie of vier keer naar elkaar passen, lukte al niet eens. De simpele balletjes kwamen niet aan. Bovendien hebben we volgens mij geen enkele kans gecreëerd. We hoopten de tegenstander lang op 0-0 te houden om dan af en toe via de counter gevaarlijk te worden, maar zo’n snelle achterstand helpt dan niet mee. Dan hebben we vaak moeite om het goed te maken. De eerste helft lukte het niet, maar in de tweede helft ging het iets beter.’’

De ploeg van Manfred van den Bosch startte fel na de pauze volgens Van Meurs. ,,We probeerden door te drukken en we zaten beter in de wedstrijd. Het geloof kwam weer terug, maar juist op dat moment viel de 2-0. Een vervelend moment dus.’’ Aanvaller Mitchell Bons verdubbelde de score. ,,Daarna zijn we eigenlijk niet meer in de buurt van de aansluitingstreffer geweest’’, aldus Van Meurs.

9 (Small)

Ondanks de zege baalde Van de Berg van kleine foutjes aan de kant van Zwammerdam. ,,We waren slordig in balbezit en er was veel balverlies. Daarnaast gingen we veel het duel aan en dan kom je in de problemen tegen dit soort jongens van Hazerswoudse Boys, want het zijn gewoon fysiek sterke spelers. Verder hebben we het denk ik prima uitgespeeld.’’

Een opluchting voor de mannen van De Lange. De zege betekende alweer het vijfde duel zonder nederlaag. Drie keer werd er gewonnen, twee keer hield het een punt over. De opgaande lijn is ingezet. Met een achtste plek en achttien punten verstevigt Zwammerdam de positie in de middenmoot. Het gat met de top zes is nog iets te groot, maar de voorsprong op de gevarenzone wordt alsmaar groter. ,,Dat is lekker’’, beseft Van de Berg. ,,We stonden natuurlijk wel onder druk, want een degradatieplaats was voor de winterstop dichtbij. Nu is dat anders. We kunnen vrijer gaan voetballen en misschien zit er nog wel een periodetitel in. Daar moet je altijd voor willen gaan.’’

Komende zaterdag gaat ‘Damme’ op bezoek bij Koudekerk, dat afgelopen weekend met 7-2 op de broek kreeg van CVC Reeuwijk. Datzelfde Reeuwijk gaat op bezoek bij Hazerswoudse Boys. Wellicht kunnen de ‘Boys’ dit keer wel voor een stunt zorgen.

Foto’s: met dank aan Zwammerdam

17 (Small)