Sinds kort is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen.

Het voetballeven van Cees van Tongeren begon op vijfjarige leeftijd bij Delfia. Al snel verkaste het gezin naar Leiden en daar werd Lugdunum zijn grote liefde. Op zeventienjarige leeftijd sloot hij aan bij het eerste, waar hij vijftien jaar aaneen een belangrijke speler was. Later kwam RKAVV op zijn pad. Vervolgens kwam hij terug in de Sleutelstad als hoofdtrainer van FC Rijnland en ook trainde hij twee jaar achtereen de A-jeugd van VV Leiden. Toen Hagenees Dennis Olman zijn opwachting maakte bij FC Boshuizen kwam er een jarenlange samenwerking tot stand, waarbij Van Tongeren de rol kreeg van assistent-trainer. In zijn laatste jaar bij GHC vormde de in Kudelstaart in de glas-en tuinbouw leidinggevende Van Tongeren een duo met Roberto Escudero. Komende zaterdag staan de trainers tegenover elkaar wanneer FC Rijnland en buurman VV Leiden elkaar treffen in de vierde klasse A. Van Tongeren wil met zijn ploeg de vierde klasse zo snel mogelijk verlaten.

,,Vanaf de eerste dag dat ik bij deze club aan het werk ging, heb ik aangegeven dat we voor een prijs moeten gaan dit seizoen. Uit alle verhalen van de voorbije jaren heb ik begrepen dat het nogal vrijblijvend was en daar ben ik de trainer niet naar. Prima als een trainer boven en in de groep kan staan, maar ik opteer wel voor duidelijkheid en wil altijd eerlijk zijn tegen spelers. We mogen misschien slechts een vierdeklasser zijn, maar ik heb een hele behoorlijk keuze. Een van mijn spelers gaf aan dat hij voorheen fluitend naar VV Leiden fietste omdat hij wist dat hij toch wel zou spelen, maar dat ook hij nu zal moeten knokken voor zijn plek. En zo hoort het ook te zijn. Dat er druk op staat om te presteren vind ik helemaal niet erg. Er staat een prima en brede groep. Dat laatste is ook belangrijk, want dat kan de doorslag geven. Zo heb ik bijvoorbeeld vijf buitenspelers ter beschikking en die moeten het onderling maar uitvechten. Er zijn geen garanties op basisplaatsen. Als trainer moet je wel de uitleg kunnen geven waarom de een wel speelt en de ander niet. We hebben de achttien spelers allemaal nodig. We spelen immers ook op korte termijn wedstrijden voor de Koetshuis Cup en die potten gaan we ook op een nuttige manier gebruiken.”

pasfoto_GHC_2013_Kees va21

Vooralsnog gaat VV Leiden, voor het vierde seizoen achtereen uitkomend in de kelder van het amateurvoetbal, mee in de kopgroep. De door zijn spelers geprezen Van Tongeren: ,,We zijn niet de uitgesproken favoriet in deze klasse. Dan denk ik meer aan Oegstgeest en Blauw Zwart. Van Nispen gaat nu nog mee, maar die zullen vermoedelijk wegvallen vanwege een krappe selectie. Roodenburg en VV Leiden behoren ook te gaan voor het hoogst haalbare. In de maand december treffen we Roodenburg uit en Oegstgeest thuis. Dan moeten we laten zien wat we waard zijn. Tot nu toe pakten we een punt tegen Blauw Zwart en door Van Nispen werden we geklopt omdat we niet thuis gaven. Voor nu ligt de focus eerst op FC Rijnland. Natuurlijk kom ik daar Roberto tegen en enkele spelers die ik onder mijn hoede had bij GHC, maar dat zegt me verder niet zoveel. Ik wil elke zaterdag winnen dus ook van de komende tegenstander. Wanneer we zouden verliezen ben ik daar in elk geval doodziek van. We zullen onze tegenstander ook zeker niet onderschatten, want ze hebben het Oegstgeest vorige week best lastig gemaakt getuige de 3-1.”

 

Het voetbaldier pur sang kan niet wachten tot de volgende training of wedstrijd. ,,Het plezier heb ik volledig terug en ik barst van de energie. Vorig seizoen ging ik voor het eerst met de pest in mijn lijf naar GHC, waar ik zeker wel mooie jaren heb beleefd. Nu heb ik mijn draai gevonden bij deze club, die mij de kans bood weer eens hoofdtrainer te worden. Wanneer deze vriendengroep bereid blijft om voor elkaar door het vuur te gaan en de afspraken blijft nakomen, kunnen we een eind komen. Wanneer we de winterstop in gaan, mag het gat in elk geval op zeker niet groter zijn. We weten dus de komende weken waar we aan toe zijn. Het worden zware, maar ook leuke weken.”

Wat als het mis gaat voor VV Leiden en de ploeg speelt ook volgend seizoen in de vierde klasse? Van Tongeren: ,,Zonder prijs zal ik niet tevreden zijn. Ik zeg dan niet per definitie dat we gefaald hebben, maar voor een periodetitel gaan moet mogelijk zijn met de mogelijkheden die we hebben. De groep gaat er ook volledig voor. De trainingsopkomst is groot en er wordt scherp getraind. Daarnaast is er ook ruimte voor lol en dat is er ook volop. Maar de spelers moeten hun eigen verantwoordelijkheid pakken en weten wat er van hen wordt verlangd. Er staat al jaren een vriendengroep en dat is prachtig, maar de koppeling aan het leveren van prestaties is wel de eis die we onszelf op moeten leggen.”