Vierde klasse A (zaterdag)- ,,Ik denk dat we kampioen worden, maar ik denk niet dat we willen promoveren.’’ Er is maar één club in deze regio waar je een dergelijke uitspraak kunt verwachten: LSVV ’70.

,,Er bestaan tegenwoordig geen kleintjes meer’’, grapt Joppe Gloerich na de walk-over tegen UDO, waarin de Leidse studenten zelfs de dubbele cijfers (10-2) halen, in de kleedkamer. De sfeer is sowieso opperbest. Er worden voetballiedjes als ‘wij staan bovenaan’ en ‘negentig minuten lang’ gezongen en voorzitter en middenvelder Alen Stjepanovic wordt onder de warme douche getrakteerd op de koude inhoud van een waterzak. ,,Maak je er wat moois van?’’, vraagt trainer/speler Freek Jansen, tevens journalist bij Voetbal International, aan de dienstdoende verslaggever. ,,Gewoon alle gebruikelijke clichés erin: we gaan weliswaar aan kop, maar de weg is nog lang, je moet zorgen dat je aan het einde van de rit bovenaan staat en er komen nog tien finales aan. Je kent ze wel.’’

LSVV-428-070216

Het is de (zelfbenoemde) ‘cultclub’ ten voeten uit. LSVV ’70 pendelt de laatste jaren steevast tussen derde en vierde klasse. Vorig jaar was er de onvermijdelijke degradatie, toen het met slechts vijf punten stijf onderaan eindigde in 3A. Dit seizoen begon moeizaam voor de Leidenaars, maar geleidelijk aan werd de weg omhoog gevonden en door de ruime zege op het nietige UDO staan ze nu zelfs eerste.

Ze lossen daarmee Blauw-Zwart af, dat evenveel punten maar een iets minder doelsaldo heeft. Twee weken terug won LSVV ’70 met 0-1 van de medekoploper en de frustratie daarover in het verliezende kamp was groot. De Wassenaarders toonden zich in de ogen van LSVV een slecht verliezer door bij de KNVB aanhangig te maken dat Wim Mugge, die de studenten een kwart eeuw trainde en in 2014 afscheid nam, op het wedstrijdformulier nog altijd als coach werd opgevoerd, maar tijdens de topper niet op de bank zat. Het leverde de studentenvereniging een berisping op. In het wedstrijdverslag op de site van Blauw-Zwart werd de tegenstander bovendien als ‘treiterploeg’ bestempeld.

LSVV-452-070216

Op het digitale thuis van LSVV, een verzamelplek voor ludieke ‘nieuwsberichten’, werd de titelconcurrent uitgebreid van repliek voorzien. Zo zou de bond een onderzoek zijn gestart naar de achterbakse praktijken van Blauw-Zwart en zou het hoofdveld op De Schulpwei een dag na het duel door de ultra’s van Tifosi Curva Nord – de fictieve harde kern van de Kikkerpolderclub – bezaaid zijn met duizenden eierdopjes, refererend aan het Wassenaarse Calimero-gedrag. Het maakte nog maar eens duidelijk: niet alleen op het veld, ook buiten de lijnen valt er met LSVV ’70 niet te sollen.

Tegen UDO hoefden Jansen en consorten hun tanden niet te laten zien. De Oegstgeestenaren spelen dit seizoen voor het eerst met een standaardelftal in de zaterdagcompetitie mee en doe dan met een veredeld jeugdteam, waarin de gemiddelde leeftijd onder de twintig ligt. De bezoekers namen nog wel brutaal de leiding, maar lieten zich vervolgens alsnog als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Binnen het half uur had LSVV ruimschoot orde op zaken gesteld en in de slotfase liep de thuisploeg zelfs nog zover uit dat de koppositie een feit was.

LSVV-513-070216

Met de stevige concurrentie van niet alleen Blauw-Zwart maar ook Haagse Hout, Roodenburg, VVSB en VV Leiden is het kampioenschap echter allerminst een zekerheid. LSVV heeft echter één ding voor op de andere kandidaten: er staat bij de Leidse studenten absoluut geen druk op. Jansen: ,,Je moet er toch niet aan denken dat we met deze groep de derde klasse in gaan. Dan eindigen we weer kansloos onderaan joh.’’

LSVV ’70: T. Waasdorp, Meulman, Flippo, Petersen, Mulder, Ebbing, Van der Graaf (46. Stjepanovic), Groenendijk, De Groot, Jansen (46. Gloerich), Van Kessel.

UDO: Würdemann, Van der Hoogt, Holleman, Zacheo, Olders, Van Haasteren, Van der Linden (46. Van Vliet), Kok, Ottenhof (46. Martin), Pfundt, Scheurwater.

LSVV’70- UDO 10-2 (5-1). 4.Van der Linden 0-1, 8. Van Kessel 1-1, 12. Mulder 2-1, 27. Van Kessel 3-1, 28. Jansen 4-1, 32. Mulder 5-1, 63. Van der Hoogt 5-2, 73. Gloerich 6-2, 75. Groenendijk 7-2, 77. Petersen 8-2, 83. Petersen 9-2, 88. Groenendijk 10-2.

Scheidsrechter: De Jong. Toeschouwers: 20.

Bron: R. Toret/LD