Het was nogal een verrassend bericht: Jan Wansink van Lugdunum (zaterdag) gaat ook Leidsche Boys (zondag) trainen. Gevraagd naar zijn beweegredenen steekt Wansink van wal: ,,Dertien jaar geleden trainden Steef van Es en ik Leidsche Boys zaterdag. Toen we daar weggingen spraken we af ooit samen terug te keren. Wij gingen elk onze eigen weg en het kwam er niet van. Tijdens een GWS veteranen trainingsweekend spraken we over de bij Leidsche Boys zondag ontstane situatie. Leidenaar en voetbaldier pur sang Ronald Mink stopte noodgedwongen en de Boys zaten met een probleem. Het begon bij ons te kriebelen: zouden we……?

,,Eerst praten met het thuisfront natuurlijk, want ik zou vaker van huis zijn. Toen ik daar groen licht kreeg ben ik vanzelfsprekend met Lugdunum gaan praten. Wat zouden zij er van vinden. Zij reageerden heel prettig moet ik zeggen. ,,Joh, Jan, jij hebt ons kort geleden uit de brand geholpen, waarom zouden we jou hier in de weg staan? Jij biedt Leidsche Boys de helpende hand en wij jou door je de ruimte te geven.”

Vanzelfsprekend is Wansink heel blij met deze opstelling. Er zijn natuurlijk over en weer de nodige afspraken gemaakt. Een geruststelling voor de ras Leidenaar is natuurlijk dat bij Lugdunum Henk de Cler rondloopt. ,,Ja,, Henk kent natuurlijk het klappen van de zweep. Hij neemt bijvoorbeeld de dinsdagavondtraining voor zijn rekening. Ik ben dan aan de Vliet te vinden. Natuurlijk heb ik met Steef ook uitvoerig gepraat over de taakverdeling bij Leidsche Boys. Duidelijkheid is het waar het om draait.”

Het is duidelijk dat geen van de partijen over een nacht ijs is gegaan. Wansink legt verder uit: ,,Op zaterdag zit ik op de bank bij Lugdunum en op zondag bij Leidsche Boys. Natuurlijk zijn er grote verschillen. Bij de Boys zijn het vooral jonge jongens waar ik mee werk. Geen enkel probleem, integendeel, ik heb ook veel jeugdteams getraind. Ook is het niveau anders dan bij de groenwitten. Ook geen probleem, het voetbal kan net zo leuk zijn. Veel inzet en beleving en vanuit die uitgangspunten plezier en punten pakken. Zo zie ik dat.”

Het wordt een druk (voetbal)bestaan voor Wansink de komende maanden. Hij weet echter waar hij aan begint en uniek is het niet. Kort geleden stelde Voorschoten’97 (zondag) Huib Oostrom Sadou aan bijvoorbeeld, die op zaterdag Te Werve blijft trainen. Wansink voelde het een klein beetje als thuis komen toen hij het terrein van Leidsche Boys opliep. De Boys hebben weer een trainer voor de groep staan.

Note redactie: ook Steef van Es is meerdere malen benaderd, maar tot een gesprek kwam het helaas niet.