De zondagtak van Leidsche Boys kende in de vierde klasse een seizoen 2015 – 2016 met twee totaal verschillende gezichten. Kort voor de winterstop was Leidsche Boys als derde in de poule van de vierde klasse een duidelijke runner-up achter de ongenaakbare koploper Kickers’69 en het toen verder ook opstomende Warmunda. Ongekend misschien voor de buitenstaander zo’n tussenstand, maar onder leiding van trainer Ronald Mink stond er een team dat vanaf de seizoenvoorbereiding in de competitie was gegroeid. Mink nam om diverse redenen met pijn in het hart afscheid van zijn jongens en Jan Wansink, op zaterdagmiddag ook al op de bank bij Lugdunum, nam het Leidse trainersstokje van hem over.

Na de winterstop werden er nog maar vier punten behaald waar de laatste zege zelfs van januari 2016 dateerde. Maar er waren ook vier nederlagen met net maar één doelpunt verschil. Uiteindelijk werd Leidsche Boys tiende op de ranglijst met 25 punten uit 24 en een doelsaldo van 29-48. Verdediger Chris Wassenaar, na het seizoen met vier andere spelers vertrokken naar FC Rijnland, verwoordde het na afloop van het teleurstellend eindigende seizoen als volgt bij onze verslaggever: ,,Niets ten nadele van Wansink die het overnam. Het had met onze eigen instelling te maken. Naarmate het seizoen vorderde, verschenen er steeds minder jongens op de training. Dan kan je verwachten dat het minder gaat lopen. Uiteindelijk eindigden we op een teleurstellende tiende plaats. Er had absoluut meer in gezeten.”

Met het stoppen van de zaterdagtak van Leidsche Boys en het besluit van trainer Wansink om er voor te gaan met het eerste zondagteam dit komende seizoen 2016-2017 was de eerste opdracht de zoektocht naar nieuwe spelers. Wansink: ,,Er zijn diverse spelers bij gekomen en zo konden we ook spelers uit lagere teams in de selectie begroeten. Natuurlijk zijn er vijf jongens naar FC Rijnland vertrokken en zijn er twee gestopt, maar ik denk na deze eerste weken dat we er sterker uit zijn gekomen met deze selectiegroep van achttien man. Het zijn echt vrienden met wat jeugd erbij, ik ben er heel blij mee. En gelukkig hebben we ook niet veel met blessures te maken.” Leidsche Boys benut de poulefase van de districtsbeker om vooral te oefenen met zoveel nieuwkomers in de selectie. Tegen vierdeklasser s.v. Madestein leverde het uit een verdienstelijke 0-0 op waarna op 23 augustus de nieuwe derdeklasser Voorschoten’97 met 6-0 in de uitwedstrijd een maatje te groot was.

,,Door die laatste uitslag moet je heen prikken en dat doe ik dus ook. Want moet je weten, er zijn ook nu nog jongens van onze selectie op vakantie. Die zullen zo eerst voetbal- en trainingsmeters moeten maken, waarna ze mee kunnen doen. Wat die bekerpot tegen Voorschoten’97 betrof, daar ging het de eerste dertig minuten echt goed. We testten daar ook een andere voetbalstijl uit. En vallen de tegentreffers, dan is het goed om te zien hoe ze als groep met nieuwkomers daar op reageren en er mee omgaan. Hoe pakken die knapen het samen op? Deze zware bekerpoule, met zondag 28 augustus de thuiswedstrijd tegen tweedeklasser HVV, is voor ons best wel te hoog gegrepen”, aldus de bevlogen trainer van de Leidse vierdeklasser.

Natuurlijk heeft de trainer ook voor dit seizoen duidelijke doelstellingen. Wansink: ,,Ik heb er twee en dan is de eerste om met elkaar een plezierig voetbaljaar in deze vierde klasse te beleven. Winnen en verliezen doe je samen, dus elke wedstrijd, elke training heb je elkaar nodig en moet je op elkaar kunnen vertrouwen en bouwen. Daar werk ik vanaf het eerste trainingsmoment keihard aan. En de tweede doelstelling is om namens Leidsche Boys bij de K.N.V.B. een visitekaartje af te geven. Gewoon laten zien wat we met elkaar, met verschillende (voetbal)culturen kunnen realiseren. Plezier in het spelletje staat daarbij centraal. En laten we het niet moeilijker maken dan het is, want het is toch gewoon een spelletje, niks meer dan dat?”

In de vierde klasse A komt Wansink met zijn Boys diverse oude bekenden tegen, naast ook wat onbekende clubnamen. Echte concurrenten en kampioenskandidaten benoemt hij niet. Maar hij verheugt zich toch wel op twee ploegen in het bijzonder. Wansink: ,,Het gaat dan om Altior, waar het voor mij onbegrijpelijk blijft dat zo’n lekker voetballende ploeg is gedegradeerd. En ik kijk zeker uit naar de wedstrijden tegen Bernardus, ook een degradant uit de derde klasse, maar dat is meer vanuit nostalgisch oogpunt. Familie van mij kwam uit die buurt en had ook wat met die club. Maar ik heb ook begrepen dat ze nu diverse jeugdspelers gaan inpassen, dus ik ben benieuwd.” Wansink hoeft niet lang te wachten op zo’n duel want zondag 4 september is de eerste competitiewedstrijd warempel nog tegen Bernardus ook, en dan nog uit ook waar hij zeker wat familieleden zal kunnen begroeten langs de lijn.

Natuurlijk is het laatste woord aan de trainer: ,,Dit seizoen is het ook belangrijk om met elkaar goede prestaties neer te zetten. Er zijn bij Leidsche Boys veel mensen die die binnen de club keihard werken en hun nek uitsteken voor deze prachtige vereniging. Die verdienen onze voetbalsteun in de competitie binnen de lijnen. Daar gaan we voor en met ‘we’ bedoel ik duidelijk met zijn allen. We gaan ervoor!”

Mutaties Leidsche Boys:

Gekomen: Mohamed Abbasi (Lugdunum),  Mourad Benaissa (DVC Delft), Fatih Kiric (FC Boshuizen, za), Said Ait Blal (DVC Delft), Mustapha Amghar (Roodenburg, zo), Nawfal Elkhattabi (FC Boshuizen, za), Rozario Feliciano Tuart (geen club), Kevin Groenendijk (lager elftal), Rachid Fdis (FC Boshuizen, zo), Jordi Eenennaam (lager elftal) en Sacha Yadiz (v.v. Leiden).

Vertrokken: Joshua van Haarlem (FC Rijnland), Marko Spasic (FC Rijnland), Chris Wassenaar (FC Rijnland), Jan-Willem Besselse (FC Rijnland), Michel Holswilder (FC Rijnland), Raymond van Es (gestopt) en Mike Jordens (gestopt).