Vierde klasse A (zondag) –  De dertig voeten van de supporters langs de lijn werden kort voor half drie deze zondagmiddag stevig neergezet in het gras en op het terras voor de kantine op het Leidse sportpark De Vliet waar Pluvius stevige regenbuien op losliet. Je hoorde de trouwe supporters al denken: ,,Mike van Eenennaam zei het afgelopen week al dat vandaag maar eens een punt gehaald zou moeten worden.” Potentieel ‘slachtoffer’ was Taurus. Dit team nam een derde plek in met vijftien uit acht waar Leidsche Boys met twee uit zeven met een dertiende plek genoegen moest nemen. Deze stand op de ranglijst zag je echter niet terug in negentig voetbalminuten, maar uiteindelijk was de eindstand wel 1-3 in het voordeel van Taurus. De thuisploeg van trainer Jan Wansink stond dus weer met lege handen, maar komt zichtbaar dichter en dichterbij de verdiende punten.

Taurus, een Delftse studentenvoetbalvereniging opgericht in 1946 en spelend op sportpark TU Delft, was vorig seizoen gedegradeerd uit de derde klasse. Daar werd met een dertiende plek met 17 uit 26 afscheid van genomen. Maar gezien hun spel doet dit jonge team met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan twintig jaar onder leiding van trainer Willem Lok er alles aan om in een seizoen weer te promoveren. En Wansink, hij heeft elke week te maken met een krappe selectie waar schorsingen, blessures en andere redenen voor afwezigheid direct zorgen voor problemen om de basis en de bank op sterkte te houden. Maar sprak Johan Cruijff ooit al niet de historische woorden ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’? Dat geeft namelijk andere spelers van Leidsche Boys de gelegenheid om hun voetbalkunsten te vertonen. En dat gold zondagmiddag zeker voor de 32-jarige Arash Mousavi die op het middenveld de lijnen uitzette, fysiek en verbaal voorop ging in de strijd en positief deze hele pot bleef coachen om de eerste winst te kunnen behalen voor de roodwitten.

Scheidsrechter Van der Ploeg floot om 14.36 uur voor de aftrap nadat hij eerst in de middencirkel uitgebreid beide teams had toegesproken. Wat de leidsman tegen de spelers van Leidsche Boys heeft gezegd, is niet duidelijk, maar ze waren er duidelijk zo over aan het nadenken dat ze niet in de gaten hadden dat middenvelder Victor Mensink ineens in de derde minuut compleet vrij kon opduiken voor de Leidse doelman Fatih Kirac. Die kans liet hij zich niet ontnemen, 0-1.

In de 21e minuut was er pas de eerste kans voor de thuisploeg, maar het fraaie schot van verdediger Van Eenennaam ging net langs de verkeerde kant van de Delftse doelpaal. Zijn hoop op minstens een gelijkspel ging gepaard met een groeiend verbaal commentaar op alles waar Van der Ploeg voor floot zodat deze laatste even later niets anders kon dan de Leidse verdediger in de middencirkel op geel te trakteren. Vanaf de zijlijn deed men vanuit de dug-out van Leidsche Boys er positief coachend alles aan om het voetbaltij te keren. ‘Gaat het duel aan’, was een veel gehoorde Leidse kreet.

In de 35e minuut krulde Kevin Frederik, de technisch en balvaardige linkerspits van de uitploeg, een vrije trap van twintig meter keurig in de geest van vroeger Michel Platini, links om de muur onbereikbaar voor doelman Karic, 0-2. ,,Daar gaan we weer, dat wordt wel weer een stevige nederlaag”, sprak een trouwe supporter van Leidsche Boys naast me terwijl hij de paraplu weer opstak om zijn bejaarde fontanel niet aan de vele slagregens bloot te stellen. Maar de spelers van Leidsche Boys schakelden een tandje erbij. De dynamische middenvelder Mo Abassi zag zijn inzet net links van het doel verdwijnen. Maar centrumspits Trogillio Pinas, qua bouw de Leidse Clyde Best die we van Feyenoord uit eerdere jaren kennen, kon kort voor rust een schitterende voorzet van Jordy van Eenennaam na een perfecte balaanname van drie meter binnentikken. Deze 1-2 betekende alweer zijn vijfde treffer dit seizoen. Na vier extra minuten speelminuten floot de perfect leidende Van der Ploeg voor de rust. De thee en voor enkelen de peuk kon in de droge kleedkamer worden opgezocht.

Trainer Wansink had geen wissels toegepast, maar doelman Kirac deed duidelijk aan psychologische oorlogsvoering. Zijn keepersshirt met rugnummer 88 had hij in de kleedkamer achtergelaten om de Delftse voorwaartsen te laten geloven dat er een andere doelman in het Leidse doel stond. De stromende regen maakte het Leidse geurende gras uitermate geschikt voor het maken van slidings en in de categorieën ‘verplichte figuren’ en ‘free style’ zagen we daar vele voorbeelden van. De scheidsrechter zat bij alle acties er bovenop zodat het niet kon escaleren. Waar Leidsche Boys bleef sjouwen en sleuren om de gelijkmaker te realiseren, was het Taurus dat met technisch verzorgd voetbal wel de kansen kreeg.

De lange Delftse centrumspits Bas Oude Luttighuis schoot een minuut of tien na rust, na een prachtige pass van rechts, op de paal. Taurus benutte met Oude Luttighuis, vleugelaanvaller Frederik en aanvoerder Lennart Keyzer de volledige breedte van het veld. In de 67e minuut was het weer Frederik die verkeerd uitverdedigen van de Leidse aanvoerder Rida Mkaddem koelbloedig afstrafte, 1-3. ,,Zo gaat het elke keer, we hadden de aanval afgeslagen en dan gaan we lopen pielen met die bal in onze eigen verdediging. We zijn geen Leidse Messi dus ram die bal dan naar voren. Pinas wacht juist op die voorzetten”, aldus de hondstrouwe Leidse supporter.

Leidsche Boys-trainer Wansink bracht de ervaren en rappe 38-jarige Mourad Benaissa in voor de geblesseerde Jordy van Eenennaam. Deze Benaissa maakte het in de 78e minuut de Taurus-doelman Koen van Damme zeer lastig met zijn schot. Opvallend was dat in het veld de spelers van Leidsche Boys elkaar positief bleven coachen. Kreten als ‘Vol houden’ en ‘Kop omhoog’ waren veelvuldig te beluisteren door alle supporters. Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Ploeg die een ‘P.P.’ floot (Puike Partij) kwam er een einde aan een ouderwetse pot voetbal op echt gras, met regen en passie binnen en buiten de lijnen.

Als Leidsche Boys zo blijft spelen dan moet het zeker binnenkort tot punten gaan leiden. Komende zondag is Altior uit de tegenstander. Zij hadden in deze spelronde thuis geen kind aan GOL Sport gezien hun 6-0 zege. Hierdoor nemen ze een zevende plek in met vijftien uit negen waar Leidsche Boys, ondanks alle inzet, op de dertiende plek blijft staan met twee uit acht (13-30). Wordt dit de eerste driepunter voor de Boys van trainer Wansink? Wij zullen het blijven volgen.

Dinsdagavond zal Leidsche Boys in plaats van een training in het kader van de Koetshuis Cup ‘De Burcht’ de strijd aangaan uit bij het Leidse FC Boshuizen. In poule C leidde hun eerste thuiswedstrijd tegen RCL tot een 2-8 nederlaag na een prima gespeelde eerste helft. Voor trainer Wansink een ideale gelegenheid om oefenmeters te maken met zijn krappe selectie.

Leidsche Boys- Taurus 1-3 (1-2). 3. Mensink 0-1, 35. Frederik 0-2, 40. Pinas 1-2 en 67. Frederik 1-3. Scheidsrechter: F. van der Ploeg. Toeschouwers: 15.

Leidsche Boys: Kirac, M. van Eenennaam, Schuchard, Fdis (65. Peper), Mkaddem, Mousavi, Abassi, Yazdi, Groenendijk, J. van Eenennaam (72. Benaissa) en Pinas.

Taurus: Van Damme, Verbruggen (72. Kuppers), Blokland, De Wildt, Duijn, Keyzer, Mensink (65. Pinson), Jerez Nova, Oude Luttighuis, Buysse (45.+4. Swart) en Frederik.lb_31