Menno Ooyendijk is nog altijd niet verzadigd. De in Leiden geboren ex-speler van Roodenburg, Lugdunum, UVS, RCL en VVSB slijt zijn laatste voetbaldagen aan de Vliet bij Leidsche Boys. En in principe is hij (39 nu) nog niet van plan te stoppen. Het lichaam kraakt en piept wel enigszins, maar Ooyendijk heeft het nog erg naar zijn zin bij Leidsche Boys, waar hij terecht is gekomen door boezemvriend Sem Schilthuizen.

Ooyendijk heeft het druk deze week. Op donderdagavond speelt hij met de zaterdagtak van Leidsche Boys bij FC Rijnvogels voor de Koetshuis Cup. Komende zaterdag wacht het inhaalduel bij en tegen Roodenburg, de club waar het voor hem ooit begon.

,,Ja, het is aanpoten dezer dagen. Ik ben bij Leidsche Boys gaan spelen omdat Sem op zijn verlanglijstje had staan dat we nog eens samen zouden ballen. Vanaf het begin heb ik wel aangegeven dat ik niet vaak zou kunnen trainen. Geen onwil op zich, maar met een baan van pakweg zestig uur en twee kleintjes thuis (3,5 en 1,5 jaar, red.) is het bijna niet te doen om te trainen. Bij de Boys heb ik die vrijheid en dat is wel lekker. Kan ik wel dan ben ik er bij. Dat geldt trouwens ook voor de zaterdagen. Natuurlijk ga je dat wel merken. We speelden voor de competitie tegen Oosterheem en drie weken later pas weer tegen DoCoS voor de Koetshuis Cup. Dan voel je wel dat het allemaal niet zo makkelijk meer gaat. Spierpijn, zo dan. Daarvoor is het nu juist wel even lekker om twee keer achter elkaar te spelen.”

Ooyendijk is bouwkundig uitvoerder en woont al een jaar of tien in Nieuw-Vennep. Hoe is hij daar eigenlijk terecht gekomen? ,,Een maat van mij, overigens niet van het voetbal, woonde daar met zijn toenmalige vriendin. In die tijd zochten mijn vriendin en ik ook een eengezinswoning met een behoorlijke tuin. Zo ben ik eigenlijk daar terecht gekomen en in de tijd dat ik bij VVSB speelde, was dat prima te doen natuurlijk. Nu moet ik wat verder rijden naar Leiden, maar dat is nog wel te doen. Als je ergens nog plezier aan beleeft, is het wel op te brengen.”

De alom gewaardeerde centrale verdediger van de club uit Noordwijkerhout speelde tien jaar in de hoofdmacht en maakte daar enkele dalen mee, maar meer pieken. Zo promoveerde VVSB naar de hoofdklasse en later topklasse. Hoewel hij er niet veel meer komt, ook al vanwege tijdgebrek, volgt hij de club nog wel. ,,Zeker nu. VVSB staat volop in de belangstelling en het is natuurlijk fantastisch dat ze volgende week uitkomen in de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Utrecht. Ik ga daar bij zijn, een geweldige ervaring. Ik heb zelf kaarten kunnen regelen. Nee, ik heb ze niet in alle bekerwedstrijden live zien spelen. Wel tegen Emmen, eerder in het toernooi. Met acht of negen jongens heb ik zelf nog gespeeld.”

Zijn voetballoopbaan begon in het Leidse. Zijn vader en broer waren al actief bij Roodenburg en junior ging als vanzelf ook voetballen bij de club uit Leiden-Noord. Hij doorliep de jeugdteams tot aan het eerste seizoen A-junioren. Toen verkaste hij voor een seizoen naar Lugdunum, mede omdat hij goed bevriend was met Henk de Cler, die uit een kikkersnest komt. Na een jaartje ging Ooyendijk weer terug naar Roodenburg, dat toen hoger speelde. Op zijn zeventiende (of achttiende, dat weet Menno niet meer precies) kwam hij al uit voor het eerste. Vervolgens keerde hij toch weer terug naar Lugdunum, waarna hij daarop volgend uitkwam voor UVS en RCL. Hij verdiende zijn sporen en  werd ingelijfd door VVSB, waar hij uitgroeide tot een van de belangrijkste pionnen. Medio 2013 vond Ooyendijk het mooi geweest. Althans, hij zette een punt achter het prestatieve voetbalcarrière.

Nu acteert hij dus in de vierde klasse bij Leidsche Boys. Lang niet alle wedstrijden kon hij meedoen. ,,Eerlijk gezegd heb ik zelf nog geen wedstrijd gewonnen. Ik heb meegedaan tegen Haagse Hout, Roodenburg thuis, VV Leiden, Wassenaar en Oosterheem. Die wedstrijden leverden welgeteld 1 punt op. Misschien kan ik beter wegblijven, haha. Weet je wat het is met ons team? We hebben best leuke spelers, maar we leggen het conditioneel af. Sommige jongens kunnen twee keer trainen, al dan niet wanneer zij zich aansluiten bij de zondagtak, maar er zijn ook spelers die een keer of helemaal niet kunnen trainen. Dat heeft ons al vaak opgebroken. Daar moeten we het wel eens over gaan hebben, want het is wel leuker om wat meer te winnen natuurlijk. Maar wat ik zeg, ikzelf heb ook weinig mogelijkheden om te trainen.”

Toch ziet hij de inhaalwedstrijd met Roodenburg wel zitten. ,,Een voorspelling? Laat ik zeggen 1-2 voor ons. Thuis verloren we wel, maar voetbalden we ook goed mee. Het is leuk om weer even op het oude nest terug te komen. Veel van de, met respect gesproken, ouwelui daar ken ik nog wel. Dus ja, voor mij zit er best een tintje aan die wedstrijd. Ook al omdat ik met Henk Buyn (trainer Roodenburg, red.) heb gespeeld. En tegen FC Rijnvogels voor de Koetshuis Cup? Daarvan hoop ik enkel maar dat ze met het tweede spelen, dat is al zwaar genoeg. Wel leuk overigens dat soort potjes. Laatst speelden we tegen DoCoS. Echt een leuk ploegje. Je merkt alleen wel dat je dan ouder wordt. Niet gek ook want daar wordt druk getraind en dat zijn overwegend jonge spelers. Het is in elk geval leuk voor een cluppie als Leidsche Boys om daar tegen te kunnen spelen. We hebben een leuke groep en we dollen een hoop met elkaar. Wat mij betreft ga ik nog even door, maar we hebben met de groep nog niet echt gesproken over het volgende seizoen. Het is allemaal vrijblijvender dan voorheen voor mij. Dat is ook wel best. Ik heb lang zat op hoger niveau gespeeld. Ik deel mijn tijd nu gewoonweg anders in. Maar Leidsche Boys, dat is geen verkeerde keuze geweest.”