Rond de feestdagen heeft Ronald Rosdorff zondagderdeklasser Bernardus op de hoogte gebracht van zijn besluit om na dit seizoen elders aan het werk te gaan als trainer. Afgelopen seizoen promoveerde Bernardus naar de derde klasse, waarin de ploeg nu moeite heeft om aan te haken. Dat laatste is voor Rosdorff niet bepalend voor zijn besluit.

,,Mijn gevoel zegt me dat het na dit seizoen goed is om te vertrekken. Met een beetje geluk zijn we gepromoveerd en zoals te verwachten viel, is het dit seizoen aanpoten geblazen. Voor mij is echter belangrijk dat ik spelers nog raken kan. Bij een deel is dat zo, terwijl dat bij een ander deel van deze smalle groep lastiger is. Ik wil soms wat sneller dan bepaalde spelers en misschien ben ik voor hen wel te dominant, te druk of te fanatiek. Daarom ben ik mij hardop gaan afvragen of ik nog wel de juiste man bij de juiste club ben. Dat antwoord heb ik mezelf gegeven. Voor iedereen geeft dat nu duidelijkheid. En nu dat besluit is genomen, gaan we er met zijn allen hard voor knokken om derdeklasser te blijven.”

Rosdorff erkent dat het niet altijd eenvoudig werken is bij de ploeg uit Hazerswoude. ,,De groep is niet groot en we hebben bijvoorbeeld geen tweede elftal. Mijn mogelijkheden om te wisselen zijn redelijk beperkt. Wat dat betreft zoek ik als trainer een club met iets meer mogelijkheden. Concurrentie binnen een groep maakt spelers beter. Begrijp me echter niet verkeerd. Er zijn hier weldegelijk stappen gemaakt en het is gelukt om structuur aan te brengen binnen de club. Er wordt van alles geregeld en zowel de club als ik mogen niet ontevreden zijn over de progressie.”

Vervolgend: ,,Ik ben ook wel iemand van de club geworden. Eerder was ik hier ook al werkzaam. De club moet nu op zoek naar een trainer die de structuur waarborgt of zelfs nog kan verbeteren. In de laatste zes jaar hebben hier vier verschillende trainers gezeten en dat is rijkelijk veel.”

Voor Bernardus stond Rosdorff onder meer aan het roer bij SJZ, Alkmania (het huidige WVC), Lugdunum en Kickers’69. Al met al zit hij al zo’n twintig jaar in het trainersvak en is hij ondertussen een bekende in de regionale voetbalwereld. Hij werd dan ook al een paar keer getipt als trainer elders of in contact gebracht met clubs. ,,Wat dat betreft kan het nog alle kanten op. Voorheen koos ik ervoor, als een soort van herenakkoord, dat ik bij mijn zoon ging kijken op zaterdag en dus trainer was op zondag. Dat zijn we zo overeengekomen tot en met de A-junioren, maar nu speelt hij in de senioren en ben ik vrij om ook bij zaterdagclubs te kijken voor mogelijkheden. In dit vak moet je een beetje geluk hebben. Hoeveel clubs zijn er vrij, wat zoeken ze en sluit het aan bij jouw wensen? Je ziet tegenwoordig ook wel dat trainers er even tussenuit zijn en daarna weer terugkeren. Ik blijf het liefst in het trainersvak, maar ik hoef er ook niet mijn brood mee te verdienen. Ik ga zien waar we op uitkomen. Los daarvan is het zaak om hier met een goed gevoel af te sluiten.”

Bernardus is momenteel de nummer 13 in 3A met negen punten uit vijftien gespeelde wedstrijden. De voorbije dertien seizoenen was de ploeg van de Hazerswoudse Sweelincklaan terug te vinden in de vierde klasse.