Vierde klasse A (zondag) – ,,Dit is zo gaaf die 2-1 overwinning, zeker voor onze jonge jongens. Want vandaag speelden we weer met vijf junioren. Trainer Nouri Essaoui zei het tegen ze in de rust om erin te blijven geloven. Ze hebben een goede conditie en dan moet het een keer lukken. En als het dan in de negentigste minuut 2-1 wordt, helemaal mooi. Je zag de ontlading en het enthousiasme na afloop”, aldus Lotfi Omrani, de zeer bevlogen rechterhand van hoofdcoach Essaoui.

Leidsche Boys staat klaar voor de aftrap, weer drie punten erbij?
Leidsche Boys staat klaar voor de aftrap, weer drie punten erbij?

Op het prima bespeelbare grasveld van Sportpark Noord, er door een wegomleiding nu komen is nog moeilijker dan de marathon van Amsterdam binnen de drie uur te lopen, trad de jonge selectie van Roodenburg aan met een elfde plek op de ranglijst en 15 uit 13. Leidsche Boys was de tegenstander in deze onvervalste Leidse derby. Zij namen voor aanvang een vijfde plek in met 24 uit 15 met de wetenschap dat de laatste twee thuiswedstrijden tegen laagvliegers Houtwijk en Toofan met 0-1werden verloren. Hoe zou het team van trainer Jan Wansink het nu oppakken waar er thuis maar krap met 1-0 van Roodenburg was gewonnen?

De charme van deze vierde klasse zit hem vooral in de aanwezigheid van echte clubmensen, cultuurbewakers, zoals Omrani. Maar ook het feit dat trainers als Wansink en Essaoui op een hele creatieve wijze elke zondag hun team moeten samenstellen. Zo stonden bij Leidsche Boys vandaag nog vijf spelers uit de basisopstelling van 14 februari thuis tegen Houtwijk in het veld. Bij Roodenburg waren dat in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Warmunda van 11 oktober nog maar drie spelers. Omrani: ,,Met de blessure van keeper Yahya Dhkissi en het door de K.N.V.B.-regels niet mogen keepen van Khalid Makhor, de keeper van onze A1, stond vandaag Aziz Mouchih bij ons in het doel. Deze achttienjarige is normaal de laatste man bij de A1 en in het eerste van Roodenburg. Waar kom je zoiets tegen?”

Tien minuten later dan gepland floot scheidsrechter Stoekenbroek af voor de eerste balomwenteling. De toeschouwers zochten rond het veld de zonnige plekken op waar de Roodenburg-jeugd de tribune gebruikte als perfecte klankkast voor hun enthousiaste aanmoedigingen. Het was Roodenburg dat vanaf het begin het initiatief pakte, met de zekerheid van een goed meevoetballende keeper als slot op de deur. De Leidse volkstuinvereniging achter het doel van Leidsche Boys-keeper Jan Besselse werd in de vijfde minuut tijdelijk een leren bal rijker als gevolg van de hoog overgeschoten vrije trap van Naser Essaoui, de aalvlugge linksbuiten.

De coaches Essaoui en Omrani verbazen zich over een gemiste Roodenburg-kans
De coaches Essaoui en Omrani verbazen zich over een gemiste Roodenburg-kans

Na een kwartier kreeg het middenveld van Leidsche Boys, waar Marko Spasic en Yari van Duijl met zijn negentien jaar opvallende spelers waren, meer grip op het spel. Bij een eerste counter kon keeper Mouchih de bal nog keren maar de nieuwe aanvalsgolf wist Spasic met rechts fraai in de rechterhoek te tikken, 0-1. Roodenburg bleef teveel volharden met de hoge bal naar voren pompen waar de Leidse centrale verdediging van de gasten wel raad mee wist. Maar in de 29e minuut moest routinier Michael Jordens, de aanvoerder van de uitploeg, al geblesseerd het veld verlaten. De aanvoerdersband ging naar centrale verdediger Christiaan Wassenaar en Bas Peper kwam er als vervanger in.

Bij Leidsche Boys kwam het meeste gevaar van de jonge middenvelder Van Duijl, maar hij had weinig geluk met zijn schoten van afstand. Zo leek de wedstrijd af te gaan op een 0-1 ruststand. De meeste spanning zat hem vooral in reacties op kleine overtredingen en zeker toen Leidsche Boys-aanvaller Rida Mkaddem gestrekt ging door een in het gezicht geschoten bal en de scheidsrechter liet doorspelen was het echt even ‘bal’. Maar coach Essaoui en tweede man Omrani hielden het team goed in de hand. Door diverse kleinere blessuregevallen trok scheidsrechter Stoekenbroek er extra tijd bij. In de vierde minuut extra tijd was het spits Hicham Rahmaoui, tot op dat moment redelijk onzichtbaar, die de bal na een fraaie actie van de zeventienjarige Osama Belaidi ontving en met een droge knal keeper Besselse passeerde, 1-1. Dit was zijn twaalfde treffer alweer dit seizoen, van de 26 die Roodenburg had gescoord tot dusverre.

Dat was ook de ruststand en hoe zouden de teams uit de kleedkamer komen? Leidsche Boys wist dat Delfia, ook vijfde met 24 uit 15, uit tegen Warmunda achter stond. En de thuisploeg kon de punten ook gebruiken in de wetenschap dat trainer Essaoui focuste op een plek bij de eerste acht in deze vierde klasse A. Waarover spraken ze in de kleedkamer van Leidsche Boys? Dat zal altijd een geheim blijven nu trainer Wansink het grootste deel van de rust buiten de kleedkamer was om deels overleg te voeren.

Topoverleg bij Leidsche Boys in de pauze buiten de kleedkamer
Topoverleg bij Leidsche Boys in de pauze buiten de kleedkamer

De beide teams kwamen ongewijzigd binnen de lijnen en het was Roodenburg dat direct fel spelend meer voetbal op de mat legde. Wat zouden Essaoui en Omrani in de rust hebben verteld tegen hun jongens? Verdediger Amine Maatoug, de Leidse Wim Suurbier, zag zijn inzet op de lijn door de Leidsche Boys-keeper in een reflex gekeerd, de onderkant van de lat werd geraakt en een schot ging net langs de doelpaal van Besselse. De achttienjarige sierlijke middenvelder Aimane Lamzira trok het spel voor de thuisploeg meer naar zich toe. Hij zag een schot van hem ook net door Besselse gekeerd worden.

Alles wat een Roodenburg-hart had, schreeuwde in de 56e minuut om een penalty waar linkerspits Essaoui in de zestien door een verdediger werd omarmd en vastgehouden. Een Roodenburg-supporter met heerlijke Leidse tongval: ,,Die verdediger legt zo judoka Henk Grol nog met een ippon op de mat. En hier knippert die fluit niet eens met zijn ogen en laat doorspelen.” Trainer Wansink moest iets doen om een beslissing te forceren en hij bracht in de 64e minuut de ervaren verdediger Danny Velthuis voor de geblesseerde Danny Koolen en de snelle Carlos de Wolf voor Van Duijl voor Leidsche Boys binnen de lijnen.

De schoenen van invaller De Wolf van Leidsche Boys konden geen tien minuten mee
De schoenen van invaller De Wolf van Leidsche Boys konden geen tien   minuten mee

Met een klein half uur te spelen werd het zichtbaar feller op het veld, de gele kaart kwam een paar keer uit de borstzak van de scheidsrechter en trainer Essaoui riep voortdurend de kreten ‘Druk’ en ‘Sluit bij’ over de grasmat. In de 75e minuut was er de laatste kans voor de uitploeg voor rechterspits Mkaddem, maar hij wist het doel niet te vinden. En de jonge keeper Mouchih, hij verblikte of verbloosde niet. Het was Roodenburg dat vooral aandrong en Leidsche Boys in de verdediging drong. Het wachten was op de tweede treffer voor de thuisploeg, zou het ze lukken? Trainer Essaoui verving de goed spelende zeventienjarige Belaida voor Mohammed Bouchnafa en de geblesseerde, zeer ervaren, aanvoerder Youssef Bourazma voor Hicham Mbarki.

In de negentigste minuut ging bijna het dak van de tribune door het gejuich en het tromgeroffel van de jeugdige Roodenburg-aanhang. Na een kiezelhard afstandsschot met een fraaie duik te zien gekeerd door keeper Besselse was het linkerspits Essaoui die pal voor de doellijn de bal hoog in de touwen joeg, 2-1. De acht minuten extra speeltijd stonden bol van strijdlust, passie en alles uitgevoerd door 22 verbaal en fysiek bevlogen spelers. Kort voor tijd waren het er 21 want aanvaller Trogillio Pinas van Leidsche Boys had het er helemaal mee gehad en verliet vrijwillig het speelveld op weg naar de kleedkamer.

Met het laatste fluitsignaal vielen spelers, begeleiders en supporters van Roodenburg elkaar in de armen waar alles wat Leidsche Boys was het niet kon bevatten. Omrani: ,,Schitterend en dan wetende dat vandaag op het middenveld Younes Oulmoudem, een zeventienjarige, zo lekker loopt te ballen waar hij gisteren in zijn eigen team ook al heeft gespeeld. We zijn met elkaar goed bezig hier en met Roodenburg kunnen we dit en komend seizoen nog voor leuke resultaten gaan zorgen.”

Blije Roodenburgers na afloop van de wedstrijd
Blije Roodenburgers na afloop van de wedstrijd

Het mooie van het voetbal in deze vierde klasse is dat, hoe er ook tussen de lijnen fel wordt gestreden om de zege, na afloop spelers, supporters en begeleiders met elkaar in gesprek gaan. Dat gesprek ging zeker ook over het feit dat Leidsche Boys vijfde blijft door ook het verlies van Delfia. En Roodenburg klom naar plek negen omdat concurrent Toofan thuis onverwacht van de hekkensluiter verloor. Zondag 6 maart gaan de trainers Essaoui en Omrani met Roodenburg naar runner-up Warmunda waar thuis verdienstelijk 2-2 tegen werd gespeeld. Leidsche Boys is die speeldag vrij.

Maar beide ploegen krijgen dinsdagavond 1 maart weer de gelegenheid om de selectie en andere spelers te testen bij de wedstrijden om de Koetshuis De Burcht Cup. Leidsche Boys ontvangt om 19.30 uur thuis UVS dat dit weekend net Valken’68 met 4-3 aan de zegekar heeft gebonden. Leidsche Boys zal er alles aan doen om de 13-0 nederlaag tegen Lugdunum te verbeteren. Roodenburg ontvangt dezelfde avond om 20.00 uur op Sportpark Noord dan Kagia, nummer twee in de zaterdag derde klasse A. Waar Kagia eerder GHC met 8-4 versloeg speelde Roodenburg met 5-5 gelijk tegen FC Rijnland. Doelpunten te over dus en LeidenAmateur Voetbal is er dinsdagavond 1 maart ook weer bij. U ook?

Een trotse zeventienjarige Younes Oulmoudem van Roodenburg blikt trots terug op deze pot
Een trotse zeventienjarige Younes Oulmoudem van Roodenburg blikt trots terug op deze pot

Roodenburg – v.v. Leidsche Boys 2-1 (1-1) 16. Spasic 1-0, 45.+4. Rahmaoui 1-1 en 90. Essaoui 2-1. Scheidsrechter: R. Stoekenbroek. Toeschouwers: 125.

Roodenburg: Mouchih, Maatoug, Belaidi (77. Bouchnafa), Oulmoudem, Hanza Boudour, Bourazma (83. Mbarki), Laijou, Youssef Boudour, Rahmaoui, Lamzira en Essaoui.

Leidsche Boys: Besselse, Wassenaar, Koolen (64. Velthuis), Mkaddem, De Kooker, Redel, Spasic, Van Duijl (64. De Wolf), Streur, Jordens (29. Peper) en Pinas.