Vierde klasse A (zaterdag)- Wanneer het scorebord bij de rust 3 of zelfs 4-0 voor Roodenburg had aangegeven, zou dat een juiste weerspiegeling van de verhoudingen zijn geweest. Roodenburg-coach Henk Buyn was het daar na afloop volledig mee eens. ,,Omdat we zo nerveus waren, was het de eerste twintig minuten niet groots. Na de ‘streep’ voor de 1-0 gingen we echter los en gooiden we alle schroom van ons af. Toen hadden we ze volledig bij de strot.”

De wedstrijd tegen het hoger geplaatste VVSB ging ergens om. Bij winst op deze zonnige dag en volgende week tegen UDO zouden de ‘blauwzwarters’ zich mogen opmaken voor de nacompetitie. Dat het bij de thee slechts 1-0 stond mag gerust een wonder heten. Een balletje hoefde slechts getoucheerd te worden, een ging rakelings voor langs, bij een haarscherpe vrije trap werd verzuimd in te koppen en twee met precisie ingeschoten ballen  belandden op de lat (‘Latje Trap’). VVSB stond erbij en keek er naar, maar was halverwege dus nog niet geklopt.

Het gevaar kwam voortdurend van de vleugelspelers:  Ricardo Bekooy, snel, technisch sterk, en Souhail Mkadmi, eveneens snel, sluw en vaak ‘overal’ aanwezig, slimme passjes gevend. Volop  aangespeeld door de superieure laatste man en aanvoerder, Jeroen van Hooidonk. Wanneer doelman Gloire (‘Gloor’) Kalangu, de al tijden geblesseerde Mike Armitage vervangend, de eerste 45 minuten twee – pak ‘m beet – drie maal reddend moest handelen bij gevaarlijk ogende ballen,  is de aanvalskracht van de Noordwijkerhouters daarmee juist weergegeven.

In de vijfde minuut van de tweede akte startte Roodenburg voortvarend met twee doelrijpe kansen. In de vijfde minuut speelde Abdou Farhane de bal over de hele op Souhail Mkadmi, die formidabel uithaalde, onthoudbaar voor de VVSB-goalie Frank Immerzeel, 2-0.Vanaf de tribune werd ‘hattrick, hattrick, hattrick’  gescandeerd, een uitnodiging die de maker van twee doelpunten graag zou aannemen. Hij kreeg er de gelegenheid echter niet voor. Buyn wisselde hem. Waarom ? Henk Buyn: ,,Souhail zat er doorheen, hij had alles gegeven.” Mohammed Elhamami kwam binnen de lijnen. Ook de sterk spelende Bekooy ging er uit, Mike Smit kwam hem vervangen.

Het werd alsnog billenknijpen toen Roy van der Bosch de 2-1 scoorde. Maakte hij gebruik van een onzeker uitschietende Kalangu, reageerde hij attent op een balletje ‘in de lucht’? Hoe dan ook, scheidsrechter Theo Klomp zag geen overtreding. Vanaf de tribune werd de leidsman geadviseerd de doelman meer in bescherming nemen.

Over en weer vielen spelers ter aarde, even zo vele malen moesten verzorgers met de spons het veld in. Vanaf de tribune werd luidkeels en grappig bedoeld ‘Hoofd, schouders, knie en teen’  gezongen. Er volgde nog menig mooie aanval van Roodenburg en hoewel de mannen van Sportpark-Noord  druk bleven zetten, ging er meer dreiging van VVSB uit. Roodenburg verloor meer en meer duels en moest waken voor de gelijkmaker.

Met hangen en wurgen haalde  de ploeg van Buyn de eindstreep en de overwinning. In de stomende kleedkamer klonk stampende ‘muziek’. Buiten werd met een  sigaretje de adrenaline weg gedampt. Deze overwinning was zo gewenst en werd enkel nog maar aangenamer toen ook de uitslag van Haagse Hout door sijpelde. VV Leiden had met 1-2 gewonnen in het Haagse.

Bekooy vond dat de drie punten terecht naar Roodenburg waren gegaan. Door de plotselinge hitte moest er ‘omgeschakeld’ worden: ,,Niet eenvoudig, zeker niet wanneer je een heel seizoen naar deze plaats op de ranglijst hebt gewerkt.”

De dolgelukkige Buyn: ,,Bij Trudy en Simon van De Zijl hebben we vanmorgen ontbeten en ons voorbereid op deze wedstrijd. Daarmee hebben wij de focus verder opgevoerd. De jongens hebben het geweldig gedaan. Na de 2-1 zijn de koppies niet gaan hangen. Petje af. Zij verdienen alle credits. Dit team is een eenheid.”

Na eerdere winst op Blauw Zwart en Oosterheem is er sprake van drie op een rij. Volgende week winnen van het ontaard zwakke UDO en Buyn heeft waargemaakt wat hij bij aanvang van dit seizoen beloofde: eindigen bij de eerste vier. Hij plakt er nog een smakelijk toetje aan vast, de nacompetitie en wie weet: met een jonge selectie terugkeer naar de derde klasse. Voor VVSB-trainer Pim Brouwer waren de druiven zuur. Hij stond met lege handen. Bovendien ziet hij vijf spelers stoppen.

Overigens: de goed leidende scheidsrechter Theo Klomp uit Waddinxveen (‘Ik ben met een Leidse getrouwd’), al 47 jaar als fluitist actief, laste twee drinkpauzes in. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Opstelling Roodenburg: Gloire Kalanga, Abdou Farhane, Carlo Arnoldus, Zkaria Bardaa, Jeroen van Hooidonk, Souhail Mkadmi  (Mohammed Elhamami), Abdel Elbaroudi, Chafik Ochan, Ricardo Bekooy (Mike Smit), Daniël Fleuren, Walid Belkhir.

Opstelling VVSB: Frank Immerzeel, Christian van der Zon, Timo van der Raadt, Roy van der Bosch (Matthijs van der Zon),Frank Eisenga, Mike Brinkhof, Thomas Schrooder, Lucas de Jong, Jop Brouwer, Jesse Oostdam, Jorn van der Heide