Vierde klasse A (zaterdag)- ,,We doen weer mee.” Het was meteen ook de enige positieve noot die Roodenburg-trainer Henk Buyn na een bizarre zaterdagmiddag te binnen schoot.  Voor de tweede keer dit seizoen maakten Roodenburg en (in dit geval vooral) FC Boshuizen bepaald  geen reclame voor het Leidse voetbal.

De eerste keer, medio februari, mocht dat beide clubs aangerekend worden. Het duel aan de Boshuizerkade werd in de slotfase, bij een 1-1 stand, gestaakt nadat de gemoederen wat al te hoog opliepen. Wat onvriendelijke uitlatingen over en weer, het betere duw- en trekwerk. En waar er twee (bek)vechten, hebben er twee schuld. Buyn: ,,Op zich was er niet zo heel veel aan de hand. Een opstootje, zoals je die wel vaker ziet. Valt niet goed te praten hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar het is een derby en veel van de spelers van Boshuizen hebben een Roodenburg-verleden. Dat speelt uiteraard mee. In ieder geval: de scheidsrechter vond het nodig een afkoelingsperiode in te lassen en daar kon ik me best in vinden. Maar toen hij zich vervolgens in de bestuurskamer van Boshuizen meldde en daar niemand te bekennen was, was hij er ‘helemaal klaar mee’ en staakte hij de wedstrijd definitief.”

En dus moest er zaterdag nog acht minuten en een beetje gespeeld worden. Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken. Niet dus. Het eerste zaterdagteam van FC Boshuizen is – in tegenstelling tot de florerende zondagtak – op sterven na dood. Trainer Anouar Hamdi gaf er enige tijd terug al de brui aan en na dit seizoen gaat de stekker definitief uit het standaardvoetbal op zaterdag op South Park. Humphrey Leonora, betrokken vader van speler Victor,  heeft zich als leider over het elftal ontfermt en probeert nog te redden wat er te redden valt. ,,Ik wil het seizoen netjes afmaken. Al is het alleen voor onze tegenstanders en een eerlijk competitieverloop.”

Dat laatste valt – Leonora’s inspanningen ten spijt – nog te bezien. Roodenburg kreeg de overwinning in het restant van het duel immers min of meer in de schoot geworpen. Slechts zes (speelgerechtigde) spelers wist FC Boshuizen of het digitale wedstrijdformulier (dat bij (wederom) gebrek aan vertegenwoordiging in de bestuurskamer nota bene door de scheidsrechter (!) ingevuld moest worden) te krijgen en even was het zelfs twijfelachtig of er gevoetbald kon worden, aangezien de reglementen voorschrijven dat er minimaal zeven spelers op het veld dienen te staan. Op het laatste moment konden er toch nog twee voetballers geronseld worden en werd er – met twintig minuten vertraging – alsnog afgetrapt.

Met elf tegen acht leek het slechts een kwestie van tijd (al was die uiteraard beperkt) eer Roodenburg het plecht in zijn voordeel zou beslissen. Overal vielen gaten in de geelblauwe afweer maar de bezoekers waren veel te onrustig om daar optimaal van te profiteren. Linksbuiten Ricardo Bekooy en aanvoerder Jeroen van Hooidonk probeerde het beiden tot twee keer toe van afstand, tot onbegrip van Buyn. ,,Bewaar nou gewoon je rust en speel die aanval simpel uit. Je hebt drie man meer”, klonk het vanaf de zijlijn.

De minuten tikten weg en het begon erop te lijken dat Roodenburg zich zou blameren en daarmee bovendien dure punten zou verspelen in de strijd om een  felbegeerd nacompetitieticket. Tot Zakaria Bardaa over de linkerflank opstoomde, het advies van zijn trainer in de wind sloeg en de bal vanaf een metertje of twintig met een droge knal in de linkerbenedenhoek deed ploffen: 0-1.

Het bevrijdende doelpunt werd door de spelers en staf van de club uit Leiden-Noord gevierd alsof zojuist de Champions League was gewonnen. Het deed geen recht aan de trieste omstandigheden waaronder de acht minuten gespeeld werden. Leonora, zelf UVS’er in hart en nieren: ,,Dit is gewoon om je kapot voor te schamen. We hebben geen trainer, geen verzorger, niet genoeg spelers. Iedere week is het weer puzzelen. Ik loop al dertig jaar mee in het voetbalwereldje, maar zoiets heb ik nog niet eerder gemaakt. Diep triest. Nog vier wedstrijden en dan zit het erop. Gelukkig maar. Iedereen snakt naar het einde.”

Buyn, die na dit seizoen wordt opgevolgd door Nino Poulina (Football Factory), telde ondertussen zijn zegeningen. ,,We doen prima zaken in de strijd om de periodetitels. We passeren VV Leiden en lopen in op Haagse Hout, VVSB en Blauw-Zwart. Die laatste twee krijgen we nog en dus hebben we alles weer in eigen hand. Verder kan ik weer een hoofdstuk aan mijn voetbalcarrière toevoegen. Wat een zooitje. En een entourage van nul komma nul. Jammer, want als Boshuizen compleet is, hebben ze echt een leuk elftal. Dat hebben ze dit seizoen vaak genoeg laten zien. Maar deze club is gewoon te klein voor twee eerste elftallen. Net als Roodenburg. Hier moeten ze gewoon alles op de zondag zetten en bij ons alles op de zaterdag. Een fusie? Wie weet. Waarom niet? Maar gelukkig ga ik daar niet over.”