Vierde klasse A (zaterdag)- ,,We spelen de rest van het seizoen nergens meer om.’’ Hoewel er nog verschillende ‘ontsnappingsroutes’ denkbaar zijn, liet Nino Poulina er na de 0-1 nederlaag tegen VV Leiden geen gras over groeien. ,,Natuurlijk heb je nog een derde periode of kun je tóch nog als vierde eindigen, maar ik geloof daar niet meer in. We komen gewoon tekort, zo reëel moet je zijn. Tegen de eerste vier hebben we één puntje gehaald. Dan ben je gewoon niet goed genoeg’’, zo sprak de Roodenburg-trainer na de zeperd in de Leidse derby klare taal.

Hoe anders was de sfeer in het kamp van de Morsbewoners. Door de benauwde zege klom VV Leiden – daarmee optimaal profiterend van de halve misstap van concurrent Van Nispen – op naar de tweede plek op de ranglijst, op vier punten van koploper Oegstgeest. En laat dat nou net de laatste tegenstander zijn voor winterstop. ,,Een krakertje”, blikte centrumverdediger Ivo Nolet alvast vooruit op de aanstaande topper, die zaterdag op eigen veld gespeeld zal worden. ,,Het resultaat in die wedstrijd bepaald mede met welke ambities je na de winterstop de competitie hervat: bij winst komen we op één puntje van Oegstgeest en gaan we écht meedoen. Bij verlies is het gat zeven punten en kunnen onze titelaspiraties voorlopig even de ijskast in. En als we gelijkspelen, blijven we in de achtervolging en ben je mede afhankelijk van de concurrentie. Maar we hebben hoe dan ook goede zaken gedaan vandaag. Door deze overwinning nemen we verder afstand van Roodenburg, dat vijfde staat. Dat gat is nu tien punten en is normaal gesproken niet meer te overbruggen voor ze. En een plek in de top-4 is doorgaans voldoende voor minimaal een periode. Dat is ook onze doelstelling. Of er wellicht meer te halen valt, weet je pas een paar speelronden voor het einde.”

De oud-speler van Voorschoten ’97, waar hij zowel op zaterdag als op zondag in de hoofdmacht speelde, erkende dat zijn ploeg een moeizame middag had op sportpark Noord. ,,Zeker in het begin. Zij móésten natuurlijk wel vandaag en kwamen dan ook fel uit de startblokken. En we kwamen natuurlijk goed weg met die gemiste pingel.”

Het was Sipan Khalid die ervoer dat er met oude voetbalwetten niet te spotten valt. De Roodenburg-aanvaller zocht na een minuut of acht spelen slim het contact met Leiden-doelman Ramon Meijers, ging daarbij gretig naar de grond en nam vervolgens zelf plaats achter de bal. De paal stond een vroege voorsprong voor de thuisploeg echter in de weg. Poulina: ,,Dat is dan net ook even het geluk dat je niet mee hebt. Als je op 1-0 komt, moeten zij toch meer gaan komen en wordt het een heel andere wedstrijd. Dan konden wij wat meer inzakken en profiteren van onze snelheid voorin. Nu moesten wij het spel blijven maken en kon Leiden achteruit leunen.”

Gaandeweg het duel kregen de bezoekers – vertrouwend op hun solide defensie, waar Sietse Fokkema weer een rots in de branding was en Melvin Dieke op rechts de voorkeur kreeg boven Jeroen van Egmond – meer grip. Het spel werd er ondertussen, aan beide kanten, niet beter op en kansen waren dan ook schaars. Desondanks ging Leiden met een voorsprong aan de thee. Vlak voor rust mocht Danny Sjaardema vanaf de rechterkant van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Waar iedereen een voorzet verwachtte, stuurde de middenvelder de bal met zijn verfijnde linkerbeen rechtstreek richting de verre kruising. ,,Een lucky”, bekende de oud-speler van Docos. ,,Je mikt bij zo’n bal altijd op de tweede paal. Eigenlijk moet ‘ie, als niemand ‘m aanraakt, daar binnenvallen. Maar nu gaf ik hem wat te hard, want hij ging over alles en iedereen heen. Inclusief hun keeper.”

Het was een flinke domper voor Roodenburg, dat in de eerste helft in verdedigend opzicht verder eigenlijk niet in de problemen was gekomen. Na de hervatting streden de blauwzwarten met ziel en zaligheid voor een beter resultaat, maar de pure stootkracht om het hechte collectief van Leiden serieus te verontrusten, ontbrak. Veel verder dan een gekraakt schot van Khalid kwam de thuisploeg niet. Poulina: ,,Qua inzet kan ik mijn spelers niet verwijten, maar we zijn geen team. We gaan er wel met zijn allen voor en de intentie is er echt wel, maar we opereren tactisch niet als eenheid. Het is een gebrek aan slimheid, aan routine. Iemand die rust brengt. We willen alles in het hoogste tempo doen, maar maken daarbij continu verkeerde keuzes.’’

Wat dat laatste betreft, liet Nolet zich in soortgelijke bewoordingen uit over zijn ploeg. ,,We kregen de tweede helft alle ruimte om het uit te counteren, maar we hadden zo weinig rust aan de bal”, was het verwijt van de routinier (35). ,,Daardoor verzuimden we het vroegtijdig te beslissen, werd het een ‘omschakelwedstrijd’ en bleef het tot het laatste fluitsignaal onnodig spannend. Al heb je eigenlijk niets weggeven. En het is misschien een ontzettende cliché, maar daarom niet minder waar: slechte wedstrijden moet je ook zien te winnen. Aan het eind van het seizoen weet niemand meer hoe zo’n pot precies gegaan is.”

Roodenburg – VV Leiden 0-1 (0-1). 42. Sjaardema 0-1. Scheidsrechter: Van Diest. Toeschouwer: 60.

Roodenburg: Hugens; Van der Blom, Bouhchlal, Belkhir, (46. Brooks), Van Hooidonk; Mizab, Kalangu (66. Dzulakian), Serray (78. Slingerland), Elbaroudi, Mkadmi, Khalid.

VV Leiden: Meijers; Dieke (90+1. Van Egmond), Nolet, Fokkema, Schreuder; Hamelink, Devilee, Sjaardema; Hage, Middelkoop, (75. Van der Meel), Boot (89. Van Heusden).