Vierde klasse A (zaterdag)- VV Leiden speelde de voorbije jaren te vaak mee in de kantlijn. De roodwitten zijn ondertussen al voor het vierde seizoen achtereen verstoken van de derde klasse en de ambitie is aanwezig om de kelder van het amateurvoetbal weer eens te verlaten. Kees van Tongeren, de nieuwe trainer aan het roer, houdt zich (nog) niet bezig met eventuele prijzen. Daarvoor is het simpelweg te vroeg. Eerst moet zijn ploeg stappen maken binnen de lijnen en van daaruit moet een andere rol gespeeld kunnen worden dan de ietwat grijze prestatiecurve van de laatste jaren zoals deze werd neergezet. Op bezoek bij Blauw Zwart werd een verdienstelijke 2-2 score bereikt en daar kon de trainer in elk geval tevreden mee zijn.

,,Absoluut, want Blauw Zwart heeft een prima ploeg en zij willen zelf ook een rol van betekenis gaan spelen. Ik moet ook eerlijk stellen dat we in de eerste helft niets in te brengen hadden. We waren goed voorbereid, maar we hadden geen oplossing voor hun veldspel. Daarbij hielp het niet dat we op het laatste moment moesten schuiven. Sietse Fokkema had tijdens de warming-up last gekregen van maagzuur en kon niet spelen. Later is hij nog wel ingevallen en ook nog eens met succes. Gelukkig konden we wel Melvin Dieke brengen op zijn positie. Ook een prima kracht, maar een ander type speler dan Sietse is. Daarnaast kan Melvin vanwege werk slechts om de week spelen. Al met al konden we geen grip krijgen op hun spel. We speelden niet met durf en de verantwoordelijkheid werd niet gepakt.”

Dat Blauw Zwart op voorsprong via Stuart Hooymans kwam was niet meer dan logisch en de bezoekers mochten niet naar de klaagmuur vanwege onrecht. De Wassenaarders verdienden de voorsprong met hoog druk zetten, veel loopacties en met gevaar uit standaardsituaties. Dat laatste is normaliter ook een wapen van de Leidse ploeg, maar in de eerste vijfenveertig minuten was daar weinig van te zien.

Van Tongeren vond het een wedstrijd met twee gezichten. ,,Na de rust viel het kwartje de andere kant op. We werden brutaler, gevaarlijker en nu liep Blauw Zwart meer achter ons aan.” De 1-1 was op zijn plaats en werd voorzien van en handtekening door Danny Sjaardema, na een verre inworp van Rick Boot.

Het doelpunt viel na pakweg een uur spelen en Van Tongeren wees zijn ploeg erop zo door te gaan, maar zeker niet om al teveel risico’s te nemen om zo Blauw Zwart weer in de kaart te spelen. Toch viel de derde treffer uit in Wassenaars voordeel. Een prima drop-kick van Kim Theil was te machtig voor Maurice van de Bor. Zo kon VV Leiden weer aan de bak, maar kwam het toch nog deels goed voor de uitspelende ploeg.

Van Tongeren: ,,Ik heb uiteindelijk drie aanvallers gebracht. Met Erik Bakker en Brahim Lakhal kwam er meer snelheid en Fokkema ging naast Roland Middelkoop spelen in de spits. Zelfs Angelo van Heusden kwam er nog bij voorin en zo konden we de 2-2 nog op het scorebord krijgen.”

Daar was een strafschop voor nodig na een overtreding van de doelman op Fokkema, die naar beneden werd getrokken. Zo kon de invaller dus alsnog van waarde zijn en het buitenkansje werd vervolgens onberispelijk in het dak van het doel geschoten. Daarna kon Fokkema terug naar zijn eigen positie en eindigde VV Leiden in de meer gebruikelijke 4-3-3 opstelling.

Van Tongeren, die collega Jos van der Helm kent uit een voetbalperiode bij RKAVV, roemde niet enkel zijn eigen ploeg. ,,We hebben ons na rust hersteld van de eerste helft en een gelijkspel afgedwongen. Toch wil ik ook een groot compliment maken aan Blauw Zwart. De trainer heeft het daar goed voor elkaar en ze zullen ver gaan komen, schat ik in. Eigenlijk wil ik hetzelfde spelletje spelen, alleen is Blauw Zwart daar vooralsnog verder in. Maar zo bezien is 2-2 een prima resultaat en kennen we met vier uit twee een alleszins aardige start.”

Basisopstelling VV Leiden: Van de Bor, Van Egmond, Dieke, Van Heusden, Schreuder, Hamerlink, Sjaardema, Nolet, Boot, Devilee , Middelkoop.