Na het vertrek van trainer Maurice Jansen na het afgelopen seizoen heeft zaterdagvierdeklasser VV Leiden met Cees van Tongeren een enthousiaste en ervaren trainer binnengehaald. De laatste zes jaar was hij bij GHC actief en met zijn aanpak heeft hij de doelstelling om sowieso de resultaten van vorig seizoen te verbeteren. Toen noteerde VV Leiden een zesde plek met 43 punten uit 24 wedstrijden en een doelsaldo van 69-42. In een korte terugblik eerder op dat seizoen op deze website was de ervaren middenvelder Roland Middelkoop zeer duidelijk in zijn woorden: ,,We hadden met elkaar ingezet op promotie naar de derde klasse en als je dan ook nog de periodetitel mist en uiteindelijk zesde wordt… balen hoor.”

Van Tongeren kijkt terug op een redelijk goede voorbereiding waar op zaterdag 30 juli al mee werd gestart. Op 6 en 9 augustus waren er al oefenpotjes tegen Oegstgeest, vorig seizoen gedegradeerd naar de vierde klasse en nu in dezelfde klasse actief als VV Leiden, en Rijnland (za). ,,Bij beide oefenpotjes speelden alle 27 spelers doordat ik voor en na de rust een ander elftal inzette. Zo kon ik iedereen eens zien spelen. Bij het prima verlopen aansluitende trainingsweekend in Austerlitz werkte ik voor het eerst met twee selecties van zestien spelers. En tegen de lokale club FC Driebergen, een prima derdeklasser, werd het met aardig voetbal ook nog 2-2”, aldus de trainer. Met blessures heeft hij niet veel te maken gehad, behalve dat een van de drie keepers met liesklachten een paar weken aan de kant moet blijven. Van Tongeren: ,,Na de laatste bekerwedstrijd tegen Hazerswoudse Boys van zaterdag 27 augustus (3-1 winst, red.) zijn er wel wat spelers met lichte pijntjes. We gaan het zien deze week in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd.”

De ex-topspeler van Lugdunum is content met de huidige selectie van zeventien spelers en drie keepers. ,,Belangrijk is dat de gemakzucht van vroeger eruit moet. Als je de doelstelling hebt om de vierde klasse achter je te laten dan moet je met elkaar er ook alles aan doen en het er voor over hebben. Dan kan het niet zo zijn dat weekendjes weg ineens de opstelling van je selectie gaan bepalen zoals hier eerdere jaren wel het geval kon zijn. En een goede en gezonde concurrentiestrijd binnen de selectie draagt daar dan zeker aan bij. We zijn nu nog bezig met het inrichten van de spitspositie, dat moet een goed aanspeelpunt worden. Maar welke club is nu niet op zoek naar een goede spits? Ik hamer vanaf de eerste training op de organisatie in het veld, je aan gemaakte afspraken houden en op het vertrouwen in elkaar. Dat alles is keihard nodig om een bij de selectie passende en herkenbare speelwijze te ontwikkelen.”

Cees van Tongeren (op archieffoto) is tot nu toe aangenaam verrast door de verrichtingen van zijn manschappen
Cees van Tongeren (op archieffoto) is tot nu toe aangenaam verrast door de verrichtingen van zijn manschappen.

De poulewedstrijden voor de districtsbeker waren voor de trainer en selectie van VV Leiden een prima testcase. Dat leverde prima uitslagen op met een 2-2 uit bij derdeklasser Koudekerk, een 3-2 thuiszege op FC Rijnvogels 2/ onder 23 en tot slot de overwinning thuis op vierdeklasser Hazerswoudse Boys. Daardoor gaat VV Leiden als poulewinnaar naar de volgende bekerronde. Van Tongeren: ,,Ik vind het natuurlijk prettig dat we doorgaan, maar veel belangrijker is dat ik zie dat we wekelijks voetbaltechnisch echt stappen maken. Ik ben best verrast als ik zie hoe alles zich tot op heden ontwikkelt.”

Natuurlijk wil Van Tongeren ook terug naar de zaterdag derde klasse. ,,Maar ik ben ook heel realistisch want in deze vierde klasse A zijn er zo zes à zeven ploegen op te noemen die hetzelfde wensen en daar ook een echte selectie voor hebben. Denk maar aan bijvoorbeeld verenigingen als Blauw Zwart, Roodenburg, VVSB, Oegstgeest en ook FC Rijnland dicht ik kansen toe. De breedte van je selectie zal in zo’n seizoen bepalend kunnen zijn. Hoe ben je in staat om met elkaar blessures, schorsingen en mogelijke absentie van je selectiespelers op te kunnen vangen? Kijk ik naar het vorig jaar gedegradeerde Oegstgeest dan zie ik daar veel nieuwe spelers met veel voetbalervaring die de selectie zijn komen versterken. We moeten er met VV Leiden dus echt elke wedstrijd staan en ons niet gaan focussen op bepaalde tegenstanders. Daarom is die organisatie, het uitvoeren van gemaakte afspraken en volwassenheid bij de spelers binnen de lijnen ook zo belangrijk, elke wedstrijd weer.”

Hij heeft een contract voor een seizoen getekend: ,,Ik deed dat ook bij mijn eerdere verenigingen. Je moet elkaar als trainer en club niet in de weg gaan lopen met meerjarige contracten als de klik er niet meer is. Ik ga richting eind seizoen altijd met de club om de tafel om met elkaar te bepalen hoe we verder willen gaan… of niet.” Zaterdag 3 september ontvangt Van Tongeren met zijn team het Leidse Football Factory om de eerste stap te zetten naar de uitgesproken doelstellingen in deze zaterdag vierde klasse A. Wij gaan het volgen.

Mutaties VV Leiden:

Gekomen: Peter Hamelink (DoCoS), Sil Brockötter (DoCoS), Bas van den Berg (Lugdunum), Yayha Dkissi (Roodenburg), Loek Wansink (SJZ), Cees van Tongeren (GHC, trainer) en Danny Plezier (geen club).

Vertrokken: Emiel van Duijvenbode (Leidsche Boys, lager elftal), Sven Vinkeles (VUC) en Maurice Jansen (trainer).