De eerste beslissing in de vierde klasse (zondag) is gevallen. Kickers’69 uit Leimuiden keert terug naar de derde klasse. Maar er moet nog veel meer duidelijk worden. Mogelijk kan komend weekend al bijdragen aan helderheid. Een rondje langs de velden is in elk geval op zijn plaats.

Zaterdag

Vierde klasse A

Leiden-Football Factory

Een duel tussen de nummers zes en zeven van de afdeling, maar er zit wel een gat van twaalf punten tussen de twee formaties. Beide ploegen vallen dit jaar buiten de prijzen. Leiden leek elke keer op weg naar een goede klassering voor een periodekampioenschap om vervolgens weer te verliezen. Het zal de scheidende trainer Maurice Jansen pijn hebben gedaan. Zelfs een plaatsje hoger ten koste van Roodenburg zal nog een heidense klus worden. Van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en punten pakken indien mogelijk lijkt het devies voor de roodwitten.

Ook bij opponent Football Factory neemt de trainer, Nino Poulina, afscheid. Als de studentenploeg zich op de zevende plaats kan handhaven zal men tevreden zijn. De doelstelling was een plek in de middenmoot en aanzienlijk meer punten te halen dan vorig seizoen en ziedaar, dat lijkt allemaal zeer haalbaar. De ploeg is ook nog eens bezig met een uitstekende serie, er werd voor het laatst op 13 februari verloren en vorige week werd VVSB in bedwang gehouden waar winst ook zeer wel mogelijk was geweest. Het doet het ergste vrezen voor VV Leiden.

LSVV’70-Wilhelmus

De leeuw tegen de muis, de nummer een tegen de nummer laatst. Het moet wel heel gek lopen wil de ploeg van trainer/coach Freek Jansen de ploeg uit Voorburg niet met huid en haar opvreten. Een schamel puntje heeft Wilhelmus na 21 wedstrijden. Waken voor zelfoverschatting en overmoed, zelfs die clichés laten we maar achterwege. De studenten zullen ongetwijfeld correspondenten hebben bij VVSB-Wassenaar en Oosterheem-Haagse Hout die hen van minuut tot minuut op de hoogte houden. Puntenverlies van die directe concurrenten kan een week later het kampioenschap betekenen. Het ‘ Wim Mugge Stadion’  zal zinderen van spanning.

FC Boshuizen-Leidsche Boys

Het was vorige week een droevig dieptepunt wat de zaterdagtak van Boshuizen betreft. Zwijgen past hier beter. Het is te hopen dat de zaterdagtak van de Kadebewoners het seizoen met goed fatsoen kan afmaken, te beginnen met de wedstrijd tegen Leidsche Boys.

Die club heeft het de meeschrijvende kijkers de laatste weken niet makkelijk gemaakt. Eerst een 12-1 nederlaag tegen VVSB en vervolgens een 13-0 zege op UDO. Meest opvallende natuurlijk, was het feit dat Kay Oudenaarden maar liefst acht keer scoorde en dat in een tijdsbestek van pakweg dertig minuten. Hoe de Boys het er zaterdag vanaf zullen brengen hangt voor een groot deel af van Boshuizen: is dat compleet, dan staat er beslist een meer dan aardig team, moet Boshuizen (weer) een beroep doen op invalkrachten, dan lijken de mannen van Houssin Bezzai een makkelijke middag te krijgen. Laten we hopen dat het gewoon een lekkere pot voetbal wordt tussen de twee Leidse ploegen.

Blauw Zwart-Roodenburg

Krijgt separaat aandacht met Gloire Kalangu in de hoofdrol.

Vierde klasse C

Gouda-Woubrugge.

Het is de volgers van de dorpsclub maar al te bekend: dit seizoen heeft veel te weinig gebracht. De tegenstander een onaangename middag bezorgen en met de winst aan de haal gaan lijkt de enige optie voor het team van de scheidende trainer Erwin van der Zee. Gouda heeft een riante mogelijkheid om het tweede periodekampioenschap te behalen. Misschien dat Woubrugge dit als motivatie ziet om aan te tonen dat de huidige middenmootplek op een vergissing berust. Gemakkelijk zal het niet worden.

Zondag

Vierde klasse A

Leidsche Boys-Kickers’69

Een ploeg die een week na het behalen van het kampioenschap volkomen faalt en geen schim meer is van het team van eerder dat seizoen; het is eerder vertoond. Voor Leidsche Boys wellicht een kans om 2016 wat kleur te geven. Tot aan de winterstop liep het redelijk op rolletjes, daarna kwam er lelijk de klad erin. Een op een na laatste plek in de strijd om de tweede periode is de ploeg onwaardig. Nog eenmaal de rug rechten en de kampioen onderuit halen. De selectie van Jan Wansink is het aan zijn stand verplicht nog een paar prestaties neer te zetten om zo de negantieve spiraal een halt toe te roepen.

Roodenburg-Oosterheem

In de wedstrijd tegen Kickers’69, waarin de Leimuidenaren kampioen werden, deden maar liefst acht A-junioren mee bij de ploeg uit Noord. Hiermede werd  eens temeer aangetoond, dat het een kweekvijver is van talent waar men nog veel plezier van kan hebben. Zo veel jeugd betekent ook een grote mate van wisselvalligheid. Roodenburg moet in staat worden geacht om, net als bij de uitwedstrijd, Oosterheem een voet dwars te zetten. Leuk spelen en complimenten krijgen is prima, maar punten pakken is toch waar het allemaal om gaat.

Warmunda-Oranjeplein

De ploeg van Alan Campfens is bijkans bedolven onder de complimenten. En terecht. De reeks van ongeslagen wedstrijden blijft zich immers maar voortzetten. De nacompetitie lonkt aan alle kanten. Kickers’69 werd inmiddels kampioen en die prijs is vergeven. Maar, voor Warmunda zijn er achterdeuren. Nog even de spelregels op een rij. Als de kampioen ook  de eerste periodetitel heeft gepakt schuift die periodetitel door naar de hoogste in de eindrangschikking die nog geen periodetitel heeft. Niet  naar degene die tweede is geworden in die periode. Als de winnaar van de eerste periode ook de tweede periode wint schuift
die periodetitel wél door naar de tweede in die periode. In de strijd om de eerste periodetitel (de eindrangschikking van de hele competitie) wordt Warmunda dus nog bedreigd door Wanica Star en Delfia.  Voor de tweede periode zijn er meer kapers op de kust. De uitwedstrijd tegen Oranjeplein werd een eclatante zege. Daar moet men in Warmond maar niet te lang bij stilstaan. Vasthouden die flow en liefst tot en met de nacompetitie, die bijna binnen is. Warmunda is toe aan promotie.