Het mag dan de tijd van het jaar van het gulle geven zijn, in de voetballerij zijn de doorgaans (liever) niet zo van de cadeautjes. Ook dit weekend – in de aanloop naar ‘t Heerlijke Avondje – geven onze vierdeklassers hun tegenstander maar wat graag een welgemeend complimentje, maar houden ze de punten liever zelf.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

VV Oegstgeest sloeg, ondanks een valse start, een aanval op de koppositie met succes af. Daar leek het de eerste helft immers niet op uit te draaien. Titelconcurrent Blauw-Zwart was daarin een stuk agressiever en nam via de Pool Adrian Koziel een verdiende 1-0 voorsprong. Na de thee (of was het wonderwater?) tapten de bezoekers uit een ander vaatje. Rens van Klaveren boog de achterstand al vlotjes om in een voorsprong, waarna Huig-Jan Heeringa zijn ploeg zelfs nog uit zag lopen naar een ietwat geflatteerde 1-5 zege. Komende zaterdag ontvangt de koploper het Zoetermeerse Oosterheem en op papier lijkt de middenmotor op voorhand kansloos. De cijfers van Oegstgeest op de eigen Voscuyl zijn immers ronduit indrukwekkend. De geelroden wonnen al hun zes thuiswedstrijden en haalden daarbij een indrukwekkend doelsaldo van 36 voor en slechts twee tegen.

Achter de lijstaanvoerder en diens naaste achtervolger Van Nispen, dat evenveel verliespunten heeft, draait ook VV Leiden tot dusverre een prima seizoen. De voorgaande jaren was het vaak nét niet in de Mors, maar onder de van GHC overgekomen Cees van Tongeren lijkt het gat met de top van 4A toch aardig gedicht te kunnen worden. Voorlopig staat de roodwitten alvast stevig op een gedeelde derde plaats, samen met Blauw-Zwart. Weliswaar op vier (behapbare) punten van Oegstgeest, maar eveneens met een flinke voorsprong op de nummer vijf, Roodenburg. Dit weekend ontmoeten de twee Leidse clubs elkaar in een onvervalste stadsderby, waarbij dus het nodige op het spel staat. Bij winst van Leiden scheidt de top-4 zich definitief af van de rest van het deelnemersveld en lijken die vier ploegen om de prijzen te gaan spelen. De punten zullen dus eigenlijk wel op Noord móéten blijven, wil Roodenburg nog iets van het seizoen kunnen maken. En daar zal de fanatieke Nino Poulina zijn spelers ongetwijfeld van doordringen. Afgelopen weekend versloeg zijn ploeg SV Wassenaar (1-3), terwijl Leiden met de nodige moeite voorbijging aan UDO (2-0) en midweeks derdeklasser Voorschoten ’97 nog aardig partij bood in het kader van de Koetshuis Cup (4-2 nederlaag).

Na vier nederlagen op rij – weliswaar tegen sterke tegenstander – proefde FC Rijnland eindelijk weer eens het zoet der overwinning. Uit bij Oosterheem trokken Roberto Escudero en zijn mannen aan het langste eind, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor Colin Oudenaarden. De Rijnland-doelman stak in blakende vorm en was schier onpasseerbaar. Of hij dit weekend weer de kans krijgt om uit te blinken, is nog de vraag. Spits Ozan Demirbas hield weer huis door de totale productie op zijn naam te brengen. UDO houdt zich dan misschien wel op in de onderste regionen van de ranglijst, maar heeft een aantal topploegen in 4A toch aardig weerstand geboden en lijkt onder de bezielende leiding van Nikivor van Rijn een steeds hechter collectief te worden. Afgelopen weekend werd bekend dat de fusie met buurman Oegstgeest – en dus ook het samenvoegen van de twee selecties – met een jaar zal worden uitgesteld en nu met ingang van het seizoen 2018-2019 gerealiseerd moet gaan worden. Dat zou zomaar eens goed nieuws kunnen zijn voor de jonge Van Rijn, die bezig is aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer en dus wellicht zijn contract bij UDO nog met een jaar kan gaan verlengen.

Iemand die ook zijn eerste stapjes zet als eindverantwoordelijke bij een seniorenteam en nog samen met Van Rijn de cursus TC2 afrondde, is Carlos Pinas. Van een leien dakje vergaat het hem nog niet bij Football Factory. Het Leidse studentenensemble heeft afgelopen zomer flink wat kwaliteit in moeten leveren en dat is te merken op het universitair sportterrein. De immer positieve Pinas roeit echter vrolijk door met de riemen die hij heeft en wellicht ligt er dit weekend wel weer eens een driepuntertje in het verschiet voor de noeste ‘fabriekswerkers’, die daar al ruim twee maanden op wachten. Wassenaar is dit keer de opponent.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Leidsche Boys sloot een roerige week af met een ruime thuisnederlaag tegen RKDES (0-5). Daar was Jan Wansink al niet meer bij aanwezig. De trainer had geen zin meer om te ‘trekken aan een dood paard’ en gooide de handdoek. Wansink kon zich niet vereenzelvigen met de inzet en beleving – of beter gezegd: het gebrek daaraan –  van zijn spelers. Ongetwijfeld zal de stand op de ranglijst daar ook een rol bij hebben gespeeld. De Vlietclub is – mede door een straf van de KNVB – nog zonder punten en sluit de rijen van de zondagse vierde klasse. Wellicht dat daar dit weekend, thuis tegen het toch ook niet briljante SVH, verandering in kan komen. Ook Roodenburg kende een vervelende zondag. Door een griepgolf in de selectie moest de club uit Noord verstek laten gaan voor het uitduel met ASW. Het is voor Nouri Essaoui te hopen dat zijn spelers inmiddels zijn uit gesnotterd, want met het thuisduel tegen VEP – één van de drie koplopers – op de rol, wacht de Leidenaren toch al een hels karwei.