Eindelijk, het gaat beginnen. De competitie gaat van start en naast de wedstrijdverslaggevingen zal onze redactie ook weer wekelijks op de proppen komen met de voorbeschouwingen. Een blik in de glazen bol derhalve. Nu aandacht voor de eerste speeldag ofwel die van respectievelijk 3 en 4 september.

ZATERDAG

vv Leiden – Football Factory

De nieuwe trainer van Leiden, Cees van Tongeren, etaleerde in zijn voorbeschouwing met onze verslaggever Gerard Bol een hele duidelijke visie. Vertrouwen, afspraken en organisatie moeten de kernwoorden worden in het nieuwe seizoen. Toeval of niet, tot dusver loopt het op rolletjes voor vv Leiden met als hoogtepunt de 3-2 bekerzege op FC Rijnvogels 2. Het moet beter dan vorig jaar toen een zesde plek werd behaald, zo is de stellige bewering van de van GHC overgekomen trainer. Goed voetballen en winnen in het bekertoernooi is alleraardigst, maar Van Tongeren zal toch liever de punten halen in de competitie, te beginnen aanstaande zaterdag.

Football Factory zal als underdog starten. Zo goed als de voorbereiding van vv Leiden was, zo matig die van de ploeg van de nieuwe trainer Carlos Pinas. Alle drie de bekerwedstrijden gingen verloren en er werd slechts een doelpuntje gescoord. Ook Pinas zal de nodige vakantiegangers hebben gehad en het besef dat het anders moet is vanzelfsprekend aanwezig. De studenten zullen niet over zich heen laten lopen, maar of dat genoeg is? Pinas blijft geloof in zijn team houden en geef hem eens ongelijk; hij kent de selectie als geen ander. Zaterdag een eerste indicatie of een door hem gewenste plaats bij de eerste vijf realistisch te noemen is. In april van dit jaar werd het nog 4-0 voor de roodwitten.

UDO – Roodenburg

Het verschil tussen het UDO zaterdag van vorig jaar en het UDO van nu is levensgroot. Nikivor van Rijn, zelf een jonge en bevlogen trainer staat voor een dito groep spelers. Dat ze tot goed voetbal in staat zijn bleek in de bekerwedstrijd tegen het een klasse hoger spelende LSVV’70. In de voorbereiding ging alleen het scoren zeer moeizaam. UDO wist in de drie bekerwedstrijden niet een keer het net te vinden. Als de ploeg dat onder de knie krijgt gaat het een rol spelen in de vierde klasse. In Roodenburg treft het gelijk een geduchte tegenstander.

Roodenburg zaterdag zag in Nino Poulina de opvolger van Henk Buyn komen. De ambities van Poulina kennende wil hij de prestatie van vorig jaar overtreffen. Dat betekent niets meer of minder dan promotie. Vorig jaar zat de ploeg er dicht bij. Tel daar nog eens bij dat er deze zomer een kwaliteitsinjectie kwam, omdat een paar goede voetballers onder Poulina wilden voetballen en we kunnen spreken van een kampioenskandidaat in Leiden Noord. Dan zou UDO het eerste slachtoffer moeten worden van de dadendrang van Roodenburg. Het zal zonder twijfel spannender worden dan in de laatste editie. Toen won de Leidse ploeg met 1-30 in een wedstrijd waarover veel werd nagekaart door de volgers.

WVC – FC Rijnland

Over de perikelen van Roberto Escudero en de zijnen is genoeg gezegd en geschreven. Zij vormen de zaterdagafdeling van FC Rijnland en willen absoluut niet als ondergeschoven kindje gezien worden. Hij is vooral realistisch over de komende periode: leg de lat niet te hoog en voetbal naar de mogelijkheden die we hebben. Met een mix van ervaren spelers en jeugd gaat Escudero het seizoen in. Hij wil in ieder geval dat zijn spelers uitkijken naar een wedstrijd en plezier in het spelletje hebben. Van wedstrijd tot wedstrijd bekijken is het devies. Drie punten ophalen bij WVC, vorig seizoen een lelijk eendje in de vierde klasse C, zou een boost voor het zelfvertrouwen betekenen. De Leidse ploeg imponeerde in een deel van de eerste helft tegen Lugdunum voor de distritcsbeker. De kikkers keken op een zeker moment tegen een 3-0 achterstand aan, maar zegevierden uiteindelijk met 3-4.

Woubrugge – Oegstgeest

Oegstgeest streed lang en voor wat waard was tegen degradatie in de derde klasse. Uiteindelijk bleek het tevergeefs en de club daalde af naar de vierde klasse. Een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis, zo oordeelde men op De Voscuyl. De terugval naar het laagste niveau in West 2 moet voor één jaar zijn is de gedachte bij de geelroden. Oegstgeest hoort minimaal in de derde klasse, zeker nu er een gouden toekomst gloort door het geleidelijk samensmelten met UDO. Voor minder dan promotie zal trainer Huig Jan Heeringa, overgekomen van de reserves van FC Rijnvogels,  het niet willen doen. Woubrugge beleefde een troosteloos seizoen vorig jaar in 4C. Jur Geus, de nieuwe trainer, heeft dit seizoen geheel andere plannen. Oegstgeest wil in elk geval minimaal een wedstrijd  toevoegen aan de treurnis van Woubrugge van vorig seizoen. De onderlinge confrontatie stond al heel lang niet meer op de rol. Beide ploegen werden al uitgeschakeld in het bekertoernooi.

ZONDAG

Bernardus – Leidsche Boys

Op het eerste gezicht is het code rood c.q. alarmfase 1 aan de Voorschotenweg. De zaterdagafdeling verdween helemaal en de zondagselectie werd danig uitgedund. Jan Wansink laat zich echter geenszins uit het veld slaan door de tegenslagen. ,,We hebben er ook wat jongens bijgekregen en ik denk dat we er sterker uit zijn gekomen”, zei hij recent tegen een van onze verslaggevers. Hij meldde ook vooruit te kijken naar een paar de wedstrijden tegen onder andere Bernardus. Hij wordt in de eerste wedstrijd al op zijn wenken bediend. De degradant van vorig seizoen start ook met een deels nieuwe selectie en een nieuwe trainer. Marcel Vondeling, onder meer ex-ARC, volgde Ronald Rosdorff op die vertrok naar Koudekerk. Het is voor beide partijen dus een interessante ontmoeting en een indicatie van de sterkte van de teams.

Moordrecht – Roodenburg

De zondagafdeling van Roodenburg kende een uitermate zwakke start. Maar liefst dertig doelpunten kreeg men om de oren in de drie bekerwedstrijden. Het is natuurlijk een mentale opdoffer van de eerste orde en het is maar de vraag of de spelers met veel zelfvertrouwen op het veld staan. Een puntje stelen kan een eerste stap zijn op weg naar herstel. Voor trainer Nouri Essaoui telden de eerste weinig tot de verbeelding sprekende resultaten niet. ,,We gaan nu pas echt beginnen, want het gros van mijn spelers vierde nog vakantie. Het wordt even passen en meten, maar ik zie dit seizoen echt wel zitten met deze jonge ploeg.”