Bovenin de vierde klasse A (zaterdag) is het ongekend spannend. Liefst zes ploegen staan binnen drie punten van elkaar. Met twee toppers op het programma kunnen de Leidse titelkandidaten in deze afdeling dit weekend dan ook goede zaken doen. Op zondag vervolgen Leidsche Boys en Warmunda hun strijd om een goede eindklassering.

Vierde klasse zaterdag

LSVV ’70 kende een moeizame seizoensstart, met 4 uit 4, maar heeft sindsdien de smaak te pakken. Door een knappe 0-1 zege bij lijstaanvoerder Blauw-Zwart delen de Leidse studenten nu zelfs de koppositie met de Wassenaarders (beiden 27 uit 13). ,,En dat terwijl we met veel invallers speelden’’, sprak trainer Freek Jansen trots. Het enige doelpunt op de Schulpwei kwam op naam van Guus van Kessel. Komende zaterdag ontvangt LSVV ’70 op het eigen Wim Mugge Sportpark laagvlieger UDO, dat op verplaatsing al met 1-7 klop kreeg maar afgelopen speelronde toch vrij verrassend (voor de tweede keer) een punt pakte tegen de andere Leidse studenten, die van Football Factory. Die ploeg is de aanstaande tegenstander van Blauw-Zwart. In de eerste confrontatie moesten de elf van Nino Poulina nog het hoofd buigen voor de titelkandidaat (3-1), maar op eigen veld willen de ‘fabriekswerkers’ nog wel eens voor een stunt zorgen. Zo werd Roodenburg al eens met een 2-0 nederlaag huiswaarts gestuurd en kwam VV Leiden aan het Goliuspad niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Die twee ploegen stonden afgelopen zaterdag overigens – in een onvervalste, drukbezochte Leidse derby in de Mors – tegenover elkaar. De eerste helft was nog voor bezoekers, die daarin via Zakaria Bardaa ook verdiend de leiding namen. Maar na rust zakte Roodenburg ver weg en nam VV Leiden het initiatief over. De thuisploeg ging er via Melvin Dieke (of was het toch Jeroen van Egmond?) en Brahim Lakhal. Door de driepunter passeerden de Morsbewoners (26 uit 13) de tegenstander uit Leiden-Noord (25 uit 13) op de ranglijst. Voor beide ploegen staat dit weekend weer een topper op het programma. Roodenburg ontvangt de virtuele koploper, Haagse Hout (26 uit 12), waarmee het na de 2-1 uitnederlaag nog een appeltje te schillen heeft. En VV Leiden reist af naar Noordwijkerhout, waar nummer 6 VVSB (24 uit 13) als gastheer zal fungeren. De thuiswedstrijd eindigde in een zwaarbevochten 3-2 winst voor de ploeg van Maurice Jansen.

Meer in de marge – op een achtste plek – bevindt zich FC Boshuizen, dat zaterdag wegens een afgelasting niet in actie kwam tegen SV Wassenaar. Deze speelronde speelt de ploeg van Anouar Hamdi bij de nog altijd hekkensluiter, Wilhelmus. Afgaande op de eerdere ontmoeting tussen de twee zullen de Voorburgers niet de illusie hebben zaterdag van de hatelijke nul af te komen. Aan de Kade werd het medio september niet minder dan 9-1. Leidsche Boys is op de tiende plaats de laagst geklasseerde LAV-ploeg van de afdeling. Een overwinning in en tegen Wassenaar zou de ploeg van Houssin Bezzai niettemin weer doen aansluiten bij de subtop/middenmoot. Dan moeten zijn spelers wel beter voor de dag komen dan in het thuisduel, dat met 2-5 verloren werd.

In 4C staat voor Woubrugge, dat op een straatlengte achterstand van koploper Nieuwkoop derde staat, een interessant treffen op het programma. Aan de Bateweg is Siveo ’60 morgen de volgende opponent. De Zegvelders staat tweede en lijken de enige ploeg die Nieuwkoop nog van de titel af zouden kunnen houden. Voor Woubrugge is dat een utopie. Het elftal van Erwin van der Zee zal zich moeten richten op een nacompetitieticket. Overigens wonnen de groenwitten de eerste clash met Siveo ’60 met 0-1. Dat betekende destijds de derde overwinning vanaf de seizoensstart op rij. Nadien verspeelden de Woubruggenaren echter de nodige punten, waardoor de titelaspiraties de ijskast in konden.

Vierde klasse zondag

De zondagtak van Leidsche Boys staat weliswaar op een (meer dan) keurige tweede plaats, maar te denken aan een feestje op de platte kar hoeven de Vlietbewoners voorlopig niet. Met dertien (!) punten achterstand op het ongenaakbare Kickers ’69 strijd het elftal van Jan Wansink en Steef van Es toch vooral om de titel ‘best of the rest’. Door de overwinning op ‘concurrent’ HSV Escamp hebben de Leidenaren daarvoor momenteel de beste papieren. Een overwinning in de derby met Roodenburg (een uitgebreide vooruitblik staat elders op deze site, red.) zou alvast een volgende stap in de goede richting zijn. De ploeg van Nouri Essaoui, die thuis speelt, kwam afgelopen zondag niet in actie.

Dat gold ook voor Warmunda, dat alweer op 13 december zijn laatste wedstrijd speelde. Die leverde een riante 0-6 zege op Oranjeplein-Postduiven op, waardoor de formatie van Alain Campfens nu al tien duels op rij (zes keer winst, vier keer gelijk) ongeslagen is. Of daar een elfde bijkomt, valt nog te bezien. De komende tegenstander is namelijk niemand minder dan Kickers ’69, dat tot nu toe alleen tegen Oosterheem (0-0) twee punten verspeelde en een dus nog indrukwekkendere reeks neerzette.