Het meest in het oog springend komend weekend is de ‘studentenclash’ tussen Football Factory en LSVV’70. Dit duel wordt nog separaat belicht. Nu eerst een rondje langs alle andere velden van de vierdeklassers. Soms met nog een belang, maar soms ook nog slechts voor de baard van de Keizer.

Zaterdag

4A

Dat het een wisselvallig seizoen doormaakt, bewees Roodenburg afgelopen zaterdag -tegen eigen wil in- wederom. Na een puike 4-0 zege bij concurrent Blauw-Zwart, had de brigade van scheidend trainer Henk Buyn ditmaal ongekend veel moeite met het toch beduidend minder aansprekende Oosterheem. De Leidenaren versloegen de Zoetermeerders weliswaar, maar makkelijk maakte het zichzelf niet. Pas in blessuretijd kon alles wat blauw en zwart een warm hart toedraagt opgelucht adem halen dankzij de verlossende goal van Mo Elhamami; 2-1. VVSB won ondertussen bij LSVV en dat betekende minder gunstig nieuws voor Roodenburg, dat komende zaterdag de degens kruist met datzelfde VVSB. De Noordwijkerhouters gelden als concurrent in de strijd om de bovenste plekken. Roodenburg zal dan ook van goede huizen moeten komen om paarsgeel zaterdag aan de zegekar te binden. VVSB is al dertien wedstrijden op rij ongeslagen en begon die opmars in december met een zege op Roodenburg: 2-0. De Leidenaren zijn eigenlijk enkel gebaat bij een overwinning om, prima, zicht te houden op de nacompetitie.

Terwijl het tweede van Leiden afgelopen zaterdag gedeeld eerste eindigde in de reserve vierde klasse en zich opmaakt voor promotie, kwam het eerste van de Morsclub niet in actie. Komende zaterdag wacht de laatste uitwedstrijd voor Maurice Jansen, die komende zomer plaatsmaakt voor Cees van Tongeren, bij Haagse Hout. Aan de Leidenaren de eer om iets te doen wat nog geen enkele competitiegenoot lukte dit seizoen: winnen op Sportpark Vlamenburg. Een mooie uitdaging op zichzelf voor Leiden, dat voor eigen publiek een doelpuntloos gelijkspel voorschotelde tegen de Hagenezen, eerder dit seizoen. Door de uitslagen van afgelopen weekend is het nagenoeg zeker dat de Morschbewoners ook volgend seizoen uitkomen in de vierde klasse.

FC Boshuizen snakt naar het einde. Nog twee wedstrijden te gaan voor de talentvolle, maar dun bezaaide selectie die na de aanstaande uitwedstrijd bij Oosterheem en  de daaropvolgende clash met Haagse Hout de handdoek in de ring werpt. Het hoogst haalbare in de laatste twee speelrondes is de top van het rechterrijtje, dat nu wordt aangevoerd door Football Factory, waarvan het afgelopen zaterdag met 4-1 verloor. Ook Oosterheem staat in die strijd nog boven Boshuizen, ook na komende zaterdag, ongeacht het onderlinge resultaat. De voorsprong van de Zoetermeerders bedraagt immers nog vier punten. Boshuizen was in een waar doelpuntenfestival in het voorgaande treffen ruimschoots de baas over Oosterheem: 8-3.

Ook Leidsche Boys zal spoedig de strijdbijl begraven. Maar niet voordat het haar laatste thuiswedstrijd afwerkt tegen Blauw-Zwart komende zaterdag. Net als voor Roodenburg, zit enkel een iets hogere klassering nog in het vat. Makkelijk zal het echter niet worden voor de Boys om nog wat neer te zetten. Want ondanks dat Blauw-Zwart zich een stuk kwetsbaarder toont naarmate het seizoen vordert, bivakkeren de Wassenaarders nog altijd in de hoogste regionen van de competitie. In de dorpsderby met de plaatselijke sv was de ploeg van Jos van der Helm afgelopen zaterdag nog met 3-1 de betere. Van Leidsche Boys won Blauw-Zwart eerder met 5-2.

4C

Bij Woubrugge is het verhaal bekend. Vorig seizoen was de ploeg nog uiterst onfortuinlijk promotie naar de derde klasse misgelopen en ging het vizier op dit seizoen, waarin het moest gebeuren. Een ongekend verval zorgde ervoor dat de Bruggenaren nooit echt aanspraak heeft gemaakt op meer dan een plek in de middenmoot, waarin het zich nu begeeft. Afgelopen zaterdag lukte het de ploeg van Erwin van der Zee zelfs niet het nietige Oudewater te kloppen (2-2). Het ligt desalniettemin in de lijn der verwachting dat dat komende zaterdag wel moet lukken. Al is het op halve kracht, WVC moet te doen zijn voor Woubrugge. De Veenders, die weinig eer behaalden en de hekken sluiten in 4C, incasseerden drie van de in totaal 107 tegengoals dit seizoen eerder tegen Woubrugge: 0-3.

Zondag

4A

Warmunda sluit komende zondag het competitieseizoen af met een thuiswedstrijd tegen Toofan alvorens zich op te maken voor de nacompetitie. En daar is het hard aan toe ook. De Warmonders verloren voor het laatst op 20 september 2015 en zijn derhalve toe aan een nieuwe uitdaging. Zoals het er nu naar uitziet gaat Stolwijk dan wel Bodegraven de tegenstander worden in de play-offs voor een ticket naar de langgekoesterde derde klasse. Maar eerst dus Toofan. De Haagse ploeg, die vorig seizoen nog lang meedeed om een plek in diezelfde derde klasse, is dit seizoen flink ingestort en bivakkeert op de tiende plaats in 4A. Warmunda wist eerder dit seizoen een 3-1 zege uit het Haagse vuur te slepen.

Roodenburg sleepte afgelopen zondag voor de achtste keer dit seizoen een zege in de wacht en maakt daarmee een sterke jaargang door. De Leidse ploeg bevindt zich zowaar in het linkerrijtje. Een plek die het vast kan houden als het komende zaterdag de aanval van opponent Escamp trotseert. Eerder waren de Hagenezen en de Leidenaren op Sportpark Noord in evenwicht: 1-1.

Een ploeg die lange tijd boven Roodenburg stond, maar inmiddels flink is weggezakt, is Leidsche Boys. De Vlietbewoners kampen regelmatig met personele problemen en zagen het meest recent laagvlieger Oosterheem met de zege aan de haal gaan in de onderlinge ontmoeting: 1-0. Om weer eens te kunnen lachen is het een verstandig idee komende zondag SVH/Celeritas aan de zegekar te rijgen. Op zich haalbare kaart, want buiten dat de Hagenezen zich op de tiende plek begeven, behaalde Leidsche Boys in de eerdere confrontatie ook een overwinning: 1-0.