Het belooft een mooi voetbalweekend te worden in de vierde klasse A (zaterdag). Van de top-7 spelen er zes ploegen tegen elkaar en dus kan er wellicht een duidelijkere schifting op de ranglijst ontstaan. Wordt het aan- of afhaken?

VIERDE KLASSE ZATERDAG

VV Oegstgeest hoopt zijn winning streak in De Zilk een passend vervolg te geven. Dat zal zeker geen walk-over worden voor de mannen van Huig-Jan Heeringa, want de nieuwe zaterdagtak van Van Nispen herbergt ontegenzeggelijk kwaliteit. Met spelers als Sven de Ridder, Sven van Hensbergen en Jon-Joost Cornelissens, jongens die jarenlang deel uitmaakten van de selectie van VV Noordwijk, hopen de ‘andere geelroden’ – bij deze een oproep aan de Oegstgeestse materiaalman: vergeet de reserveshirts niet! – dit jaar hoge ogen te gooien. Het vertrouwen op de Voscuyl is echter groot, want de Oegstgeestenaren zetten hun eerste vijf wedstrijden om in klinkende munt. Zaterdag moest Roodenburg er nog aan geloven (1-0). De enige treffer kwam op naam van Rens van Klaveren. Daarmee nam de thuisploeg sportieve revanche voor het ‘Drie October-drama’ van een jaar geleden, tijdens het degradatieseizoen, toen er met 2-10 verloren werd van Koudekerk.

Tot de naaste achtervolgers van Oegstgeest behoort voorlopig VV Leiden, dat met 13 uit 5 ook nog altijd ongeslagen is. Deze speelronde treft de formatie van Cees van Tongeren op eigen veld een tegenstander waar tegen het in het recente verleden nog wel eens misging: VVSB. De Noordwijkerhouters lijken ten opzichte van de afgelopen jaargangen echter aan kwaliteit te hebben ingeboekt, getuige de matige competitiestart (3 uit 4). Wat dat betreft overtuigen de Morsbewoners tot dusverre een stuk meer. Zo voetbalden de roodwitten afgelopen zaterdag Oosterheem nog op een hoopje: 1-5. Meest bejubelde man was Roland Middelkoop, die drie keer doel trof.

De enige club waar tegen Leiden punten verspeelde is Blauw-Zwart, dat verder ook al zijn wedstrijden wist te winnen en dus de tweede plek met de roodwitten deelt. De Wassenaarders reizen dan ook vol vertrouwen af naar Oegstgeest, waar het de degens zal kruisen met UDO. Ook de ploeg van Nikivor van Rijn tankte de afgelopen twee duels echter vertrouwen, al moet daarbij wel opgemerkt worden dat het daarin met Oosterheem (1-3 winst) en WVC (1-2 zege) de – nog altijd puntloze – ‘zwakke broeders’ van de afdeling ontmoette. Blauw-Zwart is wat dat betreft een tegenstander van een ander kaliber, al zal UDO – Van Rijn kennende – ook tegen deze titelkandidaat van eigen kracht uitgaan.

Ook Roodenburg heeft de intentie om mee te doen om het kampioenschap, echter, de daden blijven voorlopig nog wat achter bij de woorden. Met een aantal ‘mindere goden’ werd weliswaar vlotjes afgerekend, maar tegen concurrenten als Van Nispen en Oegstgeest bleef het elftal van Nino Poulina aan de verkeerde kant van de score. Gevolg is dat de club uit Leiden-Noord nu al zes punten achterstand heeft op de koploper en zich eigenlijk nu al weinig misstappen meer kan veroorloven. Winst op het bezoekende KSD-Marine, dat het met tien uit vijf vooralsnog ietsje beter doet, is dan ook een absolute must voor de ambitieuze Leidenaren.

FC Rijnland heeft een ronduit vervelende periode (hopelijk) achter de rug. Al twee keer haalde een wedstrijd van de ploeg van Roberto Escudero het einde niet. Eerder werd het treffen met VVSB al gestaakt en afgelopen zaterdag was een ‘grimmige sfeer’ er debet aan dat de scheidsrechter van dienst er halverwege mee stopte tijdens het thuisduel met Van Nispen. De geelgroenen gingen op dat moment overigens wel aan de leiding, dankzij een benutte strafschop – het is echt niet zo moeilijk, PSV’ers – van Ozan Demirbas. ,,Erg vervelend en jammer allemaal natuurlijk”, baalde de spits, die eerder zijn neusje voor de goal etaleerde bij Lugdunum, RCL en GHC. ,,We zijn nog in afwachting van het oordeel van de KNVB aangaande de eerder gestaakte wedstrijd en nu dit. Er zal wel van alles gedacht worden en dat is nooit leuk. Hopelijk kan ik de volgende keer meer praten over waar het echt om gaat. Voetbal dus.” Morgen hopen Demirbas en consorten de frustraties op sportieve wijze van zich af te spoelen, als het het opneemt tegen de vierde Leidse club in deze afdeling. Als het Football Factory van Carlos Pinas de regelmaat die het dit seizoen tot nu toe laat zien, weet door te trekken, zijn de Rijnlanders echter het haasje. Een nederlaag werd telkens gevolgd door een overwinning en aangezien de Leidse studenten – voorlopig een achtste stek bezettend – er jongstleden zaterdag met 5-2 van af gingen bij KSD-Marine…

VIERDE KLASSE ZONDAG

Voor de Leidse zondagvierdeklassers blijft het vooralsnog rommelen in de marge. Roodenburg kende weliswaar een opleving bij hekkensluiter GOL Sport (2-3), maar die bleek een week later – op bezoek bij RKDES – van korte duur: 13-2. Of er dit weekend misschien weer wat te halen valt voor de volgelingen van trainer Nouri Essaoui, valt te bezien. Altior valt dit seizoen weliswaar zwaar tegen, maar van de gedegradeerde ploeg van Jan Wouters mag toch meer verwacht worden dan de huidige elfde plek, die het overigens met Roodenburg deelt.

Leidsche Boys sprokkelde pas één schamel puntje bij elkaar en ook daarvoor moest GOL Sport eraan te pas komen. Zondag zag Jan Wansink zijn ploeg nog onderuit gaan tegen ASW, maar het 0-2 verlies was zeker geen schande, want Waddinxveners leiden na vijf speelronden de dans. Er zit best muziek in aan de Vliet en wellicht komt dat er dit weekend, in en tegen Moordrecht, wel uit.