LSVV ’70 zette zaterdag een reuzenstap richting het kampioenschap, door in een rechtstreekse confrontatie de voornaamste concurrent, Haagse Hout van zich af te schudden. De andere Leidse ploegen in het linkerrijtje 4A zullen alles op alles moeten zetten om het seizoen niet als een nachtkaars uit te zien gaan. Dat is voor zondagvierdeklasser Warmunda niet aan de orde: de Warmonders verkeren in bloedvorm en verloren sinds 20 september geen wedstrijd meer.

Vierde klasse zaterdag

In de schaduw van LSVV ’70, dat dit weekend op bezoek gaat bij Roodenburg (zie uitgebreide voorbeschouwing elders op deze site), doet VV Leiden verwoede pogingen het seizoen te redden. De Morsbewoners proberen al een aantal jaar de kelder van het amateurvoetbal achter zich te laten, maar telkens is het net niet. Ook dit seizoen zouden Maurice Jansen en consorten hun behoefte zomaar eens naast het spreekwoordelijke potje kunnen deponeren. Het puntenverlies tegen FC Boshuizen (2-2) kan aan het einde van de rit wel eens heel duur blijken te zijn, in de strijd om een nacompetitieticket. De roodwitten kwamen voor met 0-1 en 1-2, maar knullig balverlies op het middenveld zorgde uiteindelijk voor het gelijke spel. Leiden zal zijn laatste vier wedstrijden sowieso moeten winnen en dan nog is het afhankelijk van eventuele misstappen van de concurrentie. Dit weekend gaan de roodwitten op bezoek bij het Zoetermeerse Oosterheem, dat negende staat.

De zaterdagtak van Leidsche Boys is aan zijn afscheidstournee in de vierde klasse bezig. De Vlietclub acht zichzelf te klein voor twee selecties en richt zijn vizier – enigszins tegen de stroming in – voortaan op het eerste zondagelftal. Nog vijf wedstrijden en dan zit het erop voor Houssin Bezzai en zijn spelers. Te beginnen met een thuisduel tegen UDO, één van de ploegen die het nog onder zich weet. Daarin kunnen de Leidenaren wellicht de zure nasmaak van de 12-1 oorwassing door VVSB, waarin pijnlijk duidelijk werd dat naar het einde gesnakt wordt, wegspoelen. Saillant nog; Leidsche Boys kwam nog wel op voorsprong.

Football Factory zit daarentegen juist in de lift. Het elftal van Nino Poulina, die na de zomer met de scepter zwaait bij Roodenburg, won zaterdag van SV Wassenaar en is inmiddels al bijna twee maanden zonder nederlaag. Of dat na dit weekend nog gezegd kan worden, valt te bezien. Met VVSB komt de huidige nummer twee van de ranglijst op bezoek op het universiteitsterrein. Niettemin zullen de studenten de runner-up met vertrouwen tegemoet treden. Eerder dit seizoen werden de punten immers meegenomen uit Noordwijkerhout, na een verdienstelijke 1-3 overwinning.

Vierde klasse zondag

Wie stopt Warmunda? Dat is de grote vraag in de zondagse vierde klasse A. Het elftal van Alan Campfens houdt al maanden huis in deze afdeling en is nu al liefst achttien (!) wedstrijden op rij ongeslagen, waarvan er ook nog eens dertien gewonnen werden. Normaal gesproken zou een club na een dergelijke prestatie met een straatlengte voorsprong kampioen worden, maar dat is in dit geval voorbij Kickers ’69 gerekend. De Warmonders hebben de botte pech dat de Leimuidenaren dit seizoen oppermachtig zijn. Desondanks kan het seizoen een mooi einde krijgen voor Warmunda, dat de dans om de tweede periode stevig leidt. Bij winst op Wanica Stars, de huidige nummer drie, verzekeren de blauwwitten zich bovendien nagenoeg van de tweede plaats en die zou – met een eventuele verruimde promotieregeling (een aantal hoger spelende clubs, waaronder UDO, trekt zich terug uit het zondagvoetbal, red.) – misschien wel eens goed kunnen zijn voor een historische promotie naar de derde klasse.

Het laatste slachtoffer van Warmunda was overigens Leidsche Boys (1-3), waar de klad er na de winterstop behoorlijk in is gekomen. Het elftal van interim-trainer Jan Wansink (ex-Warmunda) pakte uit de laatste zeven wedstrijden slechts vier punten en is door die matige serie afgezakt naar het rechterrijtje, waar het momenteel de achtste plek bezet. Een top-5-notering lijkt desondanks nog haalbaar, maar daarvoor zullen de Vlietbewoners wel weer eens wedstrijden moeten gaan winnen. Wellicht dat daar op bezoek bij Delfia mogelijkheden toe liggen.

Ook Roodenburg, dat het met een negende plaats vrij aardig doet, kan in de slotfase van het seizoen nog wel wat plekjes opschuiven. Bijvoorbeeld door zondag van het Haagse WIK te winnen. In dat geval vindt de jonge ploeg van Nouri Essaoui aansluiting met de subtop. Daartoe liet het afgelopen weekend al een uitgelezen mogelijkheid liggen. Daarin werd immers nipt verloren van Oranjeplein-Postduiven: 2-3.