Vierde klasse A (zaterdag)- VV Leiden had sinds geruime tijd weer eens de koppositie kunnen grijpen in de vierde klasse A. De voorbije jaren kwam de ploeg uit de Leidse Mors vaak tekort wanneer het erop aankwam, maar dit seizoen lijkt er serieus rekening gehouden te moeten worden met de roodwitten. Doordat koploper Oegstgeest onderuit ging bij Van Nispen had de formatie van Cees van Tongeren de leiding kunnen nemen, maar daar stak VVSB een stokje voor. Centrale verdediger Sietse Fokkema baalde van de gemiste kans.

,,Ik ben wel een klein beetje teleurgesteld, ja. Het had leuk geweest om op te stomen naar de eerste plaats. Aan de andere kant moet ik zo eerlijk zijn om te erkennen dat we ook nog hadden kunnen verliezen op basis van de tweede helft. Spelen we het echter beter uit in de eerste helft dan zouden we wel met winst van het veld gestapt zijn.”

VVSB draaide tot aan dit weekend niet bijster goed en lijkt een meer bescheiden rol te gaan spelen dan in de afgelopen seizoenen. Fokkema: ,,Dat kan zo zijn, maar volgens mij waren ze nu voor het eerst op volle oorlogssterkte en dan blijkt het gewoon een stugge ploeg met leuke voetballers te zijn. Zoals we ze ook kennen van de voorbije seizoenen. Ik denk dan ook dat zij het menig tegenstander lastig gaan maken vanaf nu, dus dit hoeft niet per definitie een slecht resultaat te zijn. Maar thuis moeten we dit soort wedstrijden wel winnen, want we willen tenslotte niet weer rond plaats zes eindigen.”

leiden-1-13-small

De thuisploeg was voor de pauze de bovenliggende partij. VVSB zakte in en het meeste gevaar kwam van de brigade van Van Tongeren. Zo kreeg Joeri Devilee de grootste kans op een goal en zag Roland Middelkoop, tot nu toe uitstekend op dreef, een inzet hard voorlangs lopen. Toch kwam VV Leiden op voorsprong. Rick Boot vuurde en de sluitpost van de ploeg van Lucas de Jong kon de bal niet klemmen. De aalvlugge Brahim Lakhal profiteerde. Daarna nam de gastheer van gas terug en werd VVSB iets gevaarlijker, vooral vanuit standaardsituaties. Fokkema was evenwel van mening dat zijn ploeg meer afstand had moeten nemen.

Vanuit een omschakelmoment kwam de 1-1 er na de onderbreking. Mike Taskin was de maker van het doelpunt nadat Jeroen van Egmond werd uitgespeeld en Fokkema, naar eigen zeggen, niet goed uitstapte. Vervolgens kon het duel twee kanten op, waarbij de routinier wel zijn doelman roemde. ,,Raymond Meijers heeft twee fantastische reddingen verricht in een een-op-een en op een kopbal. Ik bedoel maar te zeggen dat we dus ook onderuit hadden kunnen gaan. Aan de andere kant kregen Peter Hamelink en de ingevallen Erik Bakker ook nog wel kansen.”

VV Leiden bleef wel ongeslagen en dat kan alleen Blauw Zwart, de nieuwe leider, ook zeggen. Er staan nu veertien punten op de teller uit zes wedstrijden en daar kan Fokkema wel tevreden over zijn. ,,De start is goed voor het moraal en er leeft wel iets bij ons ja. We willen absoluut meedoen om de prijzen en in die zin zijn de komende wedstrijden ook weer goede graadmeters. We spelen eerst uit bij Van Nispen en daarna treffen we KSD/Marine. We weten dan wat beter waar we staan met de ploeg. Het mag duidelijk zijn dat Van Nispen heel zwaar zal worden. Ze kloppen Oegstgeest na een 0-3 achterstand. Gezien het feit wat Oegstgeest er allemaal bij heeft kunnen halen, is dat dus een prima prestatie.”

Dat neemt niet weg dat het gevoel meer dan okay is bij de hondstrouwe VV Leiden speler. ,,Het is degelijker bij ons en het verval is ook stukken minder. Dat heeft zeker te maken met de nieuwe trainer. Bij hem is niemand zeker van een basisplaats en Van Tongeren is recht voor zijn raap. Dat heeft deze groep ook nodig. Hij werkte eerder bij FC Rijnland en GHC en dat zijn clubs met een vergelijkbare cultuur. We willen er echt iets moois van maken. Misschien dat de bank uiteindelijk wel gaat bepalen wie er kampioen wordt.”

Opstelling VV  Leiden: Meijers, Van Egmond, Fokkema, Van Heusden, Schreuder, Sjaardema, Devilee, Hamelink, Boot (Bakker), Middelkoop, Lakhal (Janssen).