Vierde klasse A (zaterdag) – VV Leiden heeft in het openingsduel direct laten zien dat het dit seizoen mee gaat doen om de bovenste plekken in 4A. Het team van trainer Cees van Tongeren won op eigen veld met 5-0 van Football Factory, dat vorig seizoen nog zevende werd, één plek achter VV Leiden. Toch was Van Tongeren niet helemaal tevreden met het spel dat zijn ploeg lieten zijn.

,,Met vijf goals doen we het natuurlijk goed, maar het veldspel was gewoon niet goed, de hele wedstrijd eigenlijk. Ik vond ons spel heel onrustig en slordig en we leden veel onnodig balverlies. Het is dat Football Factory daar geen gebruik van maakte en dat wij heel makkelijk aan de goals kwamen’’, zegt de nieuwe oefenmeester van VV Leiden, die deze zomer overkwam van GHC.

In het eerste kwartier aan de Smaragdlaan was het aftasten voor beide ploegen, totdat Roland Middelkoop met een prachtig afstandsschot de score opende. De aanvaller kwam vanaf links naar binnen en krulde de bal de rechterbovenhoek in. ,,Ik heb er de afgelopen dagen nog over nagedacht: als ik de bal op links krijg en je kan wegdraaien, dan moet je ‘m op de pantoffel nemen. Het schot vloog er heerlijk in’’, vertelt Middelkoop, die via de binnenkant van de paal scoorde. ,,Dat geeft er net wat meer sjeu aan. Het doelpunt hadden we ook nodig in de wedstrijd, omdat we niet scherp begonnen.’’

Na de openingsgoal maakten Danny Sjaardema en Ivo Nolet (strafschop) in iets meer dan een kwartier spelen er 3-0 van. Nolet schoot voor rust ook nog de 4-0 binnen, weer uit een penalty, nadat de bal tegen de hand kwam van een verdediger van Football Factory die op de doellijn stond. Na rust deed VV Leiden het rustiger aan. De bezoekers probeerden nog wel iets terug te doen, maar de ploeg van trainer Carlos Pinas kwam niet verder dan het uitdelen van een paar speldenprikjes. Invaller Rick Boot zorgde in de 77ste minuut nog voor de 5-0. Aan de zijde van de studentenploeg moest Martin Brussee daarna nog inrukken met zijn tweede gele kaart.

Bij Football Factory viel overigens de bijna 44-jarige Pieter van Schie tijdens de pauze in voor Abe van der Slot. De oprichter van de club nam eind 2015 al afscheid van het eerste team, maar hij kan maar geen afscheid nemen. ,,Eigenlijk ben ik te oud, maar ik werd gevraagd door de trainer. Ik ben in principe aan het aftrainen, maar een half uurtje kan nog wel. Het blijft leuk. Alleen was het wat minder dat ik bij een 4-0 achterstand erin moest komen. Dat is niet mijn favoriete invalbeurt’’, grapt Van Schie, die nog steeds wel betrokken is bij de technische staf van de studentenploeg. ,,Ik train de spitsen en ik ben er op zaterdag vaak bij als ondersteuning.’’

Van Schie geeft aan dat er behoorlijk wat nieuwe spelers bij zijn gekomen deze zomer. ,,Carlos probeert een nieuw systeem te spelen. Dat is best wel wennen, maar ik denk wel dat we een van de betere voorbereidingen ooit hebben gedraaid. We maken echt wel stappen. Dat zie je nu alleen niet in de eerste wedstrijd. Volgens mij hebben wij ook nog nooit de eerste wedstrijd gewonnen, omdat het natuurlijk een studententeam is. De studenten komen pas laat in de voorbereiding instromen, waardoor we pas eind september alles op de rit hebben. Dat is soms best wel frustrerend, maar het is niet anders. Als tegenstander kan je ons beter de eerste wedstrijd van het seizoen hebben.’’

In speelronde 2 neemt Football Factory het in eigen huis op tegen Woubrugge, dat zaterdag met 2-3 verloor van VV Oegstgeest. VV Leiden gaat op bezoek bij het Wassenaarse Blauw Zwart, dat in de openingsronde op bezoek bij Oosterheem een 0-2 zege boekte.

VV Leiden – Football Factory 5-0 (4-0). 15. 1-0 Roland Middelkoop, 21. Danny Sjaardema 2-0, 32. 3-0 Ivo Nolet (strafschop), 37. 4-0 Ivo Nolet (strafschop), 77. 5-0 Rick Boot. Scheidsrechter: Schuijt. Toeschouwers: 80.

VV Leiden: Dkhissi, Van Egmond, Fokkema, Van Heusden, Schreuder, Hamerlink (80. Van de Dop), Nolet, Sjaardema, Bakker (63. Boot), Middelkoop (70. Devilee), Lakhal.

Football Factory: Sels, Janssens, Hockx, Hooghiemstra, Moungari (46. Limon), Van der Slot (46. Van Schie), Hooi, Person, Van der Akker (45. Luidens), Corte Real, Brussee.